Zyra e Kryeministrit

Kosovske bezbednosne institucije su na nivou odgovornosti

5 Korrik, 2018

Priština, 5. jul 2018.

Savet bezbednosti Kosova je danas održao vanrednu sednicu koju je sazvao i vodio premijer Ramush Haradinaj, na kojoj su razgovarali o pritiscima i ucenama koje vrši Beograd prema pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga iz redova srpske zajednice kao i o opštoj bezbednosnoj situaciji u zemlji.

Premijer je posle sastanka Saveta Bezbednosti Kosova na konferenciji za novinare povodom ove teme rekao da su napadi i ucene Beograda protiv srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga su doveli do toga da oni traže izuzeće iz službe u BSK .

“I mediji su izveštavali, o oružanim napadima i eksplozivnim napravama koje ugrožavaju život srpskih pripadnika BSK-a. To se u prošlosti desilo na severu, zatim su prijavljene i druge pretnje, ali je to na kraju dovelo do zahteva za oslobađanje sa dužnosti u KBS, jednog broja srpskih pripadnika iz Kosovskog regiona, a koji u ovom slučaju nisu sa severa,” rekao je premijer Haradinaj, dodajući da većina njih, na osnovu izjave o motivima za oslobađanje sa dužnosti, predstavljaju direktan pritisak vršen od strane vlasti zvaničnog Beograda.

Premijer Haradinaj je dalje rekao da su pritisci različite prirode, bilo tokom putovanja u Srbiju, zaustavljanje i ispitivanje, pretnje po život i pretnje njihovim porodicama pa do korišćenja drugih instrumenta, uključujući i druge mehanizme paralelnih institucija koje rade na Kosovu.

Premijer Haradinaj je rekao da ova situacija ne utiče na ukupnu bezbednosnu situaciju na Kosovu i da su kosovske bezbednosne institucije na nivou odgovornosti.

Na pitanje novinara da li su napadi na pripadnike srpske zajednice u vezi sa najavom Srba da ne prihvataju, da u budućnosti budu deo BSK-a, jer je nakon pretvararanja u vojsku, premijer Haradinaj rekao da je ranijih godina postojao pristup zvaničnog Beograda da kosovski Srbi ne treba uopšte da učestvuju u kosovskim institucijama.

“Danas su kosovski Srbi ravnopravni građani na Kosovu i učestvuju u političkom, institucionalnom, socijalnom životu i upravljaju u zemlji. Takav pritisak je nerazumljiv, jer mu je vreme isteklo, pošto su se ove metode dogodile pre 10 godina, iznenađeni smo ovom vrstom nefer pristupa,” rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je takođe, rekao da sa ovim akcijama, neko vrši ove zločine prema građanima Kosova, mladim ljudima, mladim ženama i njihovim porodicama. “To je protiv konvencija, protiv ljudskih prava, protiv sigurnosti života ovih gradjana i mi kao Kosovo smo blagovremeno delovali , preduzeli smo na vreme akcije, kako na unutrašnjem tako i na spoljnom planu, da se objasni ovaj neprihvatljiv postupak “, rekao je premijer Haradinaj.

Last modified: 5 Korrik, 2018

Comments are closed.

×