Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Ojačaćemo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

29 Mars, 2018

Priština, 29. mart 2018

Održan je šesti sastanak visokog nivoa Vladavine prava, pod rukovodstvom premijera Republike Kosovo, Ramusha Haradinaja, gde su o svom radu i ciljevima izveštaje predstavili Policija Kosova i Agencija protiv korupcije.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, je izjavio da je naš pravosudni sistem u procesu izmene, što predstavlja proces koji treba ubrzati kako bi se poboljšao učinak svake institucije i kako to treba da bude u skladu sa borbom protiv korupcije i vladavine prava, kako bi se postigli konkretni rezultati.

Govoreći o zakonodavnom planu, premijer Haradinaj je rekao da u saradnji sa Skupštinom Kosova treba ubrzati rad i da je na tom polju neophodno procesuirati zakone i važna dokumenta zakonodavne reforme koji se tiču ove oblasti.

„Policija Kosova uživa veliko poverenje naših građana. To je kredibilna institucija od koje i potiču naši napori za borbu protiv kriminala“, rekao je premijer Haradinaj,, zahvaljujući se međunarodnim institucijama na konstantnoj podršci koju pružaju institucijama naše zemlje, posebno Policiji Kosova.

Generalni direktor Policije Kosova, Shpend Maxhuni, je nakon prezentacije rada, aktivnosti i ciljeva Policije Kosova, objavio konkretne podatke o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i saopštio da su do sada istražena 438 kriminalna dela ekonomskog kriminala i korupcije i da se konkretno radi na borbi protiv terorizma, oduzimanja narkotika i mnogim oblastima koje se tiču rada Policije Kosova.

Na ovom sastanku je bilo reči i o tome da je u oblasti borbe protiv ekonomskog kriminala i korupcije organizovano 9 policijskih operacija, 28 operativnih planova, uhapšeno je 91 osumnjičenih osoba, podignuto 370 krivičnih prijava i raspušteno 7 grupa organizovanog kriminala. Takođe, održano je 1000 predavanja u školama, potpisano 75 sporazuma sa 18 država i 5 nadležnih kancelarija.

Govoreći o izazovima sa kojima se Policija Kosova suočava, direktor Maxhuni je rekao da kao izazov ostaje učlanjivanje Policije Kosova u INTERPOL i EUROPOL, prosečna starost policajaca i nedostatak vozila i helikoptera.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije, Shaip Havolli, rekao je da je na osnovu zakona na snazi, 6 242 javna službenika obavezno da prijavi imovinu, 886 službenika je podleglo kompletnoj kontroli, u 563 slučajeva nisu zabeležene promene, dok u 340 slučajeva je bilo izmena te su zatražena dodatna objašnjenja, u 115 slučajeva je pokrenuta kaznena prijava i jedan slučaj je prosleđen Poreskoj upravi Kosova. Kada se radi o sukobu interesa, postoji 166 slučajeva, u 79 slučajeva je izbegnut sukob interesa, u 21 slučajeva se ispostavilo da ne postoji sukob, dok je 31 slučaj prosleđeno na postupak preliminarne istrage, jedan slučaj je iniciran kao prekršaj i podnet je zahtev za razrešenje.

Ministar pravde je rekao da je poboljšan paket zakona za borbu protiv korupcije kao i da je zatražio povećanje efikasnosti putem pregleda spiska službenika koji podnose prijave o imovini.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, rekao je da Sjedinjene Američke Države imaju poštovanje prema Policiji Kosova, i dodao da svi treba da uče iz uspeha ali i izazova.

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu, Nataliya Apostolova, je izjavila da su Policija Kosova i Agencija protiv korupcije veoma važni akteri u vladavini prava i evropskoj agendi. Evropska unija je bila aktivna u podizanju kapaciteta u policiji i ponosni su što je Policija jedna od kredibilnijih institucija u zemlji i da će nastaviti da pruža podršku ovim institucijama.

Na sastanku o vladavini prava su učestvovali i Ministar finansija, Bedri Hamza, Ministar pravde, Abelard Tahiri, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Greg Delawie, šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu, Nataliya Apostolova, šefica EULEX-a, Alexandra Papadopoulou kao i predstavnici Tužilaštva, Sudstva, Policije i Carine Kosova.

Last modified: 29 Mars, 2018

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

×