Zyra e Kryeministrit

Ažurirana je državna lista kontrolisanih strateških roba, usvojen je koncept dokument za procenu uticaja na životnu sredinu

15 Maj, 2018

 

47. Sednica Vlade
Priština, 15. maj 2018

Vladin kabinet je informisan izveštajem o radu zamenika ministara Vlade, koji je pripremljen iz izveštaja primljenih od svakog zamenika ministra. Prema izveštaju je procenjeno da je bilo konkretnog angažovanja zamenika ministara i dokazano je da su oni na nivou njihovih odgovornosti. Premijer je zatražio da nastave sa svojim angažovanjem na radu sa ciljem unapređenja važnih procesa za našu zemlju.

Vladin kabinet je obavešten o poseti šire delegacije države Iowa iz Sjedinjenih Američkih Država. Tokom boravka na Kosovu, delegacija je pored sastanaka sa institucionalnim liderima, uspela takođe da potpiše niz sporazuma u različitim sektorima, posebno u obrazovanju, te važne sporazume za zemlju. Premijer Haradinaj je zatražio od svake institucije koja je bila uključena u ovim sporazumima, da budu spremni da ih sprovedu.

Na današnjem sastanku je, Vlada Republike Kosovo odobrila koncept dokument o proceni uticaja na životnu sredinu. Glavni cilj ovog koncept dokumenta je da proveri nedavne promene u evropskom zakonodavstvu i da uravnoteži obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje i usklađenosti sa zakonodavstvom EU.
I koncept dokument za Filharmoniju, Operu i Balet Kosova je dobio odobrenje na današnjoj sednici Vlade. Koncept dokument namerava da promoviše uspostavljanje i razvoj politika, okruženja, mehanizama i infrastrukture oblasti kulture, u cilju stvaranja odgovarajućih tehničkih i profesionalnih uslova. Jedno od najvažnijih pitanja u okviru toga je podrška javnim ustanovama kulture, kao preduslov za ispunjavanje misije tih institucija.

Kabinet Vlade je usvojio ažuriranje državne liste kontrolisane strateške robe, uključujući i evropsku listu robe za dvostruku namenu, zajedničke vojne liste i robe koje se stavljaju pod kontrolu, iz razloga nacionalne bezbednosti, spoljne politike, javne bezbednosti ili iz razloga ljudskih prava.

Vlada Republike Kosovo je u današnjoj sednici donela odluku da uspostavi Novog kosovskog energetskog preduzeča A.D u kojem će akcionar biti Vlada Kosova.

Na današnjem sastanku je takođe i godišnj izveštaj zvanične statistike za 2017.godinu dobio odobrenje vlade. Ovaj izveštaj će biti prosleđen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Sa odlukomu koja je danas usvojena od Vlade Republike Kosovo, za direktora centralne Agencije za nabavke je postavljen Behgjet Rukići.

Dok je za generalnog direktora u Direkciji za akreditaciju Kosova u okviru Ministarstva trgovine i industrije imenovana Nexhmije Selimi.

 

Last modified: 15 Maj, 2018

Comments are closed.

×