Zyra e Kryeministrit

Globalna poslovna mreža dijaspore podržava planove vlade za ekonomski oporavak

26 Nëntor, 2020

 

Priština, 26. novembra 2020.

Premijer Republike Kosovo g. Avdullah Hoti održao je virtuelnu konferenciju sa predstavnicima Globalne poslovne mreže albanske dijaspore iz 25 različitih zemalja (SAD, Evropa i Australija).

Premijer Hoti naglasio je da od juna ove godine Vlada je uspela da uštedi i realizuje budžet od oko 365 miliona evra za hitni paket i paket za ekonomski oporavak. On je pojasnio da od paketa za ekonomski oporavak od 87 miliona evra, direktnu finansijsku podršku dobile su 36 hiljada 679 preduzeća sa 206 hiljada 582 zaposlenih.

Premijer Hoti najavio je početak priprema za novi paket za ekonomski oporavak u iznosu od 182 miliona evra, za 2021. godinu. Takođe, na osnovu preporuka poslovnih udruženja, rekao je da će vlada razmotriti i druge izmene, odnosno novi fiskalni paket tokom 2021. godine.

Preduzetnici iz Globalne poslovne mreže albanske dijaspore, s obzirom na poteškoće u poslovanju u vreme pandemije Covid-19, dali su podršku Vladi Kosova za preduzimanje mera za pomoć privatnom sektoru u stvorenim okolnostima.

Premijer je pozdravio njihovu spremnost da budu aktivan deo razvoja poslovanja na Kosovu, ističući stvorene mogućnosti za investicije iz sporazuma 4. septembra u Vašingtonu i od pomoć preko razvojnih projekata EU-a za zapadni Balkan, vredne 27 milijardi evra, u narednih 5 godina.

Nakon reference na organizaciju globalne mreže i spremnosti za saradnju i investicije na Kosovu, postignut je dogovor da se godišnji sastanak Globalne poslovne mreže albanske dijaspore održi u Prištini početkom 2021. godine.

Last modified: 26 Nëntor, 2020

Comments are closed.

×