Zyra e Kryeministrit

Kosovo sa strateškim dokumentom za zaštitu i promociju ljudskih prava

10 Dhjetor, 2020

Priština, 10. decembar 2020

Na sastanku Međuministarske grupe za ljudska prava, premijer Republike Kosovo g. Avdullah Hoti, rekao je da je vlada u potpunosti posvećena i angažovana da ljudska prava budu zastupana kao deo vrednosti naše države, bazirajuči se na osnovnim principima demokratije, vladavine prava, nediskriminacije, promocije rodne ravnopravnosti, našeg mirnog suživota i uzajamnog poštovanja između svih grupa stanovništva, bez obzira na razlike koje možemo imati na jezičkoj, etničkoj, kulturnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Govoreći o programu zaštite i promocije ljudskih prava u Republici Kosovo za period 2021-2025, premijer Hoti je rekao da se očekuje da će ovaj strateški dokument biti katalizator u ovoj oblasti, gde će biti definisani konkretni koraci koje treba preduzeti da bi se izgradila struktura koja je koherentna u promociji, poštovanju i zaštiti ljudskih prava, a zatim će uticati na ubrzanje potrebnih ulaganja u ovoj oblasti, tako da se ljudska prava razmatraju i štite sa svakog aspekta, pre svega uticanjem na ekonomsko osnaživanje svakog građanina uprkos razlikama.

Ceo govor premijera Hotija:

Hvala g. Hajredini,

Poštovani učesnici ovog sastanka Koordinacione grupe,
Poštovani Narodni advokatu,
Gospođo Demolli, ministre Likaj,
Predstavnici institucija, Saveta Evrope, naših partnera koji ste ovde za ovim okruglim stolom,

Dozvolite mi da poželim svima vama dobrodošlicu na Međunarodni dan ljudskih prava i da vas pozdravim, čestitam i zahvalim na zajedničkom radu koji ste obavili i podršci koju ste pružili institucijama zemlje da bi unapredili našu agendu, u funkciji unapređivanja zaštite ljudskih prava i približavanja standarda u ovoj oblasti sa najvišim standardima demokratskog sveta.

Kao vlada u potpunosti smo posvećeni i zalažemo se za to da ljudska prava budu predstavljena, zastupljena kao deo vrednosti naše države, zasnovana na osnovnim principima demokratije, vladavine zakona, nediskriminacije, promocije jednakosti polova, našeg mirnog suživota i uzajamnog poštovanja između svih grupa stanovništva, bez obzira na razlike koje možemo imati na jezičkoj, etničkoj, kulturnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Osećam se dobro što je Republika Kosovo tokom godina postigla napredak u obezbeđivanju ovih prava u početku upotpunjavanjem neophodnog pravnog okvira, usvajajući paket sveobuhvatnih zakona koji utiču na ljudska prava, uključujući tu i Zakon o zaštiti od diskriminaciji, Zakon o narodnom advokatu, zatim Zakon o ravnopravnosti polova, i verujem da ovo kompletira čitavu složenost pravnog okvira u ovoj oblasti.

Sada je pred nama i usvajanje Programa zaštite i promocije ljudskih prava u Republici Kosovo za period 2021-2025, koji je strateški dokument za koji se očekuje da bude katalizator u ovoj oblasti, koji definiše konkretne korake koje treba preduzeti da bi se izgradila struktura koja je koherentna za promociju, poštovanje i zaštitu ljudskih prava, a zatim da utiče na ubrzanje potrebnih ulaganja u ovu oblast, tako da se ljudska prava razmatraju i štite sa svakog aspekta, pre svega uticanjem na ekonomsko osnaživanje svakog građanina uprkos razlikama.

Takođe ćemo, danas predstaviti nalaze istraživanja o promovisanju različitosti i jednakosti na Kosovu. Ovaj dokument odražava podatke o situaciji u ovoj oblasti i istovremeno identifikuje izazove sa kojima se moramo pozabaviti razvijanjem adekvatnih politika, ali i institucionalnim akcijama u skladu sa predstavljenim potrebama. Šta više, na osnovu principa zaštite od diskriminacije i u cilju razvijanja sigurnog i nepristrasnog, profesionalnog i odgovornog radnog okruženja u institucijama Republike Kosovo. Usvojili smo, kao što ste videli pre nekoliko dana, politiku protiv seksualnog uznemiravanja u organima javne uprave Republike Kosovo, kako bi ova politika poslužila kao vodič za sprečavanje bilo kog oblika seksualnog uznemiravanja koji može narušiti lično dostojanstvo svakog zaposlenog u organima javne uprave
Takođe je važno napomenuti da smo odlukom 138/2020 osnovali Tehničku grupu za zaštitu od diskriminacije zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, koji mehanizam ima punu podršku Vlade i relevantnih institucija za rešavanje svih pitanja , svih žalbi koje mogu doći od ove zajednice u vezi sa mogućom njihoom diskriminacijom. Dakle, naše konstantno angažovanje je bilo na stvaranju jednakih mogućnosti, poštovanju socijalne raznolikosti, na osnovu kojih možemo zajedno stvoriti zdravo i istinsko društvo, kao rezultat, sve odgovorne institucije u ovom mehanizmu predstaviće preduzete radnje koje ispunjavaju standarde u pogledu prava, poštovanja ljudskih prava u zemlji.
Kao predsedavajući ove Grupe, pokušaću da stvorim neophodno okruženje za međuinstitucionalne konsultacije i da obezbedim da se naše politike sprovode potpuno efikasno. Prioriteti Vlade Kosova u oblasti ljudskih prava i ovog vladinog mehanizma biće usmereni prvo na unapređenje sistematskog i koordinisanog rada u pogledu zaštite ljudskih prava na svim nivoima upravjanja, a zatim na praćenje i sprovođenje paketa zakona koji se odnose na ljudska prava, kao što sam ranije pomenuo Zakon o zaštiti od diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti polova, o Ombudsmanu i drugi zakoni i podzakonski akti. Zatim sprovođenje Programa zaštite i promocije ljudskih prava u Republici Kosovo 2021-2025, koji verujem da ćemo danas odobriti, jačanje mehanizama za zaštitu od diskriminacije na centralnom i lokalnom nivou, intenzivan rad i bliska saradnja sa narodnim advokatom, kako bi se osiguralo sprovođenje preporuka Narodnog advokata, kao i da bi se podstakla institucija Narodnog advokata da u potpunosti prati rad vladinih institucija u tom pogledu.
Konkretno, zaštita i promocija ljudskih prava, grupa koje su marginalizovanije u društvu, kao što su: osobe sa posebnim potrebama ili LGBTI zajednica, Romi, Aškalije, Egipćani i neke specifičnije grupe i obezbeđivanje okruženja za zdrav život uopše i promociju blagostanja svih građana bez razlike.
Koristim priliku danas, na ovaj poseban dan za ovo pitanje, da se zahvalim svim lokalnim i centralnim institucijama i našim međunarodnim partnerima, svakako Kancelariji za dobro upravljanje, na koordinaciji čitavog ovog procesa u rešavanju jednog vitalnog pitanja, gde I verujem da je to najbolji pokazatelj koji pokazuje nivo demokratije ali i civilizacije jednog demokratskog društva.
Pozivam vas da zajedno radimo na rešavanju svih izazova koje možemo imati.
Hvala vam na učešču!

Last modified: 10 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×