Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je orijentisano ka obnovljivim izvorima energije

20 Mars, 2018

Priština, 20. mart 2018

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, učestvovao je na trećem Forumu visokog nivoa za energiju „Investicije u energetsku infrastrukturu“, koji je organizovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa USAID-om.

Pred mnogim prisutnima, premijer Haradinaj je izjavio da je današnje dešavanje opis realnog stanja na Kosovu i da današnji rezultati mogu posvedočiti o tome gde je energetski sektor i šta se desilo sa energijom na Kosovu.

Premijer Haradinaj je rekao da Vlada koju predvodi ima energiju kao prioritet, iz razloga što je snabdevanje energijom namenjeno građanima, ekonomiji, ali i stabilnosti u zemlji, kao i bezbednosti.

„Našim obećanjima o rešavanju izazova energetskog sektora smo, po mom mišljenu, dali pečat pre tri meseca, 20. decembra prošle godine, kada smo potpisali komercijalni sporazum o izgradnji Termoelektrane „Kosova e Re“, rekao je premijer Haradinaj dodajući da će nova tehnologija koja će tom prilikom biti instalirana poboljšati stanje zagađenja životne sredine, čak šta više, zemlja neće zavisiti i dalje od zastarele tehnologije, kao što je „Kosova A“.
Imajući u vidu da ugalj nije čist izvor energije, pored ostalog, premijer Haradinaj je rekao da u slučaju Kosova, čija ekonomija kasni sa razvojem, gde nedostaju mogućnosti ekonomskog razvoja i nedostatak električne energije, ugalj predstavlja realno rešenje koje odgovara specifičnoj situaciji u slučaju Kosova.
Ovom prilikom, premijer je zatražio podršku međunarodnih partnera, Svetske banke, EBRD-a i drugih monetarnih institucija, ističući da je ovo napredak u pogledu pitanja implikacije proizvodnje električne energije, prema tome, činjenica je da idemo ka novoj tehnologiji i u budućnosti nećemo zavisiti od zastarelih tehnologija.

U nastavku je premijer Haradinaj ocenio kao zabrinjavajuće regulisanje odnosa na energetskom tržištu, ističući da je u pitanju nepotvrđeni odnos između KOSTT-a i prenos iz Srbije te da to uzrokuje posledice ne samo nama, našem tržištu, već i tržištu cele Evrope.

Premijer Haradinaj nije zadovoljan nastalom situacijom, ali je obećao da će Vlada Kosova preduzeti sve moguće mere kako bi se ta situacija prevazišla.

Premijer se zahvalio Vladi Nemačke na ukazanoj pomoći u Berlinskom procesu ali i Sekretarijatu povodom pregovora između Kosova i Srbije, i naglasio da je ovo jedna od hitnijih tema za rešavanje i da je sami ne možemo rešiti.

„Mi znamo i osećamo obavezu i odgovornost koju imamo prema generacijama da treba da se orijentišemo i fokusiramo na obnovljive izvore. Kosovo je više nego svesno da ima narod, zemlju i ekonomiju koja razume važnost obnovljivih energetskih izvora, pre svega zbog toga što smo zemlja koja pre svega koristi ugalj i samim tim znamo razliku.”

Niko nije u alarmantnijem stanju od nas. Mi smo dali prednost alternativnim energijama, znači obnovljivim, kao tržište mi smo otvoreni za energiju vetra, solarnu energiji, pozdravili smo nove zbivanja i predloge o mogućnostima investiranja u solarnu energiju, u veliki kapacitet i ostajemo otvoreni za sve ideje o obnovljivim izvorima energije.

rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je rekao da niko ne treba da ima dilemu o tome da li je Kosovo ekonomski održivo, podsećajući na prednosti koje zemlja ima, Kosovo ima najmlađu populaciju, putnu infrastrukturu koja je gotovo završena, i činimo vrlo napredne korake u železničku infrastrukturu, zatim imamo energetske resurse, minerale, prehrambenu industriju i strateški položaj u ekonomiji Balkana.

Ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Lluka, rekao je da projekat „Kosova e Re“ prvenstveno omogućava povlačenje iz rada zastarele elektrane „Kosova A“ i da će budućim generacijama Kosova pružiti sigurno i održivo snabdevanje energijom, a sve uz pomoć nove generacije čiste tehnologije uglja.

Ovom forumu su prisustvovali i bivši ambasador SAD-a na Kosovu, Greg Delawie, ambasador Nemačke na Kosovu, Christian Heldt, predsednik političkog, ekonomskog i sektora evropskih integracija, Kancelarija EU na Kosovu, Riccardo Serri, menadžer Svetske banke za Kosovo, Marco Mantovanelli, zamenik direktora i pravni savetnik sekretarijata energetske zajednice, Dirk Buschle.

 

Last modified: 20 Mars, 2018

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

×