Zyra e Kryeministrit

36. sednica Vlade

16 Mars, 2018

Priština, 16. mart 2018

Vlada Republike Kosovo je pod rukovodstvom premijera Ramusha Haradinaja, održala 36. redovnu sednicu na kojoj je usvojila odluke i dokumente u okviru ustavne i zakonske nadležnosti.

Vlada je usvojila tri odluke o davanju mišljenja o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na korporativne prihode; Zakona o porezu na dodatu vrednost; Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na lični dohodak. Vlada nije dala podršku inicijativi poslanika o izmeni i dopuni ovih zakona. Ministarstvo Finansija je u procesu pregledanja poreskog zakonodavstva, u saradnji sa poslovnom zajednicom i usklađivanju zakonodavstva sa direktivama Evropske unije i preporučilo je da odgovarajuće komisije Skupštine raspravljaju o zakonodavstvu nakon što Vlada Republike Kosovo prosledi ove zakone Skupštini. Za šta se očekuje da će biti tokom drugog tromesečja ove godine.

Na današnjoj sednici je kabinet Vlade usvojio odluku o izmeni i dopuni Odluke br. 08/32 od 20. februara 2018. godine o dodeli finansijskih sredstva u vrednosti namenjenih za 800 ugroženih porodica egipćanske zajednice. Izmenom je osvojeno da se poveća broj korisnika pomoći od 120 hiljada evra sa 792 na 1348 porodica ove zajednice.
Usvojen je i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu za regionalni razvoj.

Vlada je usvojila i Nacrt administrativnog uputstva o funkcionisanju jedine kontakt tačke. Administrativno uputstvo ima za cilj olakšavanje pristupa uslugama korisnicima i ponuđačima. Uputstvo reguliše i nadležnost kompetentnih organa za jedinu kontakt tačku.

Usvojeno je i Administrativno uputstvo o proceduri obaveštavanja i proceni usklađenosti nacrta normativnih akata sa Zakonom o uslugama. Administrativno uputstvo će regulisati način i metodologiju procedura o obaveštavanju i proceni usaglašenosti nacrta aktova sa Zakonom o uslugama koji obavezuje kompetentne organe da tokom izrade normativnih akata za pružanje usluga obaveste Ministarstvo trgovine i Industrije o usaglašenosti akata u skladu sa zahtevima koje predviđa Zakon o uslugama. Usklađenost svih odredbi koje se povezuju sa uslugama treba da bude sprovedena od strane kompetentnih organa i procenjena od strane Ministarstva trgovine i industrije.

Kabinet Vlade je usvojio i Izveštaj o proceni prikladnosti Sistema finansiranja opština za 2017 godinu.
Usvojena je i preliminarna odluka o eksproprijaciji, u javnom interesu, nepokretnosti za potrebe izgradnje puta Priština – Peć, deonica Balince-Peć i Krpimej – Mitrovica katastarska zona Balince. Kao i odluka o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti, katastarska zona Velika Kruša, Opština Orahovac, u cilju njenog pretvaranja u muzej kuću “Ukshin “Hoti”.

Usvojen je i Koncept dokument o prodavanju stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Ovo pitanje je regulisano zakonom, ali ukoliko je istekao rok za podnošenje zahteva za kupovinu stanova i smatra se da još uvek postoje zakupci stambenog prava koji iz objektivnih razloga nisu podneli zahtev, moguć je produžetak roka ispunjavanjem obaveza države o poštovanju i zaštiti prava na usaglašenost sa međunarodnim standardima.

Vladin kabinet je dodelio sredstva opštini Priština za plaćanje usluga Javnog komunalnog preduzeća – Gradski prevoz, za besplatan prevoz građana u danima kada je na snazi bila zabrana automobila u gradu Priština 31. januara i 1. februara ove godine.

Moris Hyseni, analitičar u Jedinici za politike i praćenje javnih preduzeća, imenovan je za agenta i generalnog direktora (pro bono- bez novčane nadoknade), sa ciljem registracije Centralnih javnih preduzeća „Javno preduzeće za rukovanje opasnim otpadom“.

Zamenik premijera Enver Hoxhaj informisao je Vladu o procesu organizacije zajedniče sednice Vlada Republike Kosovo i Vlade Republike Makedonije. Zamenik premijera je obavestio o nizu bilateralnih sastanaka koji su održani sa institucionalnim predstavnicima Republike Makedonije na kojima je predstavio spisak tema za sporazume između dve strane. On je zatražio od ministara da privedu pripreme kraju kao i da pripreme spisak tema do kraja marta.
Usvojena je i odluka o osnivanju Javnog lokalnog preduzeća „Higijena“ u Dečanu. Preduzeće je osnovano sa 100% akcija opštine Dečani. Opština će delovati kao jedini akcionar pri registraciji preduzeća u skladu sa zakonom. Pravo akcionara će vršiti Opštinska komisija akcionara, u skladu sa zakonodavstvom na snazi. Preduzeće će obavljati delatnost prikupljanja, prerade i skladištenja otpada, čišćenje puteva od snega, usluge održavanja grobalja i usluge sahrana, čišćenje javnih površina, parkova, trgova i kulturnih i istorijskih spomenika.

Odlukom usvojenom na današnjoj sednici, Besnik Tahiri je imenovan za Nacionalnog Koordinatora za Državne reforme. On će koordinisati, podržavati, analizirati i olakšavati procese reformi uz punu saradnju sa kompetentnim institucijama, kako domaćim tako i međunarodnim. Isto tako će pružati informacije, savete i preporuke i promovisati reformacione procese, ali i nadgledati dinamiku efikasnog sprovođenja inicijative za reformu državne administracije. O njegovom radu izveštaj će podnositi Premijeru, a o napretku preocesa i u skladu sa potrebama podnosiće izveštaj Vladi, pri čemu će pružiti informacije i analize o dinamici i napretku reformacionih procesa.
U nastavku organizovanja sastanaka na visokom nivou o redu i zakonu i zdravstvu, premijer je zatražio od Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije da organizuje sastanak višeg nivoa za obrazovanje. Na sastanku će biti uključeni svi činioci donošenja odluka i biće diskutovano o stanju u kosovskom obrazovanju.

Last modified: 16 Mars, 2018

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

×