Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je posvećeno regionalnim ekonomskim integracijama

27 Gusht, 2018

Drač, 27. avgust 2018.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj učestvuje na neformalnom sastanku za regionalnu ekonomsku integraciju sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, koji se održava u Draču u Republici Albaniji.

U okviru ovog sastanka, na kojem učestvuju premijeri zemalja regiona, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, predsednik EBOR-a Suma Chakrabrarti, regionalna direktorka Svetske banke za zapadni balkan, Linda Van Gelder kao i drugi predstavnici, premijer Haradinaj je u svom govoru, naglasio posvećenost Vlade Kosova da otvori vrata stranim investicijama. U tom smislu, on je napomenuo postignute sporazume za povećanje kapaciteta proizvodnje električne energije, a naročito za povećanje kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije.

Ovom prilikom premijer Haradinaj je takođe pomenuo rad na poboljšanju veza i komunikacije sa susednim zemljama, projekti koji su podržani od strane Evropske banke za obnovu i razvoj i od Evropske investicione banke.

“Održivo planiranje predviđa da će do 2022. godine svi gradovi Kosova biti povezani sa autoputevima”, rekao je premijer Haradinaj.

U nastavku svog govora, premijer Haradinaj je naglasio značaj izgradnje i funkcionalizacije graničnih prelaza sa svim susednim zemljama u skladu sa Sporazumom o integrisanom upravljanju granicom.

„Što se digitalizacije tiče, pokrenuli smo agendu digitalizacije, pojačali smo kibernetičku bezbednost i podigli smo regionalne intervencije u literaturi i digitalnim sposobnostima”, rekao je u nastavku svog govora premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je prisutne obavestio o ratifikaciji Nacrta zakona o Ugovoru o prometnoj zajednici, koji je u procesu usvajanja.

U okviru angažmana koje je Kosovo dobilo u Agendi za reformu regionalnih investicija, Kosovo vrši svoju promociju u privatnom sektoru i takođe radi na izradi nacrta Nacionalnog plana za sprovođenje Agende za reformu regionalnih investicija.

Takođe, premijer Haradinaj je naglasio angažovanje Vlade Kosova za smanjenje tarife za roming u komunikaciji građana zemalja regiona.

Potpisivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija takođe je ocenjeno važnim za celokupni proces regionalne saradnje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, premijer Haradinaj je naglasio posebni položaj Kosova u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana u pogledu slobode kretanja ljudi i roba, što otežava ekonomski razvoj u zemlji i istovremeno se zahvalio komesaru Hahn za otvaranje ove važne teme za Kosovo.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, izrazio je posvećenost Vlade Kosova da unapredi sve procese vezane za ekonomsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana.

Last modified: 27 Gusht, 2018

Comments are closed.

×