Zyra e Kryeministrit

8.8 miliona evra i 25 miliona dolara za poboljšanje usluga i održiv razvoj Kosova

19 Prill, 2018

42.sednica Vlade

Priština, 19. april 2018.

Vlada Republike Kosovo je odobrila državnu platformu za finalizaciju dijaloga Kosova sa Srbijom. Platforma pruža transparentan i inkluzivni proces i ima za cilj da bude jedinstven stav naših institucija prema ovom procesu. Platforma će biti prosleđena za raspravu i usvajanje u Skupštinu Kosova i istovremeno će biti obavešten i predsednik Republike Kosovo.

Inicijativu za usvajanje u Vladi je na današnjoj sednici preduzeta zbog međunarodnog sporazuma između Republike Kosovo koju predstavlja Ministarstvo finansija i Nemačke razvojne banke (KfV) za finansiranje projekta za poboljšanje centralnog grejanja u Prištini. Ovim sporazumom korisnici će dobiti finansijski doprinos u iznosu od 2.300.000 miliona evra.

Odluka o inicijativi pregovora Sporazuma o grantu između Republike Kosovo, koju zastupa Ministarstvo finansija i Vlade Savezne Republike Nemačke, za finansiranje projekta “finansijske usluge za otvaranje novih radnih mesta u sektoru poljoprivrede, kreditno-garantnom Fondu III “, je usvojena od strane kabineta Vlade. Finansijski doprinos iz ovog sporazuma vredi 6.500.000 evra.

Vlada Kosova je usvojila odluku o odobrenju inicijative za pregovare sporazuma za finansiranje ” Projekta digitalne ekonomije ” između Republike Kosovo i Međunarodnog udruženja za razvoj. Cilj projekta je da se poboljša pristup kvalitetnim internet uslugama, kao i pristup građana i javnih i akademskih institucija resursima znanja, usluga i onlajn tržišta. Udruženje će obezbediti kredit pod povoljnim uslovima u iznosu 25 miliona dolara američkih dolara.

Vlada Kosova je usvojila uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o oblastima administrativne odgovornosti kancelarije premijera i ministarstava. Izmene u ovoj uredbi definišu procedure za imenovanje i funkcije spoljnih konsultanata imenovanih od strane premijera, zamenika premijera i ministara.

Na današnjem sastanku su usvojene i izmene i dopune Administrativnog uputstva o posebnim merama za registraciju zajedničke nepokretne imovine na ime oba supružnika. Uputstvo reguliše način i stimulativne mogućnosti za registraciju nepokretne imovine na ime oba supružnika i osigurava ravnopravno učešće u pravu na nepokretnosti kao osnovnom ljudskom pravu zaštićenom Ustavom i Zakonom o ravnopravnosti polova na Kosovu. Naime, kabinet vlade je usvojio izmene izvršene za produženje roka posebnih mera u roku od tri godine.

Na današnjem sastanku je kabinet vlade usvojio administrativno uputstvo o minimalnim standardima psiho- fizičkih sposobnosti za vozača vozila. U cilju sprovođenja Zakona o vozačkim dozvolama, ovo uputsvo ima za cilj da regulišu uslove i procedure za izdavanje sertifikata o zdravstvenom stanju i da definiše osnovne minimalne standarde psiho- fizičkih sposobnosti neophodnih za upravljanje motornim vozilom za kandidate koji se obučavaju za dobijanje vozačke dozvole.

Za potrebe efikasnog izvršenja odluke br.15 / 38, za dodelu sredstava za promociju i integraciju crnogorske zajednice na Kosovu, Vlada je dopunila i izmenila odluku zadužujući Kancelariju premijera za sprovođenje ove odluke.

Kabinet Vlade je usvojio i odluku o formiranju Radne grupe za izradu koncept dokumenta za poljoprivrednu i fiskalnu politiku proizvođača i prerađivača duvana.

Usvojena je u načelu odluka o zaključivanju sporazuma o profitabilnom radu članova porodica pripadnika diplomatske ili konzularne misije , između Republike Kosovo i Republike Mađarske.

Sa odlukom usvojenom od strane Kabineta Vlade uspostavljen je Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja, lekarske komore, bolničke i Univerzitetsko kliničke službe Kosova, Udruženja Kosovskih opština i udruženja za prava pacijenata. Nakon izbora direktora Fonda, direktor ili njegov zastupnik će biti deo odbora, u ulozi sekretara i bez prava glasa.

Usvojena je preliminarna odluka o eksproprijaciji nepokretne imovine, koje ja predmet izgradnje nove lokacije za groblje u katastarskom području Nekavce, opština Elez Han. Potreba za obezbeđenjem nove lokacije za groblje je nastala u okviru razvoja projekta za izgradnju autoputa Priština – Elez Han.

Odobrenje kabineta vlade je dobila i odluka o usvajanju inicijative za zaključivanje međunarodnog sporazuma za saradnju CETEP projekta (stvaranje novih radnih mesta kroz promociju izvoza). Sporazum će biti zaključen između Vlade Republike Kosovo i Vlade Savezne Republike Nemačke.

Vlada je na današnjoj sednici izdvojila sredstva da se pokriju potrebe Udruženja kategorija proizašlih iz rata za rehabilitaciju u rehabilitacionim centrima i za dobro odvijanje funkcionisanja Udruženja porodica palih boraca, udruženja ratnih invalida OVK-a i organizacije ratnih veterana OVK-a.

Zamenik premijera Enver Hodžaj je izrazio zabrinutost koja se odnosi na regulisanje priznavanja vozačkih dozvola Republike Kosovo u drugim zemljama, kojim bi trebalo da se bave naše institucije, tako da naši građani mogu slobodno da se kreću sa svojim automobilima u drugim zemljama. On je naglasio potrebu da se odgovorne institucije pozabave ovim problemom.

Last modified: 19 Prill, 2018

Comments are closed.

×