Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Moja podrška i podrška vlada biće beskompromisna u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

23 Mars, 2018

Priština, 23 mart 2018

Pod predsedavanjem premijera Republike Kosova, Ramush Haradinaj održan je šesti sastanak na visokom nivou o vladavini zakona, gde je u fokusu današnje rasprave bio rad Sudskog saveta Kosova predstavljen od strane predsednika Nehat Idrizi, kao i Vrhovnog suda koji je predstavio predsednik Enver Peci.

Premijer Haradinaj je rekao da je Kosovo u fazi kada su napori za vladavinu prava svakodnevna agenda i tako će biti dugo vremena dok je od učesnika zatražio da se više angažuju u postizanju rezultata u radu i povećanju poverenja građana u prvosudni sistem zemlje.
“Od formiranja ove vlade, danas je održan 6. sastanak posvećen ovoj toliko važno oblasti za jačanje naše države i našeg puta ka evroatlantskim integracijama. Danas, videli smo izbliza rezultate rada pravosudnog sistema na Kosovu i Vrhovnog suda. Pravosudni sistem pokazuje napredak što je dokaz posvećenosti institucija Kosova”, rekao je premijer Haradinaj.

Na sastanku su predstavljeni konkretni podaci, gde se zasnalo da su sudovi svih nivou u 2017. godini imali na razmatranje 618 991 slučajeva, od kojih je rešeno 310 880 njih.Ako uporedimo broj prenetih predmeta iz prethodnih godina, sudovi u 2017 godini uspeli su da ove predmete smanje za 91016, što znači drastično povećanje efikasnosti, 89% optužnica su okonačane osuđujućim presudama, bilo je ciljano 39 predmeta , za 29 slučajeva su podnete optužbe.

Iz prezentiranih dsotignuća sazanalo se da je u 2017 godini rešeno 412 predmeta korupcije, a da je efikasnost rešavanja slučajeva znatno poboljšana, tako da je sa više od 60% opao na 30% stepen čišćenja, sa 145%.

Iako očekujemo još više izazova, naše institucije su ostvarile rezultate u obavljanju svojih dužnosti a moja i podrška Vlade će biti beskompromisna!

rekao je premijer Haradinaj.

Na sastanku o vladavini zakona prisustvovali su i ministar finansija Bedri Hamza, ministar pravde, Abelard Tahiri, ministarka za evropske integracije, Dhurata Hoxha, ministar unutrašnjih poslova, Flamur Sefaj, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Greg Delawie, šef Kancelarije EU na Kosovu, Nataliya Apostolova, šef EULEX-a, Aleksandra Papadopoulou i predstavnici tužilaštva, sudstva, policije i carine Kosova.
Na ovom sastanku o vladavini reda i zakona, rečeno je da vladavina zakona i dalje predstavlja izazov za našu zemlju i da se posvećeno radi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti.

Last modified: 23 Mars, 2018

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

×