Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj je primio Počasni sertifikat od Predstavničkog doma Iowe

12 Maj, 2018

 

Priština, 12. maj 2018

“Danas nas je ujedinio konkretan slučaj, počast za ljude Iowe, prijatelje Ajowe koji su bili ove nedelje sa nama, ali to je takođe svedočanstvo da smo mi bili zajedno već godinama i da ćemo nastaviti da budemo zajedno. Bila mi je čast što sam bio u poseti u vašoj zemljui i čast nam je danas da ste vi sa nama, ne samo danas, “ovako se zahvalio premijer Haradinaj u svom obraćanju delegaciji iz Iova, koja je bila u poseti Kosovu, sa ciljem produbljivanja saradnje u mnogim oblastima između Kosova i države Iowa.

Premijer Haradinaj je izjavio da smo mi na Kosovo mnogo bliži Amerikancima, vojnicima, ambasadoru Gregu Delavie, sa kojim smo zajedno prošli mnoge izazove za ovo vreme, uveren sam da ćemo ostati zajedno kao tim i to nas čini to što jesmo.

“Svaka institucija, svaka organizacija će biti sa vama na temeljima onoga što smo izgradili, za zajedničku fondaciju, fondaciju budućnosti. Srečan sam što smo sada postigli sporazum u oblasti obrazovanja.

Hvala svima, hvala Kim Heideman, koja je okupila zajedno sve one volontere koji jačaju našu saradnju. Hvala na vašem poverenju za jačanje saradnje sa SAD-ama”, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da je Kosovo ponosno na ovo prijateljstvo, sa ovom vezom koju imamo.

“Bog blagoslovio Iowu, Bog blagoslovio SAD-e , Bog blagoslovio naše prijateljstvo”, zaključio je u svom govoru premijer Haradinaj.

U međuvremenu je, američki ambasador na Kosovu, izrazio da je iznenađen velikim prisustvu predstavnika Iowe. On je rekao da je doprinos naroda Kosova, ali i najboljih prijatelja, je dovelo Kosovo doveo, imajući samo 10 godina postojanja kao država.

“Kosovo nema boljeg prijatelja nego SAD-e i u SAD-eu nema bolje prijatelje nego Ajowu. Radimo mnogo za ovu zemlju, ali bez obzira na to koliko radimo na diplomatiji, ne postoji bolja diplomatija nego direktan kontakt sa svima vama, što vi dokazujete. Zahvaljujemo se na saradnji u oblasti privrede, poslovoanja, obrazovanja i na tvinning projektima “, rekao je ambasador Delavie.

U međuvremenu je general Timoti Or, na prijemu čiji je domaćin bila Kancelarija premijera rekao da je saradnja između Kosova i Iowa dostigla ovaj nivo, zahvaljujući se uzajamnom poverenju. “Tokom ovih godina odkada dolazim na Kosovo, bio sam svedok promena , bio sam svedok istorije. Mi napredujemo, mi pravimo istoriju, zahvaljujući se uzajamnom poverenju. Naša saradnja je model i za Stejt department, jer smo mi verovali jedni drugima “, rekao je general Orr.

Na ovoj ceremoniji je, premijer Haradinaj primio Sertifikat časti iz Predstavničkog doma Iowe, za ceo doprinos unapređenju odnosa između Kosova i ove zemlje.

Delegacija iz Ajowe je najšira delegacija iz SAD-a, koja je posetila Kosovo sa ciljem produbljivanja saradnje u mnogim oblastima. Tokom ove nedelje njihovog boravka, na poziv premijera Haradinaja, delegacije iz Ajowe je, predstavljena od strane različitih institucija, postigla sporazume o saradnji u mnogim oblastima sa institucijama u zemlji.

Last modified: 12 Maj, 2018

Comments are closed.

×