Zyra e Kryeministrit

67. sednica Vlade

26 Shkurt, 2021

Priština, 26. februar 2021.

Vlada Republike Kosovo, na čelu sa premijerom na dužnosti Avdullah Hoti, u skladu sa Poslovnikom o radu Vlade, održala je 67. dopisnu / elektronsku sednicu po redu, na kojoj je odobrila odluke i druge dokumente u skladu sa njenim ustavnim i zakonskim odgovornostima.

Prva odluka koja je odobrena nakon pregleda na današnjoj sednici bila je odluka o produženju mandata predsedavajućem Komisije za istraživanje vazduhoplovnih udesa i incidenata i istražitelju vazduhoplovnih udesa i incidenata Mirsim Beqiri; i članu Komisije za istraživanje vazduhoplovnih udesa i incidenata i istražitelju vazduhoplovnih udesa i incidenata Arben Dika, čiji mandat traje pet (5) godina.

U nastavku, vladin kabinet je odobrio usvajanje Plana za sprovođenje Programa ekonomskog oporavka – Mera 15 „Podrška postojećim i novim programima koji se odnose na regionalni razvoj preko Ministarstva za regionalni razvoj, a koji utiču na uravnoteženi regionalni razvoj“. U tu svrhu su izdvojena budžetska sredstva u iznosu od 1.000.000,00 € (milion evra) za podršku postojećim i novim programima koji se odnose na regionalni razvoj i utiču na uravnoteženi regionalni razvoj.

Vlada je takođe odobrila odluku o preraspodeli sredstava Ministarstvu za regionalni razvoj iz kategorije kapitalnih troškova, konkretno iz projekta: „Program regionalnog razvoja“, za 2 (dva) kapitalna projekta u skladu sa 2 (dva) aneksa sporazuma o razumevanju za kapitalne projekte koje su potpisali ministar regionalnog razvoja i predsednici opština. Izdvojena sredstva biće dodeljena za sledeće projekte:

1. Projekat socio-ekonomskog razvoja u opštini Kamenica – kanalizacija u iznosu od 30.000,00 €;

2. Projekat razvoja turizma na planinama Dečana u iznosu od 155.073,15 €

Na ovoj sednici, Vlada je, između ostalog, odobrila Strategiju za regionalni razvoj 2020-2030. Ova strategija identifikuje tri glavna cilja za postizanje uravnoteženog i održivog razvoja regiona zemlje i za prevazilaženje međuregionalnih razlika i nejednakosti. Prvi strateški cilj je koordinacija politika regionalnog razvoja kroz izradu zakonodavstva za uravnoteženi razvoj, u koordinaciji i saradnji sa svim relevantnim institucijama i akterima; Drugi cilj je uravnotežen regionalni razvoj i regioni sposobni za međuregionalnu konkurenciju, smanjenjem razlika u pogledu socio-ekonomskog razvoja i poboljšanjem kvaliteta života u razvojnim regionima; Treći strateški cilj održivog regionalnog razvoja je zasnovan na prirodnim, ekonomskim, kulturnim i ljudskim resursima kroz upotrebu prirodnih i ekonomskih resursa koji je jedan od temelja lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja.

Vlada je na današnjoj sednici odobrila i odluku za preraspodelu finansijskih sredstava Ministarstvu lokalne samouprave iz kategorije kapitalnih troškova, konkretno iz projekta „Opštinski program za razvoj socio-ekonomske infrastrukture i međuopštinske saradnje“ za sprovođenje šest (6) aneksa- sporazuma o razumevanju koje je potpisao ministar lokalne samouprave sa predsednicima opština. Vrednost preraspodeljenih sredstava iznosi 215.025,45 evra i ta sredstva biće preraspodeljena u sledećim projektima:

Izgradnja partera za igračke u vrtiću – Opština Severna Mitrovica, 21.529,10 evra;

Asfaltiranje puta u Begovom Lukavcu-Opština Istog, 50.000 evra;

Asfaltiranje nekategorisanih puteva u opštini Zvečan, 49.847,75 evra;

Izgradnja trotoara u Ulici kralja Petra I, opština Severna Mitrovica, 23.885,60 evra;

Ulična rasveta u Mesnoj zajednici Leposavić-opština Leposavić, 19.852,90 evra;,

Rasveta dvorišta SŠ „M.P. Alas”- Opština Severna Mitrovica, 49,937.90 evra.

Takođe, vladin kabinet je odobrio odluku o produženju mandata za još četiri (4) godine g. Lulzim Syla, na poziciji glavnog inspektora tržišnog inspektorata.

Vladin kabinet je na današnjoj sednici odobrio i odluku o obavezi svih vladinih institucija koje raspolagaju podacima o prodajnim cenama u svim transakcijama nekretnina da te podatke objave na svojim internet stranicama. Ova odluka je odobrena kako bi se ispunile obaveze preuzete u okviru pokazatelja 3, programa budžetske podrške IPA 2019, deo 2, cilj 2, koji se bavi transparentnšću na tržištu nekretnina u cilju povećanja prihoda i borbe protiv neformalnosti.

Last modified: 26 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×