Zyra e Kryeministrit

Kosovo će ojačati ekonomske veze sa Baden-Virtembergom

15 Maj, 2018

 

Priština, 15. maj 2018

“Partnerstvo Kosovo – Nemačka dugo dve decenije je dokaz orijentacije Kosova ka evropskoj porodici”, rekao je premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, nakon prijema delegacije iz države Baden Vurttemberg, na čelu sa Gisela Erler – državnom savetnicom.
Premijer Haradinaj je rekao da je partnerstvo sa Nemačkom državom strateško i ne postoji nijedan argument ili prepreka koji može da nas razdvoji. To je istorijska činjenica i istina koja će graditi našu budućnost.

“Još od 1999.godine Nemačka je bila prisutna na Kosovu, pomažući našoj zemlji u svim fazama izgradnje države. Sada će se ovo prisustvo, počevši od one vojne koje je obezbedilo mir, pretvoriti u ekonomsko partnerstvo. Uspostavili smo “inovativni trening Park” u Prizrenu, koji će biti ekonomski, obrazovni i trening centar, zajednički projekat sa Nemačkom “, rekao je premijer Haradinaj, tražeći od delegacije podršku Kosova u raznim oblastima, posebno u oblasti obrazovanja i poljoprivrede

Šef nemačke delegacije, Gizela Erler se zahvalila premijeru Haradinaju na prijemu dok je rekao da je razlog posete produbljivanje saradnje između Kosova i Baden – Vurttemberga, posebno u oblasti obrazovanja, sa posebnim naglaskom na programe stručnog obrazovanja i razvoja poljoprivrede.

“Veoma smo srećni i veoma zainteresovani kao država, da podržimo Kosovo na njenom evropskom putu. Ono što smo videli na Kosovu je izuzetno impresivno. Želimo da tu energiju konkretizujemo sa drugim projektima “, rekla je šef nemačke delegacije Erler.

Premijer Haradinaj je upoznao delegaciju sa svim dostignućima na Kosovu, o napretku u borbi protiv korupcije i vladavini prava, ispunjavanju kriterijuma za liberalizaciju viza, ekonomskom napretku i drugim dostignućima u zemlji.

“Kosovo ima adekvatan pravni osnov za poslovanje, ima ljudske resurse i mi podržavamo nemačke projekte u oblasti obrazovanja, tehnologije, energetike i poljoprivrede”, rekao je premijer Haradinaj.

Deo sastanka je bio nemački zamenik ambasadora na Kosovu Ian Aksel Vos, Bljerim Canaj i Besnik Miftaraj iz Kosovskog konzulata u Baden – Virtembergu.

 

Last modified: 15 Maj, 2018

Comments are closed.

×