Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Balkanske zemlje moraju više da razgovaraju jedna sa drugom, a ne da govore jedna o drugoj!

18 Maj, 2018

 

Sofija, 18. maj 2018

Na Bečkom ekonomskom forumu, koji se održava u Sofiji, Bugarska, premijer Republike Kosovio Ramush Haradinaj, je rekao da je Kosovo otvoreno za strane direktne investicije i da je tržište veoma pristupačno za prijem tih investicija.

“Kosovo je mala zemlja sa samo 2 miliona stanovnika, i mi smo među retkim zemljama koje su potrošile novac iz našeg budžeta za izvođenje velikih infrastrukturnih projekata. Sada je vreme da dobijemo nove investicije u mnogim oblastima, a posebno u rudarstvu i telekomu. Otvoreni smo za sve investitore i ovaj forum je dobra prilika da podelimo te mogućnosti “, rekao je premijer Haradinaj u svom uvodnom izlaganju pred panelom koji se sastoji od premijera balkanskih zemalja i Bugarske.

Premijer Haradinaj je predstavio interesovanje Kosova za projekte u oblasti infrastrukture, sa posebnim naglaskom na strane investicije, trgovinu, digitalizaciju i mobilnosti, koje su i tema ovog foruma, otkrivajući dosadašnje dostignuća u oblasti infrastrukture i činjenicu da zemlja u saradnji EBRD-om i EIB-om planira projekte koji je još više povezuju sa zemljama Zapadnog Balkana i evropskim zemljama.

“Trenutno, Kosovo je završilo 65 odsto puta koji povezuje Prištinu i Skoplje, počeli smo put koji povezuje Prištinu sa periferijom i isti će se nastaviti prema granici sa merdarima, sa Albanijom je sada već završen, a do 2022. godine će svi sekundarni i regionalni putevi u zemlji imati pristup Auto-putu koji povezuje Kosovo sa Makedonijom, Srbijom, Albanijom i Crnom Gorom, dok radimo i na pokretanju železničkog projekte koji povezuju Kosovo sa Srbijom “, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je rekao da balkanske zemlje imaju više da razgovaraju jedna sa drugom, a ne da pričaju jedna o drugoj.
“Na samitu u Sofiji je pomenut i proces za jednog od nas, što znači proces za mnoge od nas. Kosovo je otvoreno za nove investicije. Pozdravljamo ulaganja u telekomunikacije, u oblasti rudarstva i očekujemo od vas da izrazite interesovanje. Poseban pozdrav za bugarskog premijera Bojka Borisova, koji je predsedavao Evropskim Predsedništvom i u ovo vreme su, balkanske zemlje bile više prisutne u evropskoj agendi. Na Kosovu, nam svi trebaju, potrebni su nam ljudi koji donose odluke i utiču na donošenje tih odluka “, rekao je na kraju govora premijer Kosova, Ramush Haradinaj, na Bečkom ekonomskom forumu, koji je održan u Sofiji, Bugarska .

Tokom ovog samita je, premijer Haradinaj rekao da Kosovo sa svim kapacitetima podržava nastavak pregovora Albanije za članstvo u EU i da je svaka prepreka u tom pravcu je gubitak i za region i za Evropu.

Deo Bečkog ekonomskog foruma su, pored Kosova zemlje kao što su Albanija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija, dok je forum održan pod rukovodstvom bugarskog premijera Bojka Borisova, čija zemlja predsedava Evropskim Predsedništvom.
Kosovo je zastupljeno od strane premijera Ramusha Haradinaja, dok je deo delegacije i zamenika premijera i ministra spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, ministarka za evropske integracije, Dhurata Hoxha i ministarka životne sredine i prostornog planiranja, Albena Reshitaj.

 

Last modified: 18 Maj, 2018

Comments are closed.

×