Zyra e Kryeministrit

Na poziv premijera Haradinaj, predsednik Thaçi informisao kabinet vlade o sastanku u Briselu

29 Qershor, 2018

 

Priština, 29 jun 2018

Na poziv premijera Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, predsednik Republike Kosova, Hashim Thaçi, je pred kabinetom Vlade podneo prezentaciju o prvom sastanku završne faze dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je održan u Briselu 24. juna 2018 godine.

Premijer Haradinaj, zahvalio se predsedniku Thaçi što se odazvao na pozivu Vlade da predstavi tok i najnovija zbivanja u dijalogu i rekao da su ohrabrujui svi argumenti i činjenica da u nastavak dijaloga budu uključene sve političke partije, eksperti, civilno društvo , jer se radi o sporazumu koji će imati mnogo elemenata.

“Duboko sam ubeđen da Kosovo nema taj luksuz da se pokaže ravnodušnom prema ovom procesu”, rekao je premijer Haradinaj.

U svom obraćanju, predsednik je rekao da, kao i ranije , u ovom dijalogu posreduje Evropska unija i snažno ga podržavaju Sjedinjene Američke Države.

“Ovo moje infromisanje pred vama, treba shvatiti kao našu obavezu da budemo transparentni i odgovorni tokom ovog procesu i rad ove delegacije u okviru ovog dijaloga će biti transparentan, uz redovne izveštavanje pred građanima i relevantnim institucijama” rekao je predsednik Thači.

Predsednik Thaçi je rekao da je na početku, u ovoj fazi dijaloga, održao sastanak sa visokom predstavnicom EU Federika Mogerini, na kojem je još jednom jasno stavljeno do znanja da je Kosovo opredeljeno i jako zainteresovano za postizanje pravno obavezujučeg konanog sporazuma sa Srbijom. Predsednik je pomenuo neke važne teme ovog sastanka, i to: eventualni sporazum treba da bude uravnotežen i da rezultira dobitničkom situacijom za uključene strane, odnosno konkretnom evropskom budućnošču za obe zemlje; uključene strane trebaju raditi na konačnom sporazumu, ali ne i na nekom drugom privremenom; ovaj proces treba da se završava uz uzajamno, puno priznavanje.

Isto tako, predsednik Thaçi je rekao da je u toku trilateralniog sastanka , iznet jasan državni stav u vezi sa postojećim mogućnostima, koje su, nažalost, vrlo ograničene za postizanje konačnog sporazuma. Predsednik Thaçi je rekao da je postalo jasno da je Kosovo iscrpeo svoje kompromise, koji se materijalizovani u sveobuhvatnom planu predsednika Ahtisarija, odnosno u Ustavu i zakonima Kosova, a da je prostor za dodatne kompromisa sa naše strane minimalan.

“Obe strane smo potuno svesne da evropska budućnost obe države zavisi od kvaliteta postizanja konačnog sporazuma”, rekao je predsednik Thaçi.

Last modified: 29 Qershor, 2018

Comments are closed.

×