Zyra e Kryeministrit

Kosovo je zainteresovano za strateške odnose sa Vatikanom

22 Maj, 2018

Vatikan, 22. maja, 2018   

Premijer Republike Kosovo Ramush Haradinaj, boravi u zvaničnoj poseti Vatikanu, gde je danas primljen na sastanku, od strane sekretara države Vatikan, kardinala Pietro Parolinija.

Dostignuća zemlje sa političkog i demokratskog aspekta, položaj Kosova prema zemljama regiona i ekonomska i diplomatska saradnja sa ovim zemljama, bile su neke od tema razgovora na ovom sastanku.

“Kosovo je posvećeno da nastavi sa unapređenjem odnosa sa Vatikanom i priznavanje državnosti Kosova od strane Vatikana je neophodan korak”, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je takođe pomenuo činjenicu da je verska sloboda i evro-atlantska orijentacija Kosova su nepovredive vrednosti, vrednosti koje treba da se promovišu u odnosima između dve zemlje.

“Država Kosovo je važan faktor mira i stabilnosti i promovisanje dobrosusedskih odnosa”, rekao je premijer Haradinaj, izražavajući zahvalnost naroda Kosova i Vlade povodom stalne podrške Svete Stolice na Kosovu.

“Kosovo je zainteresovano da na Balkanu pogura proces trajnog mira i pomirenja, u istom dahu, Kosovo je zainteresovano da ima strateške odnose sa Vatikanom”, bio je stav premijera Haradinaja.

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolini, je podsticao narod na Kosovu za mir, pomirenje i prosperitet sa susednim zemljama i njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Boravak premijera Haradinaja pri Svetoj Stolici je deo njegove zvanične posete ovoj zemlji, u kojoj će se razviti niz sastanaka sa visokim nivoima od interesa za zemlju.

Nakon prijema od strane državnog sekretara Vatikana, kardinala Pietro Parolinija, premijer Haradinaj je posetio baziliku Svetog Petra u Vatikanu, u sedištu Svete Stolice.

Last modified: 22 Maj, 2018

Comments are closed.

×