Zyra e Kryeministrit

Autoput koji povezuje Gnjilane-Belu Zemlju, povezuje Albance ekonomiju, ali i osećanja!

15 Prill, 2018

 

Gnjilane, 15. april 2018.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, je prisustvovao 19. godišnjici bitke u Žegocu i odao je počast pred Spomenikom boraca palih u ovoj borbi.

U znak počasti prema borcima palim u ovoj bitci, danas su započeli radovi na autoputu Priština Gnjilane-Bela Zemlja, kojom prilikom je premijer Haradinaj održao govor.

Pred brojnim predstavnicima iz političkog života na Kosovu, ministri, zamenici ministara, kao i predstavnici iz Preševa, premijer Haradinaj je rekao, da se ove godine osećamo bolje nego ranijih godina, kada se sećamo onih koji su pali za slobodu, jer se ujedinjujemo, spaja se Preševo sa Prištinom. “Autoput koji povezuje Gnjilane-Belu Zemlju, povezuje Albance, ekonomiju, a i osećanja”, rekao je premijer, dodajući da je oko 87 miliona eura iz prvog dela projekta izdvojeno i trajanje realizacije je 30 meseci.

“To što me čini ponosnim danas, je što odgovaramo na svaki deo zemlje i Prištine, će biti povezana sa Peći, Đakovicom, Gnjilanima, Preševom, Skopljem, Tiranom. Dakle, celokupna infrastrutkura Kosova će biti završena “, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da do 2023.godine ni jedan centar Kosova neće biti nepovezan sa autoputem.
Ministar za infrastrukturu Pal Lekaj je rekao da, zahvaljujući krvi boraca koji su pali, imamo mogućnost ulaganja i modernizaciju naše putne infrastrukture.
Ministar Lekaj je najavio da će takođe početkom 2019.godine započeti izgradnja sledećeg autoputa Istoku-Peć-Dečane – Đakovica.

U međuvremenu, gradonačelnik Gnjilana, Lutfi Haziri, je izjavio da ova integracija pruža mogučnost Kosovu, Pomoravlju da se i ovaj deo integriše u narodni koridor, za manje od pola sata, ali i Kosovu izlaz na deseti međunarodni koridor a to je Skoplje-Solun.

Autoput Priština – Gnjilane – Bela Zemlja će biti dug 22.6 kilometara, sa četiri trake i svim potrebnim standardima i skratiće vreme kretanja od Prištine do Gnjilana, i u tom pogledu i sa istočnim Kosovom i obrnuto.

Za premijera Haradinaja, zasluga za pokretanje ovako značajnog infrastrukturnog i ekonomskog projekta nije samo njegova zasluga ili samo vlade Haradinaj, nego je zasluga svih vlada, građana, poreskih obveznika, koje je posebno pohvalio, dodajući da željeznica zauzima parametre koje ima ovaj region i s atim Kosovo menja fizionomiju svoje ekonomije.

Last modified: 15 Prill, 2018

Comments are closed.

×