Zyra e Kryeministrit

Hoxhaj u Londonu: Puna normalizacija podrazumeva priznanje i članstvo u OUN

28 Qershor, 2018

London, 28 jun 2018

Zamenik premijera Republike Kosovo, Enver Hoxhaj boravi u Londonu u zvaničnu posetu, gde se sastao sa ministrom za Evropu i Ameriku u britanskoj vlade, Alan Duncan, poslanicima britanskog parlamenta, i učestvovao u pripremnoj konferenciji za samit u London o Zapadnom Balkanu, u organizaciji House of Lords.

Zamenik premijera Hoxhaj i ministar Dankan razgovarali su o Londonskom samitu u okviru Berlinskog procesa, koji će se održati 09 i 10. jula , kao i uticaju i očekivanjima za zapadni Balkan posle ovog samita.

Hoxhaj je naglasio značaj prisustva Velike Britanije na Kosovu i u regionu. On je rekao da su odnosi između Kosova i Velike Britanije izvrsni i da se razgovaralo o široj saradnji u različitim oblastima od zajedničkog interesa.

Na konferenciji o Zapadnom Balkanu, Hoxhaj je rekao da zabrinutost za bezbednost na Balkanu su otvorena pitanja između zemalja, ali i spoljne pretnje, kao što je recimo uticaj Rusije, koja neprestano radi na destabilizuji regiona.Kao konkretan primer, Hoxhaj je rekao da je to ruski obaveštajni centar u Nišu, Srbija.

“Da bi se osigurali mir i stabilnost na Balkanu, sve zemlje treba da budu posvećene putu ka EU, a naročito Srbija. Zapadni Balkan treba da kapitalizira pozitivnu okolnost nakon dogovora Atina – Skoplje, dok Kosovo i Srbija ulaze u završnoj fazi dijaloga koji treba da se završi uzajamnim priznavanjem i članstvom Kosova u OUN “, rekao je Hoxhaj.

Last modified: 28 Qershor, 2018

Comments are closed.

×