Zyra e Kryeministrit

Premijer Ramush Haradinaj održao je bilateralni sastanak sa kancelarkom Angela Merkel

11 Korrik, 2018

London, 10. jul 2018.

Tokom službene posete Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Republike Kosovo Ramush Haradinaj održao je bilateralni sastanak sa kancelarkom Nemačke Angela Merkel.

Na sastanku premijera Haradinaj i kancelarke Merkel, razgovorano je o bilateralnim odnosima između dve države, o mogućnostima produbljivanja saradnje sa nemačkom državom, o celokupnim procesima na Kosovu, o ispunjavanju obaveza Kosova u odnosu na EU, kao i o procesu finalizacije dijaloga sa Srbijom.

Premijer Haradinaj je pohvalio izuzetnu ulogu Nemačke u vitalnim procesima izgradnje države Kosovo.

“Strateško partnerstvo između Kosova i Nemačke je od posebnog značaja, priznajući ulogu i doprinos Nemačke u Berlinskom procesu za zemlje zapadnog Balkana, što je otvorilo put da Kosovo bude tretirano jednako sa drugim zemljama regiona. Kosovo je posvećeno unapređenju ovog partnerstva. Inovativni park i park za obuku u Prizrenu je sledeći dokaz da je naša zemlja posvećena ekonomskom prisustvu, pored političkog”, rekao je premijer Haradinaj.

Zahvaljujući kancelarki Merkel na njenoj snažnoj podršci i podršci nemačke države, premijer Haradinaj je rekao da se Vlada Kosova sa velikom posvećenošću i odlučnošću bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz jačanje vladavine prava i reda, dajući prioritet ekonomskom razvoju, agenda evropskih reformi i potpunoj normalizaciji odnosa sa susedima.

“Vaše rukovođenje je od ključnog značaja za mnoge procese kroz koje prolazi Zapadni Balkan, stoga tražimo Vašu podršku da i u ovoj važnoj fazi procesa evropskih integracija, liberalizacije viza, budete snažan glas za prosperitetnu budućnost Kosova”, rekao je premijer Haradinaj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će Nemačka i dalje kroz Berlinski proces igrati svoju ulogu da Kosovo postane ravnopravno i doprinese ne samo svojoj političkoj stabilnosti već i regiona.

Sastanku Premijera Haradinaj sa Kancelarkom Merkel takođe je prisustvovao zamenik premijera i ministar inostranih poslova, Behgjet Pacolli.

Last modified: 11 Korrik, 2018

Comments are closed.

×