Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je spremno da bude partner NATO-a u pružanju bezbednosti u svetu

4 Gusht, 2018

 

Priština, 4. avgust 2018

“Čast mi je da smo ovde. Bili smo bili u Pentagonu i pokušali da objasnimo našu istoriju, naša dostignuća. Ali vaš dolazak na Kosovu je prilika da vi izbliza vidite naša dostignuća. Kosovo je partner Sjedinjenih Američkih Država “, tako je rekao premijer Kosova, Ramush Haradinaj nakon što je primio generala Jozepha Lengyela, šefa Biroa Nacionalne garde i člana Zajedničkog štaba Sjedinjenih Američkih Država.

Nedavna ekonomska i politička kretanja su bila deo razgovora na ovom susretu. Premijer Haradinaj je obavestio generala Lengyela o napretku koji je postigla Republika Kosovo, o prioritetima Vlade Kosova u pogledu prozapadne i euroatlantske orijentacije i o procesu tranzicije KBS u oružane snage.

“Zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći koju su do sada pružile na našem putu ka slobodi i u procesu izgradnje mira. Šta god da je postignuto na Kosovu je zajednički napor. Mi smo optimisti u pogledu dostignuća i naše orijentacije “, rekao je premijer Haradinaj, tražeči dalju podršku SAD-a u procesu tranzicije Kosovskih snaga bezbednosti u Oružane snage, te transformacije, koja će doprineti stabilnosti u zemlji i regionu.

Premijer Haradinaj je rekao da su Kosovske bezbednosne snage profesionalne i multietničke snage u kojima su uključene sve zajednice koje žive na Kosovu i spremne su da daju svoj doprinos u misijama u inostranstvu.

“Kosovo je dom za sve. Uradili smo dobar posao u okviru KBS-usvajanjem profesionalnih standarda, uključujući manjine i koordinišući naše aktivnosti u saradnji sa našim saveznicima “, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da je Kosovo od apsorbenta bezbednosti postalo faktor stabilnosti za bezbednost, bivajuči kooperativno u svim regionalnim inicijativama Zapadnog Balkana i spremno je da postane pružalac bezbednosti u NATO misijama u svetu.

“Naporno smo radili da postignemo ovu fazu, da budemo spremni da postanemo partner i stvorimo bilateralne odnose u oblasti bezbednosti”, dodao je premijer Haradinaj.

Sa svoje strane, šef Biroa Nacionalne garde i član Zajedničkog štaba SAD-a, general Joseph L. Lengyel, je pohvalio napredak postignut na Kosovu i snaga bezbednosti Kosova, rekavši da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo.

Na ovom sastanku je, premijer Haradinaj izrazio čast prema generalu Lengyelu sa mapom Kosova kao znak poštovanja i časti za njegov doprinos i doprinos SAD-a u procesima od interesa za Kosovo.

Deo ovog sastanka bili su ministar bezbednosnih snaga Kosova, Rustem Berisha, komandant BSK-a, general-potpukovnik Rahmana Rama i američki ambasador na Kosovu Greg Delawie.

Last modified: 4 Gusht, 2018

Comments are closed.

×