Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kulinarska kultura i gostoprimstvo su neosporne vrline Albanaca

2 Prill, 2018

Priština, 2. april 2018

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, je održao govor na ceremoniji povodom otvaranja promocije tipično albanskih kulinarskih specijaliteta pod nazivom „Albanski ukusi“, čija se organizacija odvija pod pokroviteljstvom Premijera i obeležava se u okviru Nacionalne godine „Godina Skenderbega“.

Premijer Haradinaj, je izjavio da su kultura kulinarstva i gostoprimstva neosporne vrednosti Albanaca, i predstavljaju kulturu koju ćemo čuvati sa velikom posvećenošću.

„Albanski ukusi“ je simboličan ručak koji je upriličen u čast albanske tradicije kulinarstva i gostoprimstva, a koji su pripremila četiri najbolja kuvara koji dolaze iz različitih oblasti. Sokol Prenga, Faruk Neziri, Përparim Babalija i Naser Gashi, zajedno su se potrudili da pred zvanicama iznesu najpoznatije ukuse albanske kuhinje.

Ovom prilikom je premijer Haradinaj rekao da je period života, ratovanja i vladavine Skenderbega, period albanske umetnosti podizanja svesti o osamostaljivanju, istovremeno i posvećivanju, žrtvovanju o sopstvenom očuvanju, otadžbini, identitetu i samouverenju.

U nastavku je premijer Haradinaj rekao da niko ne zna bolje od Albanaca da poštuje sunarodnike, zajednice uopšte, nacionalni i verski identitet, jezik ali i svaku drugu vrednost.

„Sećajući se Đerđa Kastriotija Skenderbega, svedočimo o dubokim korenima, na Kosovu i svih Albanaca gde god oni bili. Svima onima koji iz daleka osuđuju, želeo bih da poručim da nas ne poznaju, i da im nedostaje znanja o Albancima na njihovoj zemlji, i u njihovoj otadžbini. Bilo bi dobro kada bi nas upoznali, jer bi u tom slučaju bili dobro upoznati sa našom tradicijom da se ne mešamo u tuđa posla. Ni Kosovo, ni ja, nismo se mešali u unutrašnje poslove Republike Turske i to je istina, niti smo se mešali u prošlosti, niti ćemo to činiti u budućnosti. Ali isto tako, naša unutrašnja posla, u ime Kosova, neće rešavati niko, rešavaćemo ih sami, kao što inače i činimo“, rekao je premijer Haradinaj.

Organizovanje „Albanskih ukusa“ se poklapa i sa Međunarodnim danom autizma, gde je premijer izjavio da neće manjkati pažnje upućene ovoj kategoriji.

Promocija tipičnih albanskih specijaliteta, „Albanski ukusi“, organizovana je u okviru obeležavanja Nacionalne godine posvećene Skenderbegu, inicijative koja je organizovana u saradnji sa Vladama Kosova, Albanije i Makedonije, a u okviru koje će se tokom 2018 godine održati mnoge aktivnosti u čast albanske tradicije i istorije.

Deo ovog događaja su bili i predstavnici diplomatskog kora, domaćih i regionalnih institucija, predstavnici nevladinih i humanitarnih organizacija, muzičari, ali i poznata imena iz sveta umetnosti i politike.

Last modified: 2 Prill, 2018

Comments are closed.

×