Zyra e Kryeministrit

Formirana je radna grupa za procenu imovine “Trepče” AD i radna grupa za rešavanje pitanja pokrenutih od strane Sindikata rudara Trepče

31 Korrik, 2018

 

59. sednica Vlade Republike Kosovo

Priština, 31. jul 2018

S’odlukom usvojenom od strane Vlade Republike Kosovo formirana je Komisija za postavljanje statue Adema Demačija na trgu “Adem Demači” u Prištini, imenovanje autoputa Priština-Peć – “Autoput Adem Demači” i predloga da gradski park u Prištini dobije naziv – “Park Adem Demaci”.

Komisija se sastoji od:

1. Predstavnika Kancelarije premijera Republike Kosova
2. Predstavnika Ministarstva za infrastrukturu
3. Predstavnika Ministarstva Kosovske snage bezbednosti
4 Predstavnika Ministarstva kulture, omladine i sporta
5. Predstavnika Agencije za upravljanje Spomen kompleksima
6. Predstavnika Opštine Prištine

Komisija ima obavezu da pokrene postupak za objavljivanje konkursa, izbor , prilagođavanje prostora na lokaciji trga “Adem Demači”, kao i da vrši nadzor izvođenja radova do postavljanja statue.
Komisija ima obavezu da pokrene procedure za davanje naziva (imenovanje) autoputa Priština-Peć – “Autoput Adem Demači”.

Komisija ima obavezu da pripremi predlog za davanje naziva gradskom parku – “park Adem Demači”, a procesuiranje istog opštini Priština.

Odobrenje od strane Vlade je takođe dobila i odluku o izmeni i dopuni odluke o osnivanju Međuministarskog Saveta za vode, kao koordinaciono telo koje donosi odluke i koje razmatra sistematska pitanja upravljanja vodama, usklađivanje potreba i različitih interesa i predlaže mere za razvoj , korišćenje i zaštitu resursa i vodnog sistema na Kosovu.

Među-ministarski savet će biti u sledečem sastavu:
1. Premijer Republike Kosovo predsjedavajući
2. Ministar životne sredine i prostornog planiranja član / ica;
3. Ministar za ekonomski razvoj član /ica;
4. Ministar finansija član /ica;
5. Ministar za evropske integracije člana/ica.
Kabinet Vlade je danas usvojio i Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma o učešću Kosova u “programu Europa Creative ” za podršku kulturološkim i kreativnim sektorima.

Premijer Ramush Haradinaj izrazio je zabrinutost zbog neusvajanja nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o korišćenju IPA fondova. Ovaj postupak Skupštine je u suprotnosti sa interesima Kosova i njenog razvoja.

Na današnjoj sednici je usvojen i Nacrt zakona o privatnom međunarodnom pravu. Nacrt zakona reguliše utvrđivanje prava u pogledu odnosa u privatnom pravu koji imaju međunarodne elemente.

Uredba o izmenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva pravde, dobila je odobrenje na današnjoj sednici Vlade. Uredba definiše unutrašnju organizaciju Ministarstva pravde i drugih organa državne uprave pod nadzorom Ministarstva pravde.

Odobren je predlog Ministarstva lokalne samouprave o zahtevu opštine Srbica za povlačenje iz procesa privatizacije i vračanje u opštinskom vlasništvu imovine bivše Poljoprivredne zadruge “Runik” u cilju ostvarivanja javnog interesa.

Vlada je osnovala Tehničku radnu grupu za procenu celokupne imovine koja je u vlasništvu društvenog preduzeća “Trepča” ad, i uključivanje svih izvodljivih sredstava u status akcionarskog društva AD “Trepča”

Grupa će imati sledeći sastav:
1. Ministarstvo za ekonomski razvoj – dva predstavnika,
2. Kancelarija Premijera – predstavnik,
3. Nezavisna komisija za rudnike i minerale – predstavnik,
4. Bord Trepče – jedan predstavnik
5. Menadžment Trepče – jedan predstavnik
6. Sindikat Trepče – dva predstavnika,
7. Nezavisni stručnjak – jedan predstavnik.

Ova grupa će pripremiti konačan predlog Vladi, najkasnije u roku od tri meseca nakon usvajanja ove odluke.
Vlada je takođe osnovala Tehničku radnu grupu koja će da se bavi tretiranjem i pružanjem rešenja za sva socijalna pitanja pokrenuta od strane Sindikara rudara “Trepče”, u sledećem sastavu:

1. Ministarstvo rada i socijalnog staranja – jednog predstavnika,
2. Kancelarija premijera – jedan predstavnik
3. Ministarstvo za ekonomski razvoj – jedan predstavnik
4. Ministarstvo finansija – jedan predstavnik
5. Sindikat Trepčae – jedan predstavnik,
6. Nezavisni ekspert – jedan predstavnik.

Vlada je usvojila odluku o ukidanju odluke 02/57 od 17.7.2018 koja obavezuje Carinu Kosova na sprovođenje odluka Ministarstva trgovine i industrije za uspostavljanje privremenih mera na uvoz voća, povrća i uvoz mleka poreklom iz Bosne i Hercegovine. Takođe je ukinuta odluka 15/58 od 24. 07.2018, o izmeni i dopuni odluke 02/57 od 17.07.2018.

Vlada je odobrila predlog Ministarstva za dijasporu i strateške investicije za pregovore Sporazuma o saradnji u oblasti dijaspore između Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Makedonije.

I predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja je dobio odobrenje kabineta Vlade o inicijativi za zaključivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju između Kraljevine Holandije i Vlade Republike Kosovo.

Usvojena je i odluka o povećanju broja zaposlenih sa četiri inspektora, u Direkciji inspekcije, opština Obilić, u cilju upravljanja i kontrole investicija (izgradnje) u građevinskom sektoru i životnoj sredini opštine Obilić, odnosno oblasti od posebnog ekonomskog interesa.

Na predlog Ministarstva snaga bezbednosti, je odobren zahtev opštine Dečani za ekshumaciju i ponovni ukop palih boraca sela Isnić, proces koji će obavljati Ministarstvo snaga bezbednosti.

Last modified: 31 Korrik, 2018

Comments are closed.

×