Zyra e Kryeministrit

Imenovan Nadzorni odbor Trepče i članovi Državnog saveta za kvalitet (DSK) Kosovske agencije za akreditaciju

4 Prill, 2018

39. sednica Vlade Republike Kosovo
Priština, 4. april 2018

Vlada Republike Kosovo, usvojila je danas predlog Komisije za davanje preporuka o imenovanju članova Nadzornog odbora „Trepča, A.D.“, i time zatvorila obećanje Vlade o kompletiranju svih odbora. Takođe, Vlada je danas usvojila odluku o imenovanju članova Državnog saveta za kvalitet (DSK) Kosovske agencije za akreditaciju (KAA), ispunjavajući time još jedno obećanje o funkcionalizaciji važnih institucija u zemlji.

Na današnjoj redovnoj 39. sednici, premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, zahvalio se Skupštini Kosova na prihvatanju na drugo čitanje nacrta zakona predviđenih Agendom o evropskim reformama (AER) i Izveštaju o zemlji, paket koji je Skupština ubrzanom procedurom i zaobilaženjem proceduralnih rokova usvojila na sednici Skupštine održanoj 30.03.2018.
Premijer Haradinaj je zajedno sa kabinetom Vlade usvojio i Nacrt zakona o Mikro finansijskim i ne-bankarskim institucijama u Republici Kosovo.
Takođe, usvojeno je i Administrativno uputstvo o planiranju i izradi strateških dokumenata, kao što je i definisano Pravilnikom o radu Vlade Republike Kosovo, pomoću uspostavljanja jedinstvenih kriterijuma i metodologije, kao i detaljnog utvrđivanja svih proceduralnih koraka pripreme i usvajanja strateških dokumenata.

Na današnjoj sednici je usvojena i Uredba o upravljanju projektima u oblasti informacione tehnologije i komunikacija, putem koje se vrši utvrđivanje jedinstvenih standarda i kriterijuma planiranja, izvršavanja, praćenja i kontrole, kao i zatvaranje procesa upravljanja projektima u oblasti informacione tehnologije i komunikacija u institucijama Republike Kosovo.

Vlada Kosova je donela odluku o osnivanju tehničke Radne grupe sa ciljem predlaganja razvoja Novih rudnika Energetske korporacije Kosova i usvojila inicijativu o pregovaranju Sporazuma sa Republikom Albanijom u vezi recipročnog priznavanja vozačkih dozvola.

Usvojena je i inicijativa o pregovaranju Sporazuma sa Vladom Kraljevine Saudijske Arabije o ukidanju dvostrukog oporezivanja i prevencije poreske utaje kada su u pitanju Porez na prihod i kapital, a koji će se primenjivati za poreze na prihode pristigle na ime Ugovorne zemlje ili njenih političkih činilaca ili lokalnih organa, bez obzira na način prihoda. Takođe, usvojena je i Inicijativa o pregovaranju Sporazuma sa Velikim Vojvodstvom Luksemburga o projektu „Podrška reformi obrazovanja i profesionalno osposobljavanje na Kosovu“, koje ima tendenciju da dostigne sumu od 5 miliona evra, u obliku grantova.

Na kraju sednice, Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, zahvalio se bivšem ministru unutrašnjih poslova, Flamuru Sefaj na radu koji je pružio tokom vršenja njegove dužnosti, ali i rekao da je akcija deportacije turskih državljana nesreća koja se dogodila Kosovu kao i da kao takva treba da bude poslednja i da je iz tog razloga zatražio oslobađanje od dužnosti ministra i direktora OAK-a, Dritona Gashi, kao dokaz posvećenosti i funkcionisanja reda i zakona na Kosovu.

Last modified: 4 Prill, 2018

Comments are closed.

×