Zyra e Kryeministrit

gPremijer Haradinaj: Ugovor o miru, izvinjenje bi bilo nešto najveće o čemu bi se Kosovo moglo složiti.

3 Maj, 2018

Vučitrn, 2. maj 2018

“Ugovor o miru, izvinjenje bi bila nešto najvećeo čemu bi se Kosovo moglo složiti. Nema Kosovo šta više da da, jer je dato ono što se moglo dati da bi se ostvarilo neko pravo: “naše pravo”. Tako je rekao premijer Kosova, Ramush Haradinaj na spomen akademiji, na 19.-toj godišnjici masakra u selu Studime, opštine Vučitrn.

A na godišnjici jednog od najgorih pokolja koji je doživeo albanski narod tokom oslobodilačkog rata 1998 – ’99, pred brojnim prisutnima je, premijer Haradinaj izrazio institucionalnu posvećenost da porodice palih boraca i svi poginuli, imaju dobra pravni i institucionalni tretman.

“Ovih dana je postao aktuelniji konačan dogovor Kosovo – Srbija o statusu Kosova za koji smo naveli šta je, o pravnom sporazumu koji bi otvorio put Kosova ka članstvu u EU, NATO i OUN.

Postavlja se pitanje šta bi dalo Kosovo za ovaj sporazum. Istina je da je Kosovo dalo mnogo, evo ovde je dokaz. Za ovo Kosovo koje imamo danas, su ovi životi ljudi, ova velika bola, koju imaju porodice i ona deca koja su odrasla kao siročad, one majke i sestre koje su sa velikim bolom provele ove godine. Koje su se suočile i sa teškim životom, sa nedostatkom jednog radnog mesta i kuće, za zabrinutošću povodom toga kako će podići svoju decu, , ali i sa boli za svoje najmilije “, rekao je premijer Haradinaj.

Iz sela Studime opštine Vučitrn, gde je ubijeno i masakrirano 116 Albanaca, premijer Haradinaj je rekao da je Kosovo dalo najvrednije, najskuplje, živote ljudi. “Vi poštovane porodice, znajte da osim patnje, pored boli i životne nepravde koja im se desila, vi ste oni koji u osnovi današnjeg i sutrašnjeg Kosova imate vaše ljude, imate više ponosa koji nosite sa sobom, to je ponos celog naroda “, rekao je premijer Haradinaj.

Gradonačelnik opštine Vučitrn, Džafar Tahiri rekao je da će kao lokalni lider uvek biti uz porodice, podržaćemo svaku inicijativu i studiju da bi učinili doživotnim sečanje na martire ubijene u masakru 2. maja u selu Studime.

U ime porodica martira palih u ovom masakru, Latif Gerdžaliu, je naglasio kako je porodicama teško da pronađu reči, i da se obrate prisutnima na ovom sastanku, ali njihova tuga i um je uvek tu, i oni koji su poginuli u ovom masakru su učinili da se zemlja oslobodi.

Last modified: 3 Maj, 2018

Comments are closed.

×