Zyra e Kryeministrit

Deset godina prijateljstva i partnerstva sa Iovom

8 Maj, 2018

 

Priština, 7 maj 2018

“Kosovo je vaš drugi dom i tako vas smatramo. Hvala vam za svu podršku koju ste pokazali prema nama, za naše društvo. Vaš dolazak ovde danas je dokaz da ovo partnerstvo, ovo prijateljstvo sa vama dobija jednu drugu dimenziju, u ekonomiji, bezbednosti, kulturi “, tako je izjavio premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, na početku sastanka sa delegacijom od 60 članova, predstavnika države Iowa, obrazovnih i privrednih institucija ove zemlje.

Ovom prilikom je, premijer Haradinaj ceneći veoma dobre odnose sa državom Iowa, rekao da je Kosovo ponosno i počastvovano time što je u partnerstvu sa vašom zemljom, i uopšte sa Sjedinjenim Američkim Državama, prijateljstvo to koje je nastalo u najtežim danima.

Za skoro jednu deceniju, Kosovo i država Ajowa su pokazali korektno partnerstvo saradnje u mnogim oblastima od interesa za Kosovo, posebno u obrazovanju.
“Sada sa vašim dolaskom na Kosovo, ova saradnja će biti intenzivirana, kako bi se doneli konkretni rezultati. Kosovo je otvoreno za američke investicije i pomoć “, rekao je premijer Haradinaj. Navedena delegacija se načazi u zvaničnoj poseti Kosovu, sa ciljem jačanja ekonomske i obrazovne saradnje.

Premijer Haradinaj je potvrdio svoju podršku projektima koji promovišu kvalitet u obrazovanju, profilisanje studijskih oblasti i projekte koji stvaraju nova radna mesta i unapređuju ekonomski razvoj zemlje.

“Kosovu su potrebne stručne škole, orijentisane u zavisnosti od potreba tržišta rada. Kosovo treba američki model obrazovanja, rada i ekonomskog razvoja. Mi smo fokusirani ka našem evroatlantskom putu i za to radimo svaki dan “, rekao je premijer Haradinaj.

Kim Hajdeman, izvršni direktor se u ime sestrinske države Iowe i delegacije, zahvalila premijeru Haradinaju na prijemu, rekavši da se odnosi između dve zemlje stalno razvijaju, i da će i u budućnosti biti saradnje u različitim sektorima.

Na ovom sastanku je bio prisutan i ataše za bezbednost Kosova u državi Ajovi, Xhavit Gashi.

Last modified: 8 Maj, 2018

Comments are closed.

×