Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Ymeri, Abdyli, Sulejmani, radili su na tome da Albanci jednog dana odlučuju o svojim pravima

10 Qershor, 2018

 

Prizren, 10. jun 2018

“Narodi trebaju uvek raditi za teška vremena, Albanci trebaju uvek raditi za teška vremena, jer ta vremena nailaze jednom ili neki drugi put. Rodoljubi tog vremena, Albanci gde god da su se nalazili, vidi se da su tokom godina razmišljali da bi taj dan mogao doći. I Ymer, Abdyl, Sulejman, i mnogi drugi, koji nisu fizički bili u Prizrenskoj Ligi, vidi se da su razmišljali za taj dan. Radili su kako bi određenog dana i Albanci dali svoj odgovor o vlastitom pravu, odnosno o pravu samoorganizovanja”, izjavio je Premijer Ramush Haradinaj na svečanoj akademiji posvećenoj 140. godišnjici Albanske Lige Prizrena, pod organizacijom Kancelarije Premijera Kosova.

Premijer Haradinaj je rekao da mi i danas i ubuduće trebamo raditi za takav dan, i tog dana svi trebamo biti tu da položimo svoj ispit.

“Uveravam vas da među Albancima nikada neće nedostajati oni koji će razmišljati o svojoj sudbini, o svom pravu u svim vremenima. Danas su ta osetljiva vremena. Nerešivi odnos između Kosova i Srbije namerava se pretvoriti u nove političke nagodbe i nepravedno je da se tako nešto desi” izjavio je Premijer Haradinaj.

Ovom prilikom premijer Haradinaj je osigurao da je jedini način za okončanje rata između Kosova i Srbije, rat iz 1999. godine koji je Kosovu naneo mnoge rane, masakre, ubijene ljude, uništavanja i ovaj izgoreni objekat, pomirenje između Albanaca i Srba uzajamnim priznanjem između Kosova i Srbije bez prljavih nagodbi na štetu Albanaca.

Pred učesnicima, govor na svečanoj Akadamiji održao je i predsednik Republike Albanije, Ilir Meta, koji je izjavio da je stvaranje Albanske Lige Prizrena bio nastavak Lješke Lige osnivane od strane Gjergj KastriotSkenderbeu pre više vekova i koji je označio kulminaciju ponovnog buđenja i albanske nacionalne renesanse kako bi otkrili nacionalni i politički identitet svoje nacije, legitimisali svoje težnje za formiranje države i učinili ih poznatim celom svetu.

Predsednik Skupštine Republike Makedonije, Talat Xhaferi izjavio da je Prizrenska Liga bila prvi veliki albanski pokret organizovan na administrativan, politički i vojni način još od vremena Skenderbega velikog.

Dok je na svečanoj sednici organizovanoj od strane Skupštine Kosova, u okviru obeležavanja 140. godišnjice Albanske Lige Kosova, predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, rekao da smo danas zajedno u istorijskoj prestonici Albanaca jer su pre 140. godina na ovom mestu na kojem danas boravimo bili okupljeni svi predstavnici svih albanskih ognjišta nad kojima je bio ogroman teret.

“Pod ovim teškim okolnostima muškarci koji su se okupili u Prizrenu, imali su pred sobom dva ozbiljna istorijska izazova, da dokažu velikim evropskim silama i Otomanskom carstvu postojanje Albanske nacije, istovremeno zaštite po svaku cenu njena legitimna politika prava”, rekao je predsednik Veseli.

Na sednici su bili prisutni poslanici Skupštine Kosova, podpredsednica Skupštine Albanije, predstavnik porodice Jashari, Rifat Jashari, gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka, zamenici premijera, ministri i mnoge druge ličnosti iz političkog života i verske zajednice

Last modified: 10 Qershor, 2018

Comments are closed.

×