Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Povećanje nivoa pripravnosti u zemlji nije naredba za akciju nego činjenica da smo u pripravnosti i da ćemo u slučaju da dođe do poremečaja reda i zakona delovati

3 Gusht, 2018

 

Priština, 3. avgust 2018.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj je danas pozvao na sastanak Savet bezbednosti Kosova kako bi razgovarali o situaciji u pogledu reda, zakona i bezbednosti u zemlji.

“Tema dana je bila stanje reda, zakona i bezbednosti u zemlji, kao i odraz poslednje političke retorike koja se vršila, zatim odraz rokova vezanih za zajednicu, ali i drugih informacija koje se odnose na red, zakon i bezbednost u zemlji. Istina je da sam tražio povećanje pripravnosti institucija reda i zakona širom zemlje, kako bi osigurali red, zakon i mir širom zemlje u narednim danima “, rekao je premijer Haradinaj na konferenciji za novinare posle sastanka, dodajući da to znači da situacija u zemlji koja se odnosi na red, zakon i bezbednosti mirna, stabilna, ali se tražilo povećanje spremnosti za akciju u slučaju bilo kakvog poremečaja u pogledu reda i zakona u zemlji.

Premijer Haradinaj je dodao da retorika o granicama ili teritorijama koja se dešava na Kosovu je protiv reakcija na retorike koje dolaze iz Beograda, navodno za prava Srbije na Kosovu, odnosno severu, to je protiv reakcija.
“Ova retorika nema za cilj poremećaj reda, zakona i bezbednosti na Kosovu, i treba da se osećaju sigurno svi širom Kosova zbog ove retorike, ni Kosovski srbi ni ostale zajednice, a ni Albanci, ne treba da se osećaju ugroženim. To je politička, javna retorika, protiv retorika retorike koja dolazi “, istakao je premijer Haradinaj.

Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinsom, premijer Haradinaj je rekao da je Kosovo u okviru svojih obaveza, što znači da je 4. avgust rok kada će biti predat transkript radne grupe za izradu nacrta statuta, dodajući da je takva dinamika vremena i da procedura iz Briselskih sporazuma predviđa da se to uradi pred strankama, u ovom slučaju i pred EU-om, i pred srpskom stranom, i pred Kosovskom stranom , u ovom slučaju šefom pregovora.

Nalazimo se u okviru obaveza, nismo izašli iz obaveza bilo dijaloga, dakle Briselskih obaveza, a ni iz Ustava i naših zakona. Tako da kada dobijemo transkript daćemo naš doprinos, ali se takođe trebamo uveriti da je u okviru zakona i ustava zemlje. Sa ovim želim da kažem da je Kosovo kao stranka ozbiljno, da je u okviru međunarodnih i domaćih obaveza. Povodom toga niko nema prava, da preduzima jednostrane postupke, niko. Zašto? Jer ni jedno kršenje, ni jedan izlazak iz obaveza Kosovo nije izvršilo”, dodao je premijer Haradinaj, objašnjavajući da ako bi neko preduzeo neku jednostranu akciju, onda je ta akcija izvan zakona Kosova i izvan međunarodnih sporazuma i ta akcija će dobiti odgovor organa reda i zakona.

Premijer Haradinaj je rekao da je Kosovo unutar međunarodnog sporazuma, poštovalo je obavezu iz međunarodnog sporazuma i Brisela, poštuje svoje zakone i ustav i ako neko izađe izvan toga, onda će zakon delovati sa svojom ozbiljnošću, i tu nema nikakve dileme, ako neko ima dileme ovde, greši, dakle dobiće svoj odgovor. Dok što se tiče pomenutih sumnjivih osoba , za koje je zaključeno da cirkulišu po severu i koji mogu biti iz Republike Srpske ili iz drugih oblasti, premijer Haradinaj je rekao da je Kosovo oduvek dobro primalo dolazak svih slobodnih građana sveta kod nas i dobrodošli su u bilo kom delu Kosova.

“Procedure putovanja znamo kako se odvijaju, ali nismo izražavali nekakve predrasude, svako ko uđe unutar teritorije Kosova, sa ciljem da izazove bilo kakav incident, poremečaj reda i zakona, normalno da će dobiti reakciju institucija za sprovođenje reda i zakona i tu neće biti nikakve sumnje “, rekao je premijer Haradinaj.

Na kraju konferencije za novinare, premijer Haradinaj je ponovio činjenicu da povećanje nivoa spremnosti u zemlji nije naredba za akciju, nego činjenica da smo u pripravnosti i u slučaju da dođe do poremečaja reda i zakona, tada ćemo delovati.

Last modified: 3 Gusht, 2018

Comments are closed.

×