Zyra e Kryeministrit

Kosovo je izuzetno napredno tržište kada su u pitanju Informacione tehnologije, i spremno je za regionalne inicijative u oblasti digitalizacije

18 Prill, 2018

Skoplje, 18. april 2018

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, učestvovao je na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji se po prvi put organizuje u Skoplju, u Makedoniji.
U svom govoru, upućenom učesnicima samita, premijer Haradinaj je rekao da je organizacija ovog samite jedan veoma važan korak u pogledu vizije integracije i saradnje između zemalja Balkana i digitalnog tržišta Evrope.

„Kosovo smatra da su Informativna tehnologija i komunikacije od izuzetne važnosti za ekonomaki razvoj. Mi smo veoma angažovani na dobijanju pristupa programu KODE (Digitalna ekonomija)i uvereni smo da će inicijativa Balkans Digital Highway još više ojačati regionalnu saradnju. Ono što je veoma važno za našu ekonomiju je da naša Vlada radi na tome da postoji regionalna koordinacija po pitanju slobodne ekonomske zone, bez rominga i u saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana, Kosovo je iniciralo inicijativu o sporazumu Regionalni roming“, rekao je premijer Haradinaj u svom uvodnom govoru.

Premijer Haradinaj je spomenuo i činjenicu da je Kosovo kreiralo naprednu politiku i infrastrukturu kada su u pitanju Informativne tehnologije, gde oko 86% stanovnika ima pristup telefonskoj mreži i 3G ili 4G internetu i zemlja je zabeležila dobar trend napretka u poslednjih 5 godina, dok je Kosovo pripremilo i svoj put ka pristupu obrazovnoj mreži kao i istraživačkoj mreži GEANT.

Učesnik panela Digitalnog samita Zapadnog Balkana, ujedno i domaćin, bio je i premijer Makedonije, Zoran Zaev, a pored premijera Kosova, Ramusha Haradinaja, prisutan je učestvovali su i Denis Zviždić, predsednik Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine, Tomas Baeris, sekretar državnog parlamenta i Federalnog ministarstva za ekonomska pitanja i energiju Federalne republike Nemačke, zamenica premijera Republike Albanije, Senida Mesi, ministarka ekonoomije Cerne Gore, Dragica Sekulić, Evropska poverenica za digitalnu ekonomiju i društvo, Mariya Ivanova Gabriel, dok je samitom rukovodio Generalni sekretar RCC-a, Goran Svilanović.

Digitalno unapređenje zemlje predstavlja i približavanje Kosova evropskoj platformi, dok postoji i direktan uticaj na održivu ekonomiju zemlje, dobro upravljanje, društveni razvoj, obrazovanje i nauku, zdravstvo i održivu energiju.
Kosovo je posvećeno nastojanju da ide u korak sa svim tehnološkim napredovanjima, uz saradnju sa regionalnim zemljama i boljem približavanju evropskoj porodici.

Digitalni samit Zapadnog Balkana je ujedinio visoke predstavnike zemalja Zapadnog Balkana, regionalne koordinatore, civilno društvo i akademike, omladinu, i ima za cilj razmenu ideja i predloga između zemalja učesnica.

Last modified: 18 Prill, 2018

Comments are closed.

×