Zyra e Kryeministrit

Kosovo je nova realnost za EU, realnost koja pokazuje spremnost za političko i ekonomsko partnerstvo

10 Maj, 2018

Priština, 10. maj 2018

“Kosovo je posvećeno putu evropskih i evroatlantskih integracija. Naši građani zaslužuju da budu jednaki i da se slobodno kreću u zemljama EU i očekujemo da što pre dobijemo pravednu i zaslužnu vest o liberalizaciji viza “, tako je rekao premijer Kosova, Ramush Haradinaj, tokom sastanka sa zamenikom predsednika Evropskog parlamenta, Reiner Vielandom, ambasadorom Kristijanom Heldtom i šefom kancelarije “Konrad Adenauer” na Kosovu, Johannesom Reiom.

Na ovom sastanku, je premijer Haradinaj obavestio zamenika predsednika Evropskog parlamenta, Reinera Wielanda, o posvećenosti Vlade na ispunjavanju njenih obaveza prema evropskoj agendi, o dostignućima u jačanju vladavine prava, inicijativi za reformu javne uprave, unapređenju dobrosusedskih odnosa, dostignućima u ekonomskom razvoju, kao i potrebi za zaključenjem pregovora sa Srbijom.

“Kosovo je spremno za liberalizaciju viza i očekujemo podršku Evropskog parlamenta u ovom procesu, koji je od vitalnog značaja za naše građane”, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je dalje istakao značaj intenziviranja ekonomske saradnje sa Nemačkom, jačanje bilateralnih odnosa sa ovom zemljom. “Kosovo je idealan partner Nemačke za jačanje ekonomske saradnje. Mi imamo neophodne resurse, pogodne za nemačke investitore, i sada je vreme da vidimo konkretne projekte u tom pravcu “, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je pomenuo na sastanku i značaj liberalizacije viza za građane ove zemlje, i sada Kosovo je druga stvarnost, od koje ne mogu imati probleme zemlje EU.

U međuvremenu, zamenik predsednika Evropskog parlamenta, Rajner Viland se zahvalio premijeru na prijemu i spremnosti za saradnju na konkretnim projektima u oblasti obrazovanja, u programima EU i njemačke vlade, izražavajući podršku Kosovu na putu ka jačanju vladavine prava i usklađivanju sa evropskom agendom zemlje.

Last modified: 10 Maj, 2018

Comments are closed.

×