Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Tužilaštvo i sudovi treba da imaju plan upravljanja za rešavanje zaostalih i ciljanih predmeta!

27 Korrik, 2018

 

Deveti sastanak Visokog nivoa za vladavinu zakona
Priština, 27. jul 2018

“Predstavnici sudova i tužilaštava u zemlji, moraju imati konkretan plan upravljanja o tome kako pristupiti rešavanju zaostalih i ciljanih predmeta i da ohrabrimo naše institucije da se intenzivno angažuju u obavljanju dužnosti, posebno u zaostalim predmetima tako da u roku od tri meseca imamo konkretne rezultate na poboljšanju trenda, što se tiče rešavanja zaostalih predmeta”, to je bila poruka premijera Kosova, Ramush Haradinaj, na devetom sastanku Visokog nivoa za vladavinu reda i zakona

Na današnjem sastanku, predstavili su se dostignuća iz zadnjih nekoliko meseci od strane nadležnih institucija, a posebno je razgovarano o ciljanim predmetima, koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Premijer Haradinaj, ovom prilikom je rekao da vlada zemlje je angažovana da stalno stvara bolje uslove za rad sudija u zemlji, da povećamo njihov broj, plate i operativni budžet i sada je trenutak da se to ostvari i pozitivnim rezultatima u pogledu rešavanja predmeta koji su zaostali tokom godina.

“Rešavanje ovih slučajeva, ne samo da označava pozitivan rezultat u našem putu ka evro-atlantskim integracijama, nego je takođe i veliko dostignuće za jačanje države, za jačanje porodice i institucija. Ne možemo ostati robovi vremena. Moramo instalirati novu dinamiku rada, disciplinu”, rekao je premijer Haradinaj.

Na današnjem sastanku je predstavljeno stanje predmeta i slučajeva od strane predsednika Vrhovnog suda Kosova, Enver Peci, predsednika Apelacionog suda, Hasan Shala, predsednika Posebne komore Vrhovnog suda, Sahit Sulejmani, predsednika Osnovnog suda u Prištini, Afërdita Bytyqi, predsednika Osnovnog suda u Peći, Kreshnik Radoniqi, predsednika Osnovnog suda u Prizrenu, Imer Hoxha, predsednika Osnovnog suda u Gnjilanu, Ramiz Azizi, predsednika Osnovnog suda u Mitrovici, Nikola Kabasic, predsednika Osnovnog suda u Uroševcu, Bashkim Hyseni i predsednika Osnovnog suda u Đakovici, Valon Durguti. Predstavnici ovih institucija, su prikazali statističke podatke i kretanje radova, broj aktivnih sudija, prosleđenih predmeta i smanjenje procenta zaostalih predmeta kao i izrazili su spremnost i posvećenost da ciljani predmeti budu prioritet i da se rešavaju u okviru predviđenih rokova.

Ambasador SAD-a na Kosovu Greg Delawie, šefica misije EU-a Natalyia Apostolova, su procenili angažovanje institucija u rešavanju slučajeva, ohrabrujući ih da se to nastavi i da se beleži napredak, kako bi se postigli konkretni rezultati.
Na kraju sastanka, premijer Haradinaj pozvao je predstavnike institucija za sprovođenje reda i zakona da instaliraju novu dinamiku rada i plan upravljanja, tako da trend rešavanja predmeta promeni i obećao je da će nastaviti sa podrškom ovog sektora.

Godina 2018. je proglašena godina vladavine prava u zemlji, dok sastanci Visokog nivou u ovoj oblasti se organizuju u nastojanju da se promeni situacija u zemlji koja je nastala već decenijama.

Last modified: 27 Korrik, 2018

Comments are closed.

×