Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je spremno za liberalizaciju viza

4 Maj, 2018

Priština, 3. maja 2018.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj sastao se danas sa delegacijom EU za procenu napretka u oblasti vladavine prava, koju je predvodio Simon Mordue, zamenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo.

Premijer Haradinaj je predstavio dostignuća Vlade u oblasti vladavine prava, odnosno ispunjavanja svih kriterijuma u oblasti zakonodavstva, pri čemu je istakao posao koji je obavljen u procesiranju neophodnih zakona iz paketa za vladavinu prava, kao što su onaj o sprečavanju sukoba interesa, Državnom tužilaštvu, azilu i strancima, finansiranju političkih partija itd., i nacrti zakona iz oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao što su Zakon o Agenciji protiv korupcije, deklarisanju imovine, zaštiti informatora i proširenih nadležnosti za konfiskaciju.

Premijer Haradinaj je istakao da je sastancima na visokom nivou koji se održavaju pod pokroviteljstvom Premijera povećana odgovornost nadležnih institucija.

“U oblasti bezbednosti, Kosovo je zabeležilo uspeh, a mehanizmi bezbednosti su sada više fokusirani i odgovorniji. Nakon prijema Izveštaja o napretku, Vlada je izradila Akcioni plan za adresiranje izazova pomenutih u izveštaju Evropske komisije 2018., na specifičan i precizan način. Kosovo je takođe ostvarilo napredak u transparentnosti objavljivanjem javnih ugovora i odgovaranjem na sve zahteve za pristup službenim dokumentima. Prioritet ostaju politike odgovornosti, institucionalne efikasnosti i transparentnosti”, dodao je Premijer Haradinaj.

Kosovo je naporno radilo na ispunjavanju kriterijuma i posvećeno je uspešnom adresiranju preostalih izazova.

Premijer je naglasio da je Kosovo spremno za viznu liberalizaciju.

Last modified: 4 Maj, 2018

Comments are closed.

×