Zyra e Kryeministrit

Inicira se posebna ekonomska američka zona, u novo partnerstvo sa SAD-ama, uspostavlja se Komisija za izradu nacrta zakona o Vladi

10 Maj, 2018

45.sednica Vlade Priština

8. maj 2018

Uspostavljanje posebne ekonomske Američke zone je inicirano danas na sednici Vlade, nakon usvajanja Radne grupe za uspostavljanje ove zone. Radna grupa ima zadatak da identifikuje zakone, lokaciju, procedure i sve druge relevantne pitanja koja omogućavaju uspostavljanje posebne američke ekonomske zone. Kao rezultat toga, radna grupa će pripremiti svu relevantnu dokumentaciju koja omogućava Vladi Republike Kosovo, uspostavljanje posebne američke ekonomske zone. Ova inicijacija je za premijera Republike Kosovo, Ramusha Haradinaja, sledeći korak koji pokazuje posvećenost Vlade Kosova prema partnerstvu sa SAD-ama.

Da bi se ispoštovali ti odnosi, na početku sednice se komandanta Nacionalne garde Ajove, general-major Timothy Orr, obratio kabinetu Vlade sa prigodnim govorom u kome je naglasio spremnost za produbljivanje partnerstva sa Kosovom, naglašavajući odnos Kosova, kao jedinstven odnos koji imaju Ajowa i SAD-e sa nekom drugom zemljom.

Takodje je danas, usvojena odluka o raspodeli sredstava u iznosu od dvadeset hiljada evra, za podršku porodicama policajaca koji su tragično izgubili živote na magistrali Kačanik – Elez Han. Sredstva koja će biti dodeljena iznose po deset hiljada evra za svaku porodicu.

Takođe, je doneta odluka za ponovni ukop palih boraca OVK-a, iz operativne zone Drenica na groblju palih boraca u Memorijalnom kompleksu u Marini, opština Srbica. Na zahtev samog premijera Haradinaja, Ministarstvo za Kosovske bezbednosne snage Kosova će pružiti logističku podršku, vršiti koordinaciji i upotrebiti svoje kapacitete tokom čitavog procesa.

Jedna od najvažnijih odluka državnih reformi i približavanja zemlje evropskoj agendi, je dobila zeleno svetlo od strane Vlade, formiranjući Komisiju za izradu Zakona o Vladi. O zakonu o Vladi, premijer Haradinaj je rekao da je Vlada ovakva koja jeste i funkcionalna je, obavlja svoje poslove, ali kao vlada zemlje i kao zemlja koja težimo da postanemo članica EU, Zakon o vladi je potreban , zakon koji će definisati broj portfelja, broj ministarstava, broj svih onih koji su odgovorni, uključujući i zamenike premijera, zamjenike ministara. To je proces koji pripada vladi da ga obavi.

U skladu sa zaključcima Predsjedništva Republike Kosovo, Vlada je dala mišljenje o nacrtu zakona o Spomen-kompleksu “Adem Jašari” u Prekazu. U mišljenju se navodi da a će ova zakonodavna inicijativa doprineti konstantnom razvoju i očuvanju naših istorijskih vrednosti. Uz mišljenje vlade je priloženo i mišljenje zamenika premijera Fatmira Limaja, koja se preporučuju da se uzmu u obzir tokom njegove rasprave u parlamentu. Takođe su priložene i procena finansijskog uticaja i usklađenost nacrta zakona sa evropskim zakonodavstvom. Izmenjena je i dopunjena odluka Vlade br. 08/73 od 05.02.2016 o osnivanju Komisije za verifikaciju diploma izdatih od strane Univerziteta u Severnoj Mitrovici.

Na zahtev Ministarstva kulture, omladine i sporta, su izdvoena sredstva u iznosu od 57,944.38 evra za isplatu radnika u predsedničkoj rezidenciji “Ibrahim Rugova”.

Odobrenje od vlade je dobio i četvrti izveštaj o planiranju i sprovođenju “klauzule o investicijama”. Izveštaj je pripremljen od strane Ministarstva finansija sa ciljem informisanja Vlade, parlamenta i javnosti o procesu implementacije “Klauzule za Investicije ”

Inicijativa za zaključivanje međunarodnog ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju fiskalne utaje između Kosova i Katara je dobila odobrenje vlade na današnjoj sednici.

Još dve inicijative međunarodnih ugovora za finansiranje projekata vodosnabdevanja u opštinama Gračanica i Istok, su dobili odobrenje na današnjoj sednici. Sporazumi će biti zaključeni između Republike Kosovo i Unicredit Bank Austria AG i imaju vrednost od 10,209,355 evra. U principu, je dobio odobrenje vlade i Sporazum o pravnoj pomoći u građanskim stvarima između Republike Kosovo i Republike Makedonije. Kabinet Vlade je usvojio i odluku o razrešenju članova Upravnog odbora Javnog preduzeća NH “Ibar Lepenac” AD

U obrazloženju odluke se navodi da je odbor usvojio odluku onadoknadama za članove odbora i trinaestoj plati zaposlenima u preduzeću, uprkos činjenici da je ova kompanija ove godine imala negativno poslovanje sa gubicima u vrednosti od preko četiri miliona evra.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici obaveštena o izveštaju o progresu za program implementacije Rudarske strategije. Ministar za infrastrukturu je obavestio kabinet Vlade sa odlukom o zabranjivanju prometa vozila za prevoz robe u pravcu graničnog prelaza sa Republikom Makedonijom, u Gllobočici, zbog rizika od klizišta.

Last modified: 10 Maj, 2018

Comments are closed.

×