Zyra e Kryeministrit

Usvajanje Nacrta zakona o davanju na korišćenje i razmeni opštinske nepokretne imovine-korak za ekonomski razvoj opština

6 Korrik, 2018

55 sednica Vlade

Priština, 6 jula 2018

Po prvi put otkako je počeo tehnički dijalog sa Srbijom, Kancelarija premijera podnela pred kabinetom vlade izveštaj o dostignućima i izazovima u primeni Briselskih sporazuma , koji je dostavljen na drugom sastanku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Republike Kosovo od strane Posebne grupe za normalizaciju.

U izveštaju se ističu svi do sada postignuti sporazumi u okviru dijaloga u Briselu sa vlastima u Beogradu, kao i koraci i izazovi u primeni ovih sporazuma. Ovaj izveštaj predstavlja celovitost podataka dobijenih iz tehničkih timova koji su bili uključeni u proces dijaloga, odnosno izražava aktulnu situaciju u procesu dijaloga. Izveštaj će biti poslat i Skupštini i biće objavljen kako bi bio dostupan javnosti na svim službenim jezicima na Kosovu.

Na ovoj sednici je usvojen Nacrt zakona o davanju na korišćenje i razmeni nepokretne imovine opštine. Nacrt zakona omogućava efikasnu upotrebu opštinskih nekretnina za održiv ekonomski razvoj, povećanje vrednosti imovine u službi opšteg interesa. Nacrt zakona stvara mogućnost razmene imovine i sticanje imovinskih prava na imovine kojima upravljaju državne institucije . Nacrt zakona takođe reguliše postupak za davanje na korišćenje i razmenu nepokretne imovine opština i prenos vlasništva imovine kojom upravlja AKP, u vlasništvu opštine.

Predlog zakona je velika promena u aktuelnim politikama koje otvaraju put za razvoj opština. Ovim zakonom dobija svaka opština i svaki građanin.

U sklopu ovog cilja ekonomskog razvoja opština, na današnjoj sednici Vlade usvojeni su zahtevi opština Gnjilane, Uroševac, Suva Reka, Skenderaj, Dečane, Junik i Elez Han za koriščenje javne imovine u svrhu njihovog razvoja.

Vlada je usvojila sedam (7) predloga Ministarstva za lokalnu samoupravu u vezi sa povlačenjem iz procesa privatizacije nepokretne imovine i korišćenjem nepokretne imovine radi ostvarivanja javnog interesa u skladu sa zahtevima opština:

  • Opština Gnjilane, za povlačenje iz procesa privatizacije i vračanje imovina Poljoprivredno industrijskog kombinata
  • Gnjilane u vlasništva opštine, koje su trenutno pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju, u cilju ostvarivanja javnog interesa u Gnjilanu, odnosno za obezbeđivanje lokacije za “Gradsko groblje “.
  • Opština Uroševac, za povlačenje iz procesa privatizacije imovine bivše Poljoprivredne zadruge u vlasništvu opštine, koje su trenutno pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju, u cilju ostvarivanja javnog interesa u Uroševcu, odnosno, za obezbeđivanje lokacija za izgradnju jedne ambulante i jednog stračkog doma .
  • Opština Suva Reka, za povlačanje iz procesa privatizacije i vračanje imovine Društvenog preduzeća IGK “Balkan”
  • Suva Reka u vlasništvu opštine, koje su trenutno pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju, u cilju ostvarivanja javnog interesa, odnosno ekonomskog razvoja opštine.
  • Opština Skenderaj, za povlačenje iz procesa privatizacije i vračanje društve svojine PTO Produkt Skenderaj , koje su trenutno pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju, u cilju ostvarivanja javnog interesa u opštini Skenderaj , odnosno, za ” BIZNIS PARK “.
  • Opština Dečani,za povlačenje iz procesa privatizacije, u cilju ostvarivanja javnog interesa u opštini Dečani, odnosno za izgradnju memorijalnog kompleksa za sve pale borce iz opštine Dečani.
  • Opština Junik, za povlačenje iz procesa privatizacije i vračanje imovine Poljoprivredne zadruge
  • Junik u vlasništvo opštine radi ostvarivanja javnog interesa u opštini Junik, odnosno u cilju očuvanja kulturnog nasleđa.
  • Opština Elez Han, za davanje na korišćenje nepokretne imovine Republike Kosovo u cilju realizacije opštinskog plana razvoja i urbanističkog regulatornog plana.

Kabinet je obavešten i diskutovao o paketu zakona o reformi javne uprave, koja obuhvata Nacrt zakon o državnoj upravi, Nacrt zakon o javnim službenicima i Nacrt zakona o platama. Nakon današnje rasprave, ministarstva će razmatrati nacrte zakona u narednih 10 dana, a zatim će biti podneti na usvajanje u Vladi. Ovaj zakonodavni paket označava najneophodnije i najveću reforme u zemlji.

U nastavku sednice Vlada je usvojila odluku o dopuni zakonodavnog programa Vlade Republike Kosova, prema kojoj u ovom programu će biti obuhvaćen i Nacrt zakona o ratifikaciji izmene i dopune Finansijskog sporazuma o IPA 2015 između Evropske unije i Kosova . Prema ovoj odluci pomeren je rok za usvajanje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o klasifikaciji informacija i verifikaciji i bezbednosti, tako što je kao rok za usvajanje istog određen kraj meseca novembra.

Na današnjoj sednici usvojene je odluka da se preporućuje predsedniku Republike Kosovo davanje ovlaščenja ministru finansija da potpiše međunarodni sporazum “Program podrške za vodosnabdevanje i kanalizaciju u ruralnim područjima” Faza VI. ” Sporazum se potpisuje sa švajcarskom vladom, koju zastupa Federalni departman za spoljne poslove,koji djeluje preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Sporazum znači sufinasiranje strana potpisnica gde Vlada Kosova doprinosi sa 10 (deset) miliona evra, dok švajcarska vlada sa 7.1 (sedam miliona i stotinu hiljada) švajcarskih franaka..

Usvojena je u načelu i inicijativa za pregovore o sporazumu za sufinansiranje projekta “Podrška za poljoprivredu i ruralni razvoj na Kosovu” između Vlade Republike Kosova koju predstavlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i Sjedinjenih Američkih Država koje zastupa USAID.

Vlada je usvojila odluku o izmeni i dopuni Odluke Vlade Republike Kosova br.15 /158 od 29.11.2013 o izmeni uslova ulaska i viznog režima za strance u Republici Kosovo, prema kojoj , u tački 4. ove odluke reč “biometrijski” se briše.

Vlada je usvojila konačnu odluku o eksproprijaciji i stvaranju servituta, u javnom interesu, nepokretnosti za realizaciju projekata za izgradnju vazdušnih kablovskih linija od 110 kilovolta i 220 kilovolta za priključenje trafostanica u opštinama Orahovac, Suva Reka, Glogovac Priština, Mitrovica i Kosovo Polje.

Usvojeni je dalje razmatranje zahteva za javnu eksproprijaciju nepokretnih imovina za realizaciju projekta “Renoviranje i izgradnja objekta za potrebe glavnog sedišta Fudbalskog saveza Kosova” u katastarskoj zoni u Prištini.

Vlada je usvojila Akcioni plan za implementaciju Direktive EK o uslugama na unutrašnjem tržištu u skladu sa Zakonom o uslugama . Implementacija Zakona o uslugama je važna i ispuniće još jedan istandard koji je tražila EU za liberalizaciju tržišta usluga. Unošenje ove Direktive eliminiše zakonske i administrativne barijere za pružaoce usluga i pojednostavljuje mere koje će znatno olakšati delovanje pružalaca usluga i povećanje transparentnosti biznisa i potrošača kada oni pružaju ili koriste usluge.

Na današnjem sastanku, Vlada Republike Kosovo je usvojila Koncept dokument o izmeni i dopuni Zakona o kulturnom nasleđu i Koncept dokument o posredovanju u sporovima u oblasti autorskih i srodnih prava. Vlada je donela odluku o usvajanju inicijative za potpisivanje Zajedničke deklaracije – “Principi saradnje u oblasti razmene informacija o sprovođenju zakona” između Vlade Republike Kosovo koju zastupa Ministarstvo unutrašnjih poslova i zemalja Zapadnog Balkana .

Na današnjem sastanku usvojen je Akcioni plan za racionalizaciju agencija Vlade i Skupštine Kosova. Preispitivanje prema ovom planu rezultat je zajedničke konferencije predstavnika Skupštine, Vlade, Kancelarije EU u Prištini, predstavnika Evropske komisije iz Brisela, civilnog društva i medija.

Vlada je, na predlog premijera, izdvojila sredstva za podršku programima rehabilitacije za invalidë rata Oslobodilačke vojske Kosova.

Ministar finansija je informisao Vladu o dinamici izvršenja budžeta za 2018 godinu. Prema informacijama, prihodi i rashodi imaju pozitivan trend i obećavaju održivost budžeta za ovu godinu. Ministar finansija je izjavio da će kabinet Vlade vrlo brzu dobiti detaljan šestomesečni izveštaj za 2018. godinu.

Last modified: 6 Korrik, 2018

Comments are closed.

×