Zyra e Kryeministrit

Intervista e Kryeministrit Kurti për BBC Hard Talk

12 Korrik, 2023

Transkripta e plotë në anglisht e intervistës së kryeministrint Kurti për BBC Hard Talks me gazetarin Stephen Sackur

BBC: Mirë se vini në Hard Talk nga Shërbimi Botëror i BBC-së me mua Stephen Stephen Sackur. Sot jam në Prishtinë, kryeqytetin e Kosovës, një shtet i vogël në zemrën e Ballkanit, i cili shpalli pavarësinë e tij rreth 15 vite më parë. Pavarësia e Kosovës nuk njihet në Serbinë fqinje, e cila ende e konsideron territorin me të drejtë serbe, por më shumë se 90% e kosovarëve janë shqiptarë etnikë, më pak se 5% janë serbë, dhe ndërhyrja ushtarake e NATO-s në vitin 1999 shkaktoi humbjen e kontrollit të Beogradit mbi territorin. Së fundmi, tensionet janë rritur, me të dyja palët serbe dhe kosovare që po akuzojnë njëra-tjetrën për mosbesim dhe përdorim të dhunës. Në mes të gjithë kësaj është forca paqeruajtëse e NATO-s me 3000 anëtarë që vazhdon të jetë e vendosur në Kosovë. Qeveria kosovare ka marrë mbështetje të fortë nga Washingtoni dhe Brukseli që nga ndërhyrja fillestare e NATO-s, por ka shenja që stili i pandërgjegjshëm, shpeshherë i kontroversial, i nacionalizmit të kryeministrit Kurti po i frustron aleatët e Kosovës. A po e luan Kryeministri Kurti një lojë diplomatike të rrezikshme, duke qenë se Perëndimi është i zënë me luftën në Ukrainë dhe dëshiron të shmangë konflikte të reja në Ballkan? Dhe tani së bashku me mua, do të jetë vetë kryeministri, mirë se vini në Hard Talk.

Kryeministri Kurti: Mirë se vini në Prishtinë dhe faleminderit për ftesën.

BBC: Me të vërtetë është një kënaqësi e madhe të jem në zyrën tuaj, Z. Kryeministër. Sa afër i është afruar Kosova ripërtëritjes së konfliktit në muajt e fundit.

Kryeministri Kurti: Ka qenë shumë e vështirë sepse dy organizatat ekstremiste terroriste, të cilat po financohen nga Serbia dhe nga ku ato gjithashtu marrin urdhra, “Mbrojtja Civile” dhe “Brigada Veriore”, kanë qenë shumë aktive, fillimisht duke i kërcënuar serbët dhe kandidatët serbë që dëshirojnë të votojnë dhe të kandidohen në zgjedhje dhe pastaj duke e sulmuar policinë tonë, gazetarët, por në radhë të parë ushtarët e NATO-s më 29 maj.

BBC: Me anë të asaj përgjigjeje ju keni hedhur të gjithë fajin mbi popullatën tuaj minoritare serbe e që nuk është mënyra se si komuniteti ndërkombëtar i sheh gjërat tani.

Kryeministri Kurti: Asnjëherë nuk e fajësoj popullatën minoritare serbe që ka 4% të popullsisë në Kosovë, por po i fajësoja dy organizatat specifike dhe gjithashtu Beogradin që i kontrollon ato.

BBC: përfaqësuesi i BE-së i cili është përgjegjës për normalizimin e situatës këtu në Kosovë, Miroslav Lajcak, ju kërkoi urgjentisht disa ditë më parë që të zvogëloni tensionet. A jeni të gatshëm të ndërmerrni veprime për të zvogëluar tensionin?

Kryeministri Kurti: natyrisht dhe kam propozuar të kemi zgjedhje të hershme në katër komunat veriore sa më shpejt të jetë e mundur. Ne duhet të kemi një shtet ligjor në mënyrë që të kemi një fushatë të drejtë dhe të hapur përpara zgjedhjeve të lira dhe demokratike.

BBC: Shtetet e Bashkuara dhe aleatët tuaj evropianë, sigurisht Mbretëria e Bashkuar, ju kërkuan të mos e bëni atë, ndërsa ju as që e kërkuat këshillën e tyre, por thjesht e bëtë. Pse?

Kryeministri Kurti: më 23 qershor, ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla, së bashku me drejtorin tonë të policisë, Gazmend Hoxha, kanë zhvilluar një konferencë shtypi ku kanë paraqitur të gjitha municionet dhe armatimet, duke përfshirë edhe raketahedhësit që i kanë sekuestruar në një makinë me targa të Beogradit që i përkiste kësaj “Brigadës Veriore”, por që në fakt i përkiste edhe rrugëve hekurudhore të Serbisë, një ndërmarrje publike në Serbi. Në atë konferencë për shtyp ministri i Punëve të Brendshme tha se do të kërkojë nga qeveria që këtë organizatë ta shpallë organizatë terroriste. Nëse nuk do të veproja kështu, do të shkelja ligjin tim dhe do të më duhej të neglizhoja të dhënat nga sektori ynë i sigurisë dhe inteligjencës.

BBC: Ju pyeta konkretisht për bashkëpunimin dhe koordinimin tuaj me Shtetet e Bashkuara dhe aleatët evropianë. Departamenti Amerikan i Shtetit kritikoi lëvizjen tuaj për t’i etiketuar këto grupe si organizata terroriste. Departamenti i Shtetit tha se vendimi duhej të ishte koordinuar me partnerët më të afërt ndërkombëtarë të Kosovës, duke përfshirë ata me përgjegjësi kryesore për të siguruar stabilitetin në Kosovë. Ne, tha Departamenti Amerikan i Shtetit, i bëjmë sërish thirrje Kosovës që të përmbahet nga lëvizjet e njëanshme. Pse po i injoroni miqtë tuaj në Shtetet e Bashkuara?

Kryeministri Kurti: Ne bashkëveprojmë dhe koordinohemi rregullisht me BE-në dhe SHBA-në, por pastaj duhet të respektoj dhe zbatoj kushtetutshmërinë, rendin ligjor dhe ligjshmërinë e Republikës së Kosovës. Unë jam kryeministër i Kosovës sepse Kosova është Republikë. Pesë ditë para se të marrim këtë vendim, me të cilin ne shpallim këto dy organizata si organizata terroriste, ata u njoftuan për atë që po bëjmë. Andaj, ne koordinohemi. Kjo nuk do të thotë se ne pajtohemi gjatë gjithë kohës për të gjitha çështjet.

BBC: Serbët thonë se ju po përdorni forcat paramilitare policore në ato qytete etnike serbe, në të paktën katër prej tyre në veri të vendit tuaj dhe thonë se kanë prova të qarta të goditjeve dhe torturave të serbëve etnikë në komunitetet e tyre. Ata përmendin individë si Nenad Orlovic i cili është fotografuar me kokën e tij në një çantë dhe pa këmishë. Ai është rrahur. Këto janë fotografi për të cilat serbët thonë se janë shpërndarë në kuadër të policisë së Kosovës duke u mburrur për abuzim ndaj serbëve etnikë. Çfarë po bëni për këtë?

Kryeministri Kurti: nga një duzinë prej këtyre ekstremistëve të dhunshëm që janë arrestuar, ka pasur një rast të shkeljes së detyrës nga një polic që është pezulluar menjëherë, por përveç kësaj në të gjitha akuzat e tjera, ministri im i Drejtësisë dhe Ministri i Punëve të Brendshme kanë dërguar letra te zoti Borrell, praktikisht ministri i Jashtëm i BE-së se çfarëdo që kemi bërë ka qenë në përputhje të plotë me procedurat dhe ligjin e kryqëzimit dhe për këtë ka qenë i bindur.

BBC: Ju thoni se situata në veri të vendit tuaj është, për të përdorur fjalët tuaja në fillim të kësaj interviste, shumë e rëndë, pala serbe e udhëhequr natyrisht nga presidenti Aleksandër Vuçiq, të cilin po e citoj “ne jemi në një udhëkryq nëse do të kemi paqe apo jo dhe ka vetëm një njeri në Ballkan që dëshiron të nxisë konflikt, dhe ai është Albin Kurti”.

Kryeministri Kurti: Epo ai më sulmon çdo ditë ndonjëherë disa herë në ditë, por Kosova është një vend demokratik, me orientim pro-perëndimor. Sipas Transparency International, Freedom House, World Justice Project, V-Dem electoral democracy, dhe sipas Reporters Without Borders, Kosova është një vend demokratik ndërsa Serbia është një regjim hibrid ose një regjim autoritar tjetër. Pra, ne jemi pro BE-së pro NATO-s dhe pro SHBA-së. Serbia është shumë e lidhur me Kremlinin. Ai po i thotë këto, por këto janë thjesht akuza të rreme kundër meje.

BBC: Pra supozimi im gjatë gjithë kësaj interviste ka qenë se BE-ja, SHBA-ja dhe miqtë tuaj më të afërt po ju thonë që duhet të ndërmerrni veprime për të zvogëluar tensionin dhe gjëja më e rëndësishme që ata dëshirojnë që ju të bëni është të mbani premtimin që Kosova bëri rreth 10 vjetëve më parë për të lejuar popullsinë serbe etnike në vendin tuaj të krijojë këtë asociacion të komunave serbe që do të mund të përfaqësonte interesat e tyre në këtë vend. Vendi juaj e bëri premtimin 10 vjet më parë. Ndërsa, ju refuzoni ta implementoni atë. Pse?

Kryeministri Kurti: Beogradi e donte këtë asociacion jashtë politikës së tyre për një etno-nacionalizëm territorial që rezultoi në Republika Srpska në Bosnjë dhe Hercegovinë. Është e vërtetë që pararendësi im, para 10 vitesh, e nënshkroi një marrëveshje të tillë (Kryeministri Thaçi), dhe më pas këtë marrëveshje e ka shtjelluar më tej edhe një kryeministër tjetër, pararendësi im (Kryeministri Mustafa), në vitin 2015. Por kjo marrëveshje dështoi në provën e Gjykatës Kushtetuese. Në vendimin e Gjykatës Kushtetuese thuhet se 23 nene të kushtetutës sonë janë shkelur në thelb nga ky asociacion i komunave.

BBC: ata janë një pakicë e vogël. Pse ke kaq frikë prej tyre? Ju e krahasojnë atë me situatën në Bosnje me Republikën Serbe por atje serbët përfaqësojnë 30% të popullsisë së Bosnjës, ndërsa këtu ata përfaqësojnë 4 ose 5%. Pra, pse jeni kaq të frikësuar?

Kryeministri Kurti: Ne nuk jemi të frikësuar, ne jemi vetëm vigjilentë sepse Beogradi po i përdor ata për të mos e njohur Kosovën dhe për të kërkuar ndarjen e Kosovës.

BBC: a jeni gati tani të bisedoni me presidentin e Serbisë Vuçiq për të gjitha këto apo jo?

Kryeministri Kurti: Sigurisht, unë isha në Bruksel më 22 qershor, por ishte presidenti Vuçiq ai që nuk donte të kishte një takim. Konstruktiviteti dhe kreativiteti im është treguar gjatë gjithë kohës me propozime të ndryshme. Për shembull unë propozova modelin i cili është frymëzuar nga serbët në Kroaci. Serbia dhe Kroacia kanë një marrëveshje normalizimi me mekanizmin për mbrojtjen e të drejtave të pakicave dhe serbët janë të kënaqur me këtë. Thashë le ta bëjmë.

BBC: Po, por problemi është se qeveria juaj në vitin 2013 nënshkroi një dokument që bënte një premtim të qartë të cilin ju nuk jeni të gatshëm ta mbani. A ju shqetëson? A ju shqetëson fakti që miqtë tuaj më të mirë, miqtë tuaj më të rëndësishëm në bashkësinë ndërkombëtare, fillimisht nga Bashkimi Evropian, mendojnë se keni gabuar dhe në të vërtetë janë aq të sigurt se keni gabuar dhe që duhet të ndryshoni mendjen tuaj, saqë kanë vendosur sanksione kundër Kosovës tashmë.

Kryeministri Kurti: këto sanksione nuk kanë të bëjnë asgjë me marrëveshjen e vitit 2013 sepse kjo marrëveshje është pjesë e 39 marrëveshjeve të nënshkruara nga pararendësit e mi dhe që duhet të zbatohen nëse janë të vlefshme dhe të obligueshme sipas Nenit 10 të Traktatit Bazë që unë e kam bërë me presidentin Vuçiç në Bruksel dhe pastaj shtojcën implementuese në Ohër. Pra, nuk mund ta rikthesh procedurën tani duke zgjedhur dhe përcaktuar këtë marrëveshje të vetme, e cila është pjesë e 39 marrëveshjeve.

BBC: pra, Kryeministër, ju thoni se nuk është e gjitha marrëveshja e nënshkruar në 2013, më thoni atëherë pse vendet anëtare të BE-së, miqtë tuaj, po ju vendosin sanksione shumë të rënda tani?

Kryeministri Kurti: ka të bëjë me situatën në veri ku thjesht nga njëra anë nuk duan t’u vënë emra të duhur ngjarjeve dhe gjërave specifike. Për shembull, tre prej policëve tanë janë rrëmbyer një muaj më parë në territorin e Kosovës nga njësitet speciale ushtarake dhe policore serbe dhe ata nuk e quajnë këtë agresion të Serbisë.

BBC: Epo serbët thonë se i kanë kapur ata policë brenda territorit serb.

Kryeministri Kurti: por kjo nuk është e vërtetë. Unë kam ofruar shumë prova. Të gjithë partnerët dhe miqtë e mi ndërkombëtarë e dinë se kjo ka ndodhur në Leposaviq. Sipas mendimit tim, ajo që ata po përpiqen të bëjnë është që të jenë të butë me Serbinë për t’u përpjekur ta largojnë atë nga ndikimi i Kremlinit dhe mendoj se kjo politikë nuk funksionoi.

BBC: Pra, mendoni se kjo ka të bëjë me Rusinë?
Kryeministri Kurti: Mendoj se ka të bëjë shumë me shtyrjen e Beogradit në drejtim të Brukselit dhe Uashingtonit, kur në fakt Beogradi është shumë i lidhur me Kremlinin. Historikisht, kulturalisht por edhe nga ana ushtarake dhe energjetike.

BBC: Pra, për ta kuptuar më mirë këtë, ju po e akuzoni BE-në se po tradhton marrëdhënien e tyre të fortë me ju, sepse ata po përpiqen të bindin presidentin Vuçiç dhe serbët që të largohen nga Putini dhe Rusia? A është e vërtetë?

Kryeministri Kurti: S’kam asnjë shpjegim tjetër pse ata po i tolerojnë kaq shumë. Ne si qenie njerëzore jemi në kërkim të kuptimit. Nuk di si t’i shpjegoj vetes dhe të tjerëve se sa të butë janë ata me Beogradin.

BBC: mbase duhet ta mendoni nga këndvështrimi diplomatik. Dua të them kam lexuar raporte, dhe jam i sigurt që edhe ti i ke lexuar, se sasia e konsiderueshme e municionit serb, për shembull, i prodhuar në Serbi po kalon përmes palëve të treta në Ukrainë dhe po përdoret nga forcat ukrainase. Tani kjo ka rëndësi për Shtetet e Bashkuara dhe Evropën dhe ndoshta ju duhet të pranoni po ashtu që tani kahja diplomatike veçse po ndryshon dhe do të ju duhet të përshtateni edhe me këtë?

Kryeministri Kurti: mirë, nëse një autokrat është mik me Putinin, një vend demokratik si Kosova nuk duhet të paguajë për të ndryshuar këtë.

BBC: Le të jemi shumë të drejtpërdrejt, a ndjeni se ju dhe interesat tuaja po sakrifikohen sepse Perëndimi është kaq i shqetësuar për luftën në Ukrainë?

Kryeministri Kurti: Unë mendoj se ata janë shumë të shqetësuar për mundësinë e përhapjes në Ballkan dhe kjo është e vërtetë për shkak të lidhjes së Beogradit me Moskën, por ata gjithashtu e dinë se udhëheqësi serb në Beograd nuk është një demokrat dhe ka shumë fuqi dhe po ashtu ata kurrë nuk u përballën me krimet që i kryen në të kaluarën. Ata i konsiderojnë fqinjët e tyre shtete të përkohshme. Për shembull, Bosnja dhe Hercegovina, nga Beogradi njihet de-jure por de fakto jo. Në Mal të Zi ka shumë ndikim të Beogradit. Pra, ky lloj pushteti hegjemonist rajonal, në lidhje të drejtpërdrejtë me Moskën, po shkakton shumë frikë në Perëndim dhe për këtë besoj se Republika e Kosovës nuk duhet të paguajë. Kundrejt një demokrati, unë jam një socialdemokrat. Kundrejt një autokrati, edhe unë duhet të jem një sovranist. Çfarë po bëjmë në veri është sundimi i ligjit si sovranitet dhe sovraniteti si sundimi i ligjit.

BBC: po paguani një çmim, kjo është fakte sepse janë vendosur sanksione nga BE-ja në javët e fundit. Sipas Aleancës së Biznesit Kosovar, duket se do të shkaktoni një humbje prej deri në 500 milionë euro për vendin tuaj deri në fund të këtij viti. Ju po humbni mundësinë për të përfituar nga subvencionet për infrastrukturën në favor të investimeve të tjera që vijnë nga Brukseli. Me ekonominë tuaj të dobët, nuk mund të përballoni ta humbni këtë mbështetje financiare dhe ekonomike. Pra, çfarë do të bëni?

Kryeministri Kurti: Kemi pasur 7.35% të PBB-së si rritje ekonomike, mesatarisht në këto dy vite që jam në pushtet. Eksportet u dyfishuan në dy vjet. IHD-të u dyfishuan në dy vjet. Të hyrat nga taksat u rritën për 2/3 dhe është turp tash të vendosen këto sanksione ndaj Kosovës.

BBC: Komuniteti juaj i biznesit thotë se Albin Kurti duhet të reflektojë.

Kryeministri Kurti: Po bëj më të mirën, por nuk mund t’ia dorëzojë një Republikë Demokratike kësaj milicie fashiste në veri.

BBC: Bill Clinton vetëm një ditë më parë mbajti një fjalim në Tiranë ku tha se është koha për shqiptarët dhe ai nënkuptonte shqiptarët në Kosovë sepse po fliste për krizën e Kosovës, të cilët tani janë në shumicë, ta ndalojnë këtë marrëzi, ai tha se çështje politike të mëdha mund të zgjidhen duke diskutuar për mënyrën se si të drejtohen këto katër qytete të vogla. Klintoni tha, ndaloni marrëzitë. A jeni të përgatitur për këtë?

Kryeministri Kurti: shiqo, unë nuk jam i marrë por as nuk lejoj të mashtrohem. Unë jam kryeministër i Republikës Demokratike. Sundimit të ligjit. Vendi më demokratik ka policinë më profesionale dhe ne jemi shumë mirënjohës për kontributin e Presidentit Clinton i cili në fakt në Tiranë tha se serbët nuk duhet të kishin bojkotuar zgjedhjet, duhet të kishin votuar dhe ky është shkaku kryesor; mungesa e pjesëmarrjes në procesin demokratik, pjesëmarrja e ulët dhe legjitimiteti i zbrazët. Unë i njoh zgjedhjet e parakohshme, kaq mund të bëj, dhe Neni 72 për vetëqeverisjen lokale thotë se me 20% të organeve zgjedhore në një komunë mund të fillojë një proces që shkakton zgjedhje të parakohshme. Le të bëjmë atë. Unë do të ndihmoj. S’mund të hysh në zyrën e kryetarit të komunës nga rrugët me milicë, por vetëm përmes atyre demokratike.

BBC: saktë, por ju e dini se serbët nuk do të kthehen në zyrat komunale. Ata nuk do të pranojnë të marrin pjesë në zgjedhje të reja nëse nuk premtoni se do t’u jepni këtë asociacion të pavarur të komuniteteve serbe. Nëse nuk ua jepni atë, atëherë edhe nëse keni zgjedhje të reja në ato komunitete, serbët nuk do të marrin pjesë. Pra, ju nuk jeni duke arritur asgjë. A keni një zgjidhje që mund ta zgjidhë këtë problem?

Kryeministri Kurti: Unë kam ofruar sërish një model të cilin Serbia e ka pranuar tashmë me Kroacinë. Kroacia është një histori suksesi me ju dhe anëtarët e NATO-s.

BBC: Me respekt, serbët në vendin tuaj nuk janë të interesuar për atë që ndodhi në Kroaci. Ajo që ata duan është përmbushja e një premtimi që u është bërë në vitin 2013.

Kryeministri Kurti: në këto 15 vite që nga shpallja e pavarësisë, buxheti mesatar vjetor i ndarë për komunë për kokë banori është 62% më i lartë për komunat me shumicë serbe sesa për pjesën tjetër. Ne i kemi privilegjuar ata gjatë gjithë kohës. Problemi nuk është të kënaqësh serbët. Problemi është se unë nuk mund ta kënaq Beogradin për humbjet që i ka shkaktuar Serbisë si shtet nga regjimi gjenocidal i Millosheviqit. Ky është problemi. Problemi është në Beograd, jo në komunitetin serb. Njerëzit janë përgjithësisht të mirë dhe të qetë kudo. Unë besoj te njerëzit, por ka autokratë që e shkatërrojnë këtë mirësi.

BBC: Kryeministër nuk ka të bëjë vetëm me partnerët tuaj të huaj që janë të shqetësuar dhe të frustruar me ju tani, po ashtu edhe shumë njerëz këtu në Kosovë janë të shqetësuar. Njëri nga liderët e Partisë Demokratike opozitare, Memli Krasniqi, tha se po luani me zjarrin dhe shumë kosovarë janë shumë të vetëdijshëm për historinë tuaj. Ju jeni një politikan kokëfortë. Në pjesë të ndryshme të karrierës suaj keni kaluar kohë në burg për protesta politike, keni lëshuar gaz lotsjellës brenda parlamentit të Kosovës në vitin 2015, madje keni lënduar edhe veten mendoj. Në vitin 2018 jeni shpallur fajtor për përdorim të paligjshëm të armëve dhe pengim të zyrtarëve në kryerjen e detyrës. Ju njiheni si një politikan nacionalist impulsiv dhe kokëfortë. Mbase po i kaloni limitet.

Kryeministri Kurti: me një gotë verë ne të dy mund të diskutojmë gjatë për aktivizmin tim politik dhe përvojën time në të kaluarën si lider opozitar e kështu me radhë, por kjo nuk ka të bëjë me mua dhe unë nuk jam vetëm. Shumica dërrmuese e qytetarëve të Kosovës mendojnë se nuk duhet të heqim dorë nga sundimi i ligjit. Unë jam kryeministër edhe i serbëve. Unë kam një ministër serb, Nenad Rashiq në kabinetin tim. Tri komuna në veri kanë nënkryetarë serb: Dragana Miletiq në Leposaviq, Katarina Adjançiq në Mitrovicën Veriore dhe Sllagjana Pantoviq në Zveçan. Unë bashkëpunoj me serbë, por jo me serbët që Vuçiq po paguan për të sabotuar shtetin e Kosovës apo ata të një lloji shumë të veçantë. Këta janë pakica e privilegjuar brenda pakicës serbe, nuk do të heq dorë prej tyre.

BBC: çështja është se po e shikoj atë dokumentin andej, dokumenti origjinal i Deklaratës së Pavarësisë së Kosovës në vitin 2008. Që atëherë, çfarë ka arritur realisht Kosova? Nuk i keni normalizuar marrëdhëniet me Serbinë. Ju keni njohjen e më shumë se 100 vendeve, por vende të rëndësishme si Rusia dhe Kina, dhe pesë anëtarë të Bashkimit Evropian ende nuk e njohin Kosovën. Ekonomia juaj është në një rrëmujë të tmerrshme. Qindra mijëra vetë janë larguar nga Kosova për të gjetur punë në Bashkimin Evropian. A mund të thoni me sinqeritet se 15 vjet më pas nga nënshkrimi i dokumentit, ju po e implementoni atë?

Kryeministri Kurti: Po ne jemi një histori suksesi e ndërhyrjes së NATO-s për të ndalur gjenocidin ndaj Serbisë dhe ne jemi një histori suksesi e progresit demokratik dhe ekonomik që po përparojnë së bashku. Të shtatë anëtarët e grupit G7 e njohin Kosovën. Kemi 117 njohje dhe do të vazhdojmë. Kosova është këtu për të qëndruar dhe unë jam këtu për të shërbyer. Unë e kuptoj politikën si shërbim publik ndaj popullit dhe jam zgjedhur në mënyrë demokratike dy vjet më parë me një fitore dërrmuese, transformimi më i madh i qeverisë në Kosovë që nga shpallja e pavarësisë. Dhe unë jam me optimizëm të plotë se do të kemi sukses. Kjo po e bën nervoz Beogradin dhe Moskën dhe prandaj nervozizmi i tyre po kthehet në dhunë në pjesën veriore të vendit tim. Por do të triumfojmë edhe këtë herë.

BBC: dhe mendimi i fundit shumë i shkurtër, a mund të më garantoni se nuk do të ketë rikthim të konfliktit të luftës në Ballkan për Kosovën?

Kryeministri Kurti: Ju keni garancinë time se qeveria e Kosovës në asnjë mënyrë nuk do të kontribuojë në përshkallëzim dhe do të bëjë gjithçka për t`i zvogëluar tensionet. Unë ofrova të nënshkruaj traktatin bazë për normalizim, Beogradi e refuzoi. Kështu që ju keni vullnetin tim të mirë, mirëbesimin dhe qëllimet e mira, dhe unë jam garancia që edhe BE-ja edhe SHBA-ja si vlera dhe interes strategjik do të rriten dhe do të mbizotërojnë në vendin tim.

BBC: Kryeministër Kurti, ishte kënaqësi të bisedoj me ju, faleminderit shumë.

Last modified: 19 Korrik, 2023

Comments are closed.

×