Zyra e Kryeministrit

38. sastanak Vlade

29 Mars, 2018

 

Priština, 29. mart 2018. godine

Vlada Republike Kosovo, predvođena od strane premijera, Ramush Haradinaj, održala je redovan sastanak, 38. po redu, na kojem je usvojila nacrte zakona, odluke i drugu dokumentaciju iz oblasti njenih ustavnih i zakonskih odgovornosti.

Na početku, prilikom otvaranja sastanka, zamenik premijera Dalibor Jevtić se obratio vladinom kabinetu govorom u vezi sa dešavanjima koja su se desila u ponedeljak u Mitrovici, gde je uhapšen šef Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić. On je procenio da dešavanje nije doprinelo miru i spremnosti za saradnju i da je stav „Srpske liste“ za nastavak rada i saradnju sa kosovskim institucijama da se istraži slučaj intervenisanja policije u Mitrovici; formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom; i iskrena saradnja sa svim institucijama.
Premijer, Ramush Haradinaj, je ocenio da će se pokrenuta pitanja od strane zamenika premijera Jevtić diskutovati u Vladi i drugim institucijama i tražio je dalekovidnost u interesu mira i saradnje u našoj zemlji. Premijer je apelovao za angažovanost u prevazilaženju nastale situacije i izrazio je stav da policijska intervencija nije bila usmerena protiv nijedne zajednice. „Kosovo ostaje odlučna i posvećena za nastavak dijaloga“, rekao je premijer Haradinaj.

Zamenik premijera, Enver Hoxhaj, je takođe apelovao da se ne zloupotrebi slučaj, koji ni u kojoj okolnosti nije bio usmeren protiv neke zajednice. Zamenik premijera je rekao da Kosovo ima ustavni i pravni poredak, koji treba da poštuju svi. I u Briselu, u procesu dijaloga je postignut sporazum o uslovima i načinu realizacije recipročnih poseta vladinih službenika od strane dveju zemalja. „Želim da naglasim da su jučerašnji događaji u severnoj Mitrovici neprihvatljivi“ rekao je zamenik premijera Enver Hoxhaj.

U nastavku sastanka, vladin kabinet je informisan o procesu ispunjavanja zahteva koji proizilaze u vezi sa Izveštajem o napretku za 2018. godinu, odstrane vladinih institucija Republike Kosovo. Ministarka za evropske integracije je navela aktivnosti koje su ostale neispunjene i koje su u procesu.
Premijer je pozvao sve da iskoriste preostale dane do usvajanja narednog Izveštaja, da se realizuju što više aktivnosti i da se Kosovo prestavi dostojnije u narednom Izveštaju.

Vlada Kosova je usvojila odluku o izmeni i dopuni Zakonodavnog programa za 2018. godinu. U programu je obuhvaćeno šest nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona, kao i da će se za tri nacrta Zakona produžiti vreme njihovog usvajanja tokom godine. NA predlog ministra pravde, obuhvaćeno je još četiri nacrta Zakona pravde u zakonodavnoj strategiji Vlade za 2018. godinu.

U cilju usklađivanja sa Zakonom o prekršajima i evropskim direktivama, Vlada je usvojila nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakona o putevima; nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakona o pravilima drumskog saobraćaja; nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakona o drumskom transportu opasnih roba; nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakona o drumskom transportu; nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakona o železnici Kosova; i nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakona o vozačkim dozvolama.
Na današnjem sastanku, vladin kabinet je razmotrio i usvojio godišnju obaveštajnu platformu i strateške prioritete Obaveštajne Agencije Kosova za 2018. godinu.
Po preporuci komisije za izbor, Vlada je usvojila odluku za izbor i imenovanje Upravnog Odbora javnog centralnog preduzeća „Telekomi i Kosovës“ a.d.
Usvojena je Uredba o one stop shop za obnovljive izvore energije. Uredba tretira koordinaciju, saradnju i informisanje strana u olakšavanju procesa investicija u sektoru obnovljivih izbora energije.
Vladin kabinet je takođe usvojio i Administrativno Uputstvo za sprovođenje centralnih procedura javnih nabavki. Uputstvo ima za cilj da odredi listu roba i usluga za zajedničku upotrebu, šta predstavlja godišnju aktivnost, regulisanjem strukture i sadržaja kategorija i artikala za zajedničko korišćenje, koji su predmet centralne procedure javnih nabavki. Uputstvo precizira budžetske obaveze Vlade Republike Kosovo i odgovornosti Centralne agencije za javne nabavke, kao i ugovornih autoriteta.
Vlada je usvojila Akcioni plan za biodiverzitet 2016-2020. Ovaj dokument određuje dugoročne ciljeve za očuvanje biodiversiteta u našoj zemlji. Republika Kosovo ima za cilj da ispuni ciljeve Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, u svetlu nacionalnih specifičnih okolnosti. Cilj strategije je uspostavljanje okvira ciljeva i aktivnosti i dobra koordinacija.
Vlada je takođe razmotrila i prosledila Skupštini Republike Kosovo Završni zbirni izveštaj budžeta za prethodnu budžetsku godinu. Svi podaci koji su predstavljeni u ovom izveštaju su obrađeni putem Informacionog sistema za upravljanje finansijama Kosova kao što se zahteva Zakonom o upravljanju javnim finansijama. Podaci su takođe izvučeni iz pojedinačnih izveštaja budžetskih organizacija koji su dostavljeni Trezoru. Prema izveštaju, ukupan iznos prihoda tokom prethodne godine je 1,923,360, 386 evra, dok je iznos rashoda 1,836,805,386 evra.
Vladino odobrenje dobila je i konačna odluka za eksproprijaciju nepokretnih imovina u javnom interesu, koja su pogođena izgradnjom autoputa Priština-Elez Han, u katastarskim zonama opštine Kačanik, Uroševac i Elez Han.
Vladin kabinet je od strane Ministarstva za evropske integracije obavešten o sprovođenju Akcionog plana agende o evropskim reformama (AER).

40 hiljada evra su izdvojena od strane Vlade Kosova za realizaciju aktivnosti za afirmisanje i integrisanje crnogorske zajednice na Kosovu.
Na predlog Ministarstva kulture, omladine i sporta, usvojene su izmene u odlukama za preduzimanje procedura za eksproprijaciju nepokretnih imovina za potrebe Prištinskog kluba.

Ministar infrastrukture je izrazio zabrinutost kosovskih građana i preduzeća o visini iznosa putarine, koju su odredili albanske vlasti za vozila koja se kreću na autoputu „Rruga e kombit“. Ministar Pal Lekaj je rekao da je pisao ka njegovom kolegi u Vladi Republike Albanije i zatražio da albanske vlasti ponovo razmotre iznos određene takse.

Last modified: 29 Mars, 2018

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

×