Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Vreme je da reagujemo, u jesen sveobuhvatna akcija za čišćenje Kosova

30 Maj, 2018

Priština, 30. maj 2018

“Pozivam sve institucije EU, sve partnere, KFOR-a, BSK-a, policiju, vatrogasce, regionalne jedinice za odlaganje otpada, da zajedno u jesen, uradimo generalno čišćenje od otpada na Kosovu koji je okupljen već 20 godina”. To je bila poruka premijera Haradinaj, prvog dana konferencije visokog nivoa o održivom razvoju, koja je posvećena životnoj sredini i koja je započela danas u Prištini.

U svom govoru premijer Haradinaj je rekao da situacija na Kosovu nije zadovoljavajuća što se tiče pitanja vezana za životnu sredinu, ali krajnji je trenutak da se reaguje.

“Krajnje je vreme kada treba shvatiti značaj zaštite životne sredine”, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da nedostatak zelenih površina u urbanim sredinama i zagađenje vazduha su pitanja koja nas neprekidno preokupiraju.

Premijer je zahvalio tom prilikom Evropsku komisiju i druge međunarodne organizacije koje su stalno pružale podršku sredstvima, donacijama i grantovima u projektima namenjeni životnoj sredini i njenom poboljšanju.

“Naši međunarodni prijatelji su nam pomogli da započnemo život u vanrednim uslovima nakon razaranja koje su se dogodile ’99 godine i sada nastavljaju da nas podržavaju u poboljšanju životne sredine”, rekao je premijer Haradinaj.

Sa njene strane, specijalna predstavnica EU-a na Kosovu, Natalija Apostolova, rekla je da prirodni resursi Kosova su ograničeni i treba ih pravilno koristiti. “Kosovo treba da promeni svoj pristup što se tiče zaštite životne sredine. Održivi razvoj je deo integracije Kosova u EU”, rekao je Apostolova, dodajući da je uloženo 50. miliona evra iz EU-a u projektima za zaštitu životne sredine u poslednjih deset godina.

U međuvremenu, ministarka za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Albena Reshitaj, je rekla da je to prvi put ne samo na Kosovu već i u regionu da se organizuje ovakva konferencija za zaštitu životne sredine. “Mi ćemo se boriti sa svim našim snagama tako da nemamo ovakvu ekološku degradaciju i da stvorimo Kosovo u okruženje koje će biti primer za region”, rekla je ministarka Reshitaj.

Publici se obratila i Ulrike Lunaček, bivša potpredsednica Evropskog parlamenta i bivši izvestilac za Kosovo, koja je ohrabrila institucije i druge aktere da se angažuju na poboljšanje stanja životne sredine.

Drugi učesnici ove konferencije bili su i gradonačelnici, ambasadori akreditovani na Kosovu i eksperti životne sredine.

Jedno- nedeljna konferencija visokog nivoa o održivom razvoju se organizuje od strane Vlade Kosova u saradnji sa Kancelarijom EU-a na Kosovu i KOSID-om.

Sa ciljem uticanja na poboljšanje životne sredine na Kosovu, po prvi put, pored zakonodavnih inicijativa i konkretnih projekata, Vlada Haradinaj je izdvojila sredstva od 10. miliona evra za upravljanje otpadom.

Last modified: 30 Maj, 2018

Comments are closed.

×