Zyra e Kryeministrit

Izveštaj o radu Vlade septembar 2017. – jul 2018. godine, rekordni broj odluka u korist ekonomskog razvoja i blagostanja građana

13 Korrik, 2018

56. sastanak Vlade Priština,

13. jul 2018.

Na početku sastanka Vlade Republike Kosovo predstavljen je izveštaj o radu Vlade Republike Kosovo za period septembar 2017. – jul 2018. godine, gde je procenjeno da je tokom ovog perioda Vlada Republike Kosovo donela preko 600 odluka , što predstavlja duplo veći broj odluka svake Vlade u takvom vremenskom periodu i odluke koje direktno utiču na ekonomski razvoj i blagostanje građana Kosova.

Tokom izveštajnog perioda, Vlada Republike Kosovo je usvojila sledeće pravne akte: Sedamdeset pet (75) nacrta zakona usvojenih na sastanku Vlade; Trideset (30) podzakonskih akata usvojenih na sastanku Vlade; i devedeset jedan (91) podzakonskih akata izdatih od ministara u okviru njihovog djelokruga rada.

Premijer Ramush Haradinaj naglasio je da ovaj izvještaj dokazuje dinamiku rada Vlade, koja je do sada najveća od funkcionisanja svih dosadašnjih vlada Republike Kosovo.

Vlada Kosova je, u skladu sa zaključkom Skupštine Republike Kosovo, dala svoje mišljenje u vezi sa Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o porodici. Nacrt zakona pokrenuo je Odbor za zakonodavstvo, imunitete, Poslovnik o radu Skupštine i Nadzor Agencije za borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravde dalo je mišljenje o tome da su pitanja koja su navedena u ovom nacrtu zakona upućena u Nacrtu građanskog zakonika Republike Kosovo, a planirano je da ga Vlada Kosova odobri do kraja godine, te se smatra da ova inicijativa za dopunu i dopunu Zakona o porodici u ovom trenutku nije neophodna.

Na današnjem sastanku usvojeni su nacrti zakona o ratifikaciji „Sporazuma između Kosova i Evropske unije o učešću Kosova u programu: „Evropa za građane”i ratifikaciji sporazuma između Kosova i Evropske komisije o učešću Kosova u „ERASMUS“ + programu Evropske unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport.

Na predlog Ministarstva trgovine i industrije Vlada je usvojila Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu trgovine i industrije. Sa novim promenama, vrši se funkcionalno i racionalno strukturiranje Departmana za turizam na osnovu preporuka Evropske komisije i realizacije razvojnog plana Ministarstva trgovine i industrije. Odobrenje Vlade dobila konačna odluka o eksproprijaciji nepokretnih imovina od javnog interesa na koje je uticala izgradnja stalnih objekata za integralno upravljanje granicama na graničnom prelazu Mutivode, katastarska zona Dabiševac, opština Priština.

Takođe je usvojena Odluka o daljnjem razmatranju zahteva za eksproprijaciju u javni interes nepokretne imovine (bivšeg društvenog preduzeća PIK „Ereniku”) vlasnika i nosilaca interesa na koje je uticala realizacija Projekta – Izgradnja „Posebne ekonomske američke zone “Katastarska zona Đakovica, opština Đakovica.

Vlada je izdvojila 45 hiljada i 100 evra za realizaciju projekta: „Rasno poboljšanje odgoja goveda i povećanje proizvodnih kapaciteta krava muzilja na farmama na Kosovu”. Realizaciju projekta sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Agencija za hranu i veterinu, Poljoprivredni i veterinarski fakultet Univerziteta „Hasan Priština” u Prištini, Udruženje proizvođača mleka na Kosovu i Genetski centar/Državni univerzitet u Ajovi , koji su potpisali Memorandum o saradnji za implementaciju ovog projekta.

Vlada je imenovala Nenada Stojtetovića za generalnog sekretara Ministarstva za zajednice i povratak i Nezira Gashija za generalnog direktora Agencije za industrijsku imovinu pri Ministarstvu trgovine i industrije.

Ministar Ministarstva za inovacije i preduzetništvo obavestio je Vladu Kosova o pokretanju Digitalne agende za zapadni Balkan od strane Evropske komisije. Postoje pet glavne oblasti koje će pokrivati Agenda:

  • Smanjenje troškova za roaming usluge na osnovu mape puta za olakšavanje ovog cilja;
  • Postavljanje širokopojasne mreže; – Razvoj e-upravljanja, e-nabavki, e-zdravstva i digitalnih veština;
  • Izgradnja kapaciteta poverenja i bezbednosti, kao i digitalizacija industrija da bi se osiguralo da svi sektori imaju koristi od digitalnih inovacija;
  • Usvajanje, sprovođenje i primena Evropskih pravnih tekovina (Aquis) u oblasti jedinstvenog digitalnog tržišta.

Agenda je deo: „Berlinskog procesa” a u naredne tri godine imaće budžet u iznosu od 9 (devet) milijardi evra koji će biti posvećen investicijama za digitalizaciju zemalja u regionu.

Vlada Kosova je izdvojila dodatna sredstva za Obaveštajnu službu Kosova i druga finansijska sredstva za podršku realizaciji projekta: „Podizanje spomenika narodnog heroja Artimu Jashariju”.

Last modified: 13 Korrik, 2018

Comments are closed.

×