Zyra e Kryeministrit

Vlada stvara radnu grupu za čišćenje Kosova i Komisiju za rešavanje statusa vatrogasaca

24 Korrik, 2018

 

58.sednica Vlade
Priština, 24. jul 2018

Na današnjoj sednici Vlade Republike Kosovo, na njenom otvaranju, premijer Ramush Haradinaj je izrazio saučešće Vladi Grčke i porodicama onih koji su pretrpeli nesreću koja je pogodila deo grada Atine. U ovom slučaju, premijer je izrazio spremnost Kosova da pomogne Grčkoj u prevazilaženju

Vladin kabinet je obavešten o preventivnim merama za saobraćajne nesreće sa smrtnim posledicama i o olakšavanju procedure i eliminisanju neopravdanih čekanja građana na graničnim prelazima. Premijer Haradinaj je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja fatalnih nesreća u Republici Kosovo i tražio je opštu mobilizaciju za sprečavanje takvih tragičnih udesa. Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema detaljnu i kompleksnu analizu uzroka nesreća. Zatim će se odobriti i preventivne mere. O situaciji na graničnim ulazima na Kosovu iz Republike Srbije, rečeno je da su naše institucije preduzele mere da se pojednostavi i ubrza procedura čekanja sa kosovske strane u proseku za između tri i pet minuta. Ali duga čekanja su uzrokovana oštrim merama i kontrolom sa srpske strane.

Vlada Republike Kosovo je usvojila odluku o neposrednoj nadoknadi štete kosovskim opštinama, prouzrokovane gradom ove godine. Odluka je takođe ovlastila ministra finansija da pokrene procedure za osnivanje posebnog fonda za nadoknadu eventualnih gubitaka u poljoprivrednom sektoru tokom 2019. godine Vlada nije odredila iznos naknade, jer će to biti predmet analize i budžetskih mogućnosti. U okviru priprema za uspostavljanje Fonda za moguću naknadu štete u sektoru poljoprivrede za 2019.godinu, Vlada je odlučila da osnuje radnu grupu za uspostavljanje sistema osiguranja poljoprivrednih proizvoda.

U skladu sa preduzetim obavezama za rešavanje statusa vatrogasaca u Republici Kosovo, danas je usvojila odluku o osnivanju komisije koja će se baviti pripremom predloga. Komisiju će voditi predstavnik Kancelarije premijera i u njenom sastavu će biti predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za lokalnu upravu, Ministarstva finansija, Ministarstva pravde, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstvo za javnu upravu, Agencija za upravljanje vanrednim situacijama, kosovska policija i Asocijacija kosovskih opština. Komisija će koristiti stručnu podršku relevantnih nacionalnih i međunarodnih institucija i organizacija.

Na današnjoj sednici je usvojena odluka da se formira Radnu grupu za čišćenje životne sredine. Radna grupa će se baviti organizovanjem kampanje i akcije “da očistimo Kosovo”, od 15. septembra 2018. do 15. decembra 2018. Dana 15. septembra biće organizovana masovna akcija za čišćenje otpada na Kosovu i planirano je da se mobiliše preko 50 hiljada volontera. Ova akcija je dobila bezrezervnu podrške premijera Ramusha Haradinaja. Radna grupa će imati operativni plan koji će uključiti sve institucionalne aktere i predstavnike nevladinih organizacija za generalno čišćenje Kosova.

Koordinator projekta biće Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, koji će izveštavati svaki mesec Vladi o njegovom sprovođenju.

Vlada je produžila mandat za tri godine, izvršnom direktoru Kosovske agencije za šume u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

Vladin kabinet je na današnjoj sednici razmotrio i usvojio Nacrt zakona o pristupanju Kosova sporazumu za uspostavljanje Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA). Sa ovim sporazumom Republika Kosovo promoviše međunarodni i regionalni status.

Saglasnost Vlade na današnjoj sednici je dobio i nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o kreditu između Republike Kosovo i Evropske investicione banke, za projekat autoputa Priština-Peć segment Kijevo-Zahać. Potpisan sporazum predviđa za Republiku Kosovo kredit u iznosu od 80 miliona evra koji će biti iskorišćen za realizaciju projekta autoputa Priština-Peć segment Kijevo-Zahać.

Vlada je usvojila i nacrt zakona o zaštiti vazduha od zagađenj. Novi nacrt zakona koji bi regulisao ovu oblast je u skladu sa evropskim zakonodavstvom i ima za cilj da uredi i obezbedi pravo građana da žive u okruženju sa čistim vazduhom, zaštitu zdravlja, flore i faune i prirodnih vrednosti kulturnog okruženja u našoj zemlji.

Na današnjoj sednici Vlade Republike Kosovo je usvojena i Uredba o izmenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sa promenama izvršenim u ovom pravilniku omogućiće se formiranje Odeljenja za prevenciju i reintegracije radikalizovanih lica u okviru Odeljenja za javnu bezbednost.

Saglasnost Vlade je dobila i izmena odluke Zajedničkog komiteta sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi za definiciju koncepta “proizvodi sa poreklom”. Odluka je prilagođena sa regionalnom Konvencijom o Pan Evro mediteranskim preferencijalnim pravilima.

Sa odlukom odobrenom u današnjoj sednici kabineta vlade, predloženi su kandidati za predsednika Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku. Na listi predloženih kandidata su:

1. Fadilj Ismaili
2. Petrit Pepaj
3. Perparim Kabashi
4. Bekim Jakupi,

Lista kandidata će biti poslata Skupštini Kosova, koji će izvršiti izbor predsednika Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku.

Strategija za lokalni ekonomski razvoj 2019-2023 je odobrena od strane Vlade Kosova. Strategija podržava unapređenje kapaciteta upravljanja u sprovođenju zakona, stvaranju partnerstava sa preduzečima, stvaranju mogućnosti za aktivnosti i prostor za civilno društvo i građane koji direktno utiču na poboljšanje lokalne uprave.

Dve inicijative Ministarstva unutrašnjih poslova za potpisivanje sporazuma sa Republikom Panamom, se dobile odobrenje Vlade Republike Kosovo: Sporazum o “Saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala”, Sporazum o “sprovođenju mehanizma razmene upozorenja o migracijama i bezbednosnih informacija”.

Vlada Kosova je usvojila polugodišnji Izvještaj o budžetu za 2018.godinu, koji će biti poslat Skupštini Kosova. U izveštaju o ovom periodu se ističu ukupni prihodi u iznosu od 870 miliona evra, beležeći rast od 6% u odnosu na prvu polovinu prethodne godine, što je uglavnom rezultat povećanja redovnih poreskih prihoda.

Rashodi tokom ovog perioda dostižu iznos od 855 miliona evra, beležeći povećanje od 10% u odnosu na isti period prethodne godine. Povećanje je uzrokovano visokim izvršenjem kapitalnih investicija. Platni bilans na kraju prve polovine ove godine je pozitivan.

Premijer je tražio od članova kabineta Vlade da odrede svoje operativne budžete koji se odnose na park inovacija i obuke u Prizrenu.

Ministarstvu trgovine i industrije je predložilo, i kabinet vlade je odobrio odluku o izmenama i dopunama odluke Vlade Republike Kosovo o sprovođenju privremenih odluka o zaštitnim merama za uvoz voća i povrća i proizvodnju mleka iz Bosne i Hercegovine.

Last modified: 24 Korrik, 2018

Comments are closed.

×