Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Žrtve seksualnog nasilja će imati dostojanstven tretman od strane domačih institucija

17 Korrik, 2018

 

Priština, 17. jul 2018.

Premijer Republike Kosovo Ramush Haradinaj, je primio Lorda Tarika Ahmada, specijalnog predstavnika britanske premijerke Thereze May, za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima, državnog ministra za Commonwelth i OUN-a pri Kancelariji za spoljne poslove i Commonvealth, i specijalnog izaslanika premijerke za slobodu vere ili verovanja, i baronicu Arminka Helić, članicu Doma Lordova.

Premijer Haradinaj je obavestio Lorda Ahmada o dostignućima Vlade Kosova u svim oblastima i prozapadnoj orijentaciji Kosova i njenom fokusu na ekonomski razvoj zemlje.

Vlada i kosovske institucije ozbiljno se bave temom žrtava seksualnog nasilja iz poslednjeg rata na Kosovu, i fokusirani smo da ovo angažovanje napreduje u korist ispunjavanja obaveza od strane svih strana uključenih u ovom procesu, u prepoznavanje i proveri statusa žrtava;, rekao je premijer Haradinaj, navodeći činjenicu da po prvi put nakon rata, žrtve seksualnog nasilja mogu da dobiju osnovnu penziju i da im se njihov status prizna po zakonu.

Premijer Haradinaj je rekao da institucije zemlje treba da učine više za zaključivanje ove teme tragične za zemlju i poboljšanje njihovog položaja u društvu a Velika Britanija je ozbiljan partner za pomoć u ovoj oblasti.

Premijer Haradinaj je takođe naglasio potrebu za jačanjem zakona, kako se ovi slučajevi ne bi marginalizovali i imali dostojanstven tretman u društvu i izrazio je zahvalnost za ono što je uradio princ Čarls za nestala lica i zahvalio se na konstantnom angažovanju da pomogne našoj zemlji u ovoj tako osetljivoj oblasti.

“Kosovo i Velika Britanija imaju stalno partnerstvo i mi se zalažemo za dalji napredak u različitim oblastima koje su potrebne našoj zemlji”, rekao je premijer Haradinaj.

U međuvremenu, Lord Ahmed je pohvalio rad Vlade Kosova u vezi sa tretmanom ove kategorije i naglasio da ovi slučajevi ne bi trebalo da budu marginalizovani u društvu. Dalje, je lord Ahmed izrazio svoju spremnost i spremnost Velike Britanije da i dalje podržava Kosovo, ohrabrujući Vladu zbog koraka koji su do sada preduzeti.

Na sastanku je prisutan bio i ambasador Velike Britanije na Kosovu, Ruairi O’Konel.

Last modified: 17 Korrik, 2018

Comments are closed.

×