Zyra e Kryeministrit

6. sastanak vlade

13 Prill, 2021

 

Priština, 13. april 2021

Vlada Republike Kosovo koju predvodi premijer Albin Kurti održala je svoj redovni sastanak na kojem je razmotrila i odobrila dokumente iz oblasti svojih ustavnih i zakonskih odgovornosti.

Konceptni dokument o pitanju neopravdano stečenog bogatstva prvi je dokument koji je na današnjem sastanku dobio odobrenje vladinog kabineta. Ovaj konceptni dokument definiše imovinu stečenu izvršenjem krivičnog dela kao glavnog pokretača zločina. Ova imovina pruža počinitelju izvor za nastavak kriminalne radnje.
S obzirom na ovo, mnoge zemlje, uključujući Kosovo, uložile su napore da spreče kriminalne radnje tako što su osigurale da počinioci ovih dela nemaju koristi od ilegalnih aktivnosti. Uklanjanjem motiva za činjenje ovih radnji, država ima za cilj sprečavanje i ometanje funkcionisanja organizovanog kriminala. Oduzimanje neopravdano stečene imovine, ključ je uspešne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.
Identifikovana je su tri glavna mehanizma koja se koriste za postizanje ovog cilja:
1. Krivično oduzimanje imovine,
2. administrativna konfiskacija i
3. Građanska konfiskacija
Iako je dokazano da je najprihvatljiviji mehanizam kroz krivični postupak, postoje i slučajevi kada takav postupak možda neće biti dostupan državnom tužilaštvu. To je zato što tužilaštvo nema dovoljno dokaza koji bi povezivali imovinu osuđene osobe sa krivičnim delom.
Ovaj konceptni dokument analizira situaciju na Kosovu i preporučuje rešenja za uspešnu primenu zakona i efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije u našoj zemlji. To će se postići novim zakonom, koji omogućava oduzimanje neopravdano stečene imovine čak i u odsustvu neke osuđujuće presude. Ovo rešenje ostvaruje oduzimanje neopravdane imovine u građanskom postupku i u odsustvu osuđujuće presude te promoviše demotivaciju zločina u našoj zemlji.
Nakon odobrenja ovog koncept-dokumenta, Ministarstvo pravde započet će sa izradom zakona na osnovu analize razvijene u ovom dokumentu.
U nastavku sastanka , Vladin kabinet je odobrio Nacrt zakona o dopuni i izmenama Zakonika o krivičnom postupku. Kroz dodane izmene i dopune, moguće je primeniti suđenje u odsustvu, s posebnim naglaskom na pitanja istražnog roka, odstupajući od članka koji se odnosi na rok istrage, umesto člana koji se odnosi na obustavu istrage. Promene će omogućiti rešavanje istraga ratnih zločina i uklanjanje prepreka za odmeravanje kazne u odsustvu.
Ove dopune i izmene omogućiće tužiocima Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo da vode istrage u slučajevima kada su istrage započete pre nekoliko godina i kada je bilo sprovedeno vrlo malo istražnih radnji.
Grupa stručnjaka za izradu i izmenu Zakonika o krivičnom postupku nastavlja svoj rad i uskoro će nastaviti s nacrtom Zakonika o krivičnom postupku u skladu s preporukama Venecijanske komisije. Međutim, pitanja koja se obrađuju u usvojenom Nacrtu zakona neposredna su i od posebne važnosti, pa se stoga rešavaju odvojeno.

Vlada Kosova odobrila je odluku o uspostavljanju međuinstitucionalnih struktura za koordinaciju procesa evropskih integracija. Cilj ove odluke je utvrditi sastav, opseg delovanja funkcija i način rada ovih koordinacionih struktura. Te su strukture neophodne kako bi se osigurala priprema za donošenje odluka za sprovođenje reformi kako bi se ispunile obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i drugih mehanizama integracije u Europsku uniju.
Odlukom se uređuje rad koordinacionih struktura za evropske integracije kroz:
1. Ministarsko veće za evropske integracije;
2. Radni odbor za evropske integracije; I
3. Sektorske radne grupe za evropske integracije.
a) Radna grupa za trgovinu, industriju, carine i poreze;
b) Radna grupa za poljoprivredu i ribarstvo;
c) Radna grupa za unutrašnje tržište i konkurenciju;
d) Radna grupa za ekonomska, finansijska i statistička pitanja;
e) Upravna radna grupa;
f) Radna grupa za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku; I
g) Radna grupa za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj.
Na današnjem sastanku usvojena je odluka da se Nacionalni sistem praćenja spektra tretira kao projekat u svrhu nacionalne zaštite. Projekt Nacionalnog sistema za praćenje spektra frekvencija omogućit će praćenje frekvencijskog opsega za institucije vezane za nacionalnu odbranu, nacionalnu sigurnost, održavanje javnog reda, civilno zrakoplovstvo, kao i sigurnost željeznica i za druge komercijalne i nekomercijalne funkcije države i državnih institucija.
Odlukom odobrenom na današnjem sastanku, odobrena je inicijativa Ministarstva finansija, rada i transfera za pregovaranje o Sporazumu o izmeni Okvirnog sporazuma o kreditu između Republike Kosovo i Razvojne banke Saveta Evrope za finansiranje projekta „Hitni odgovor na COVID-19 ”. Izmenama i dopunama sporazuma želi se osigurati dodatnih 25 miliona eura kredita koji će se koristiti za kupovinu vakcina protiv COVID-19.
Vladin kabinet je takođe odobrio odluku o ponovnom usvajanju Finansijskog izveštaja za 2020. godinu, koji će u skladu sa Zakonom o upravljanju javnim finansijama i odgovornosti biti obrađen u Skupštini Republike Kosovo. Novi izveštaj se prosleđuje zbog promen zakonodavnog tela nakon izbora i nekih tehničkih promjena.
Ministarstvo administracije lokalne uprave obavestilo je vladin kabinet o Izveštau za funkcionisanje opština Republike Kosovo, zasnovanom na Zakonu o lokalnoj samoupravi. Izveštaj odražava aktivnost Ministarstva uprave za lokalnu samoupravu u praćenju opština putem tele-prisustva, fizičkog nadzora, saradnje između lokalnog i centralnog nivoa vlasti, kao i međuinstitucionalne koordinacije. Izveštaj predstavlja rezultate rada opštinskih tela, analizira opštinsku transparentnost, opštinske aktivnosti proizašle iz Nacionalnog programa za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, planiranje opštinskog budžeta, stvaranje prihoda i rashode budžeta i odražava mišljenja Glavnog revizora za opštine.
Takođe iz Ministarstva uprave za lokalnu samoupravu, Vlada Republike Kosovo je obavešteno o Izveštaju za procenu zakonitosti akata donetih od strane skupština opština za 2020. godinu. Tokom ove godine, skupštine opština Republike Kosovo odobrile su ukupno 1802 različita akta, 111 uredbi i 1691 odluku. Ministarstvo za administraciju lokalne uprave procenilo je 1171 akta, dok je 631 akt poslan resornim ministarstvima. Prema Izveštaju, 1118 akata ocenjeno je legalnim, 53 akta vraćena su na ponovno razmatranje skupštinama opština, od kojih su opštine usaglasile 47 akta na zahtev Ministarstva. Šest akata prosleđeno je Ministarstvu pravde za prosleđivanje na sudski postupak.

Odobrenjem odluke Vladinog kabineta, poništena je Odluka kojom je Vlada Republike Kosova predložila Skupštini Republike Kosovo kandidate za predsednika Odbora Regulatorne kancelarije za energiju. Odluka je obrazložena da među kandidatima koji su poslani na glasanje u Skupštinu ima kandidata koji ne ispunjavaju kriterijume utvrđene u članu 6, stav 2, podstav 3, Zakona o energetskom regulatoru.
Spisak kandidata koje je Komisija za regrutaciju ocenila uspešnim ne odgovara u potpunosti ocenama britanske ambasade, kao partnera u procesu regrutovanja, prema Memorandumu o razumevanju između Vlade Republike Kosovo i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Čak je i u izveštaju koji su pripremili britanski partneri rečeno da su čak i nakon pokušaja postizanja konsenzusa konačni rezultat komisije za intervjue i rezultata promatrača partnera za sprovođenje imali velike razlike.
Stoga je, kako bi se regrutovala nezavisne, profesionalne i integritetne osobe na višim pozicijama u institucijama i javnim telima, putem poštenog i transparentnog procesa zapošljavanja, Vlada odlučila poništiti odluku.

Last modified: 13 Prill, 2021

Comments are closed.

×