Zyra e Kryeministrit

Vlada će podržati javno – privatne projekte za finansiranje od EBRD

6 Prill, 2018

 

Priština, 6. april 2018.

Kosovo će dati težinu odnosima sa EBRD i Vlada Kosova se obavezala da se vitalni projekti Opština dobiju adekvatnu podršku, od koje podrške će se poboljšati život građana. Tako je rekao premijer Kosova Ramush Haradinaj u uvodnoj reči sastanka koji je inicirala Vlada Kosova sa novim direktorom EBRD-a na Kosovu i predstavnicima opština i privatnih preduzeća, koji su bili deo projekata predstavljenih na februarskom samitu u Londonu, u organizaciji EBRD.

“Vlada Kosova će dobiti garanciju da ova zajednička operacija postane moguća i da inicijative opština i preduzeća pronađu pravu podršku. To je uzajamno naše delovanje, i ova zajednička operacija postaje moguća zahvaljujući spremnosti EBRD-a, kojoj se zahvaljujem za ovo partnerstvo.
Mislim da smo dokazali kao Kosovo da ćemo dati težinu ovom odnosu i verujem da današnji sastanak zaključuje još drugi deo ovog odnosa, što dokazuje da ćemo ostati zajedno u ovom projektu “, rekao je premijer Haradinaj.

Neil Tejlor, šef Kancelarije EBRD-a u Prištini, se zahvalio premijeru Haradinaju na organizaciji ovog sastanka, kome su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici privatnog sektora, rekavši da je EBRD dugoročni partner Kosova. Tejlor je rekao da je od 2012. godine uloženo 312 miliona evra u 81 projekata u javnom i privatnom sektoru zemlje.

“Želimo da učinimo više na Kosovu i to je naš cilj, da radimo više. Imamo tri prioritetne oblasti: privatni sektor, zelenu privredu i infrastrukturu “, rekao je šef EBRD-a, rekavši da postoji mogućnost dase učini više u projektima koji imaju uticaja na ekonomski rast.

Kordinatori u Vladi Kosova za zapadni Balkan, Gazmend Abrashi, istovremeno je zadužen za prikupljanje projekata i njihovu prezentaciju, rekao je da je među 40 projekata sa kojima se Kosovo ove godine predstavilo u Londonu, ulaze projekti kao što su : prsten ili veliki kružni tok Prištine , devet projekata koji se bave tretmanom otpadnih voda, tri projekta koji se bave izgradnjom brana (opština Srbica, Prizren i Glogovac), infrastrukture u gradu, sedam regionalnih i sporednih puteva, 2 izgradnje sistema za navodnjavanje, 3 projekata za uređenje rečnih korita, studija izvodljivosti aerodroma u Đakovici, jedan projekat za obnovljivu energiju, 3 projekta za produktivnu energiju uz upotrebu vetra, projekti za turizam, rekreaciju, parkovi (ukupno 6), dva projekta koji se odnose na proizvodnju,proizvodnja cigle i nameštaja, projekat za izgradnju fabrike slatkiša, dva projekta za prikupljanje i obradu guma i drugi projekti.

Današnji sastanak koji je inicirao premijer Haradinaj je imao za cilj dalje unapređenje ovih projekata, da bi se pronašla brža mogučnost ulaganja i njihova realizacija.

Institucije koje su uključene u ovaj proces sada će navesti prioritetne projekte, koji će biti podržani od strane EBRD-a i Vlade Kosova.

Last modified: 6 Prill, 2018

Comments are closed.

×