Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Svi treba da se suočimo sa stanjem u obrazovanju

22 Mars, 2018

Priština, 22. mart 2018

Danas je u Prištini održan prvi sastanak višeg nivoa posvećen obrazovanju, na kojem je premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, uputio poziv za mobilizaciju svih aktera u ovoj oblasti radi poboljšanja stanja na svim nivoima.

Obrazovanje u našoj zemlji je tema od posebne važnosti i to pitanje se ne tiče samo ministra obrazovanja, već svih nas. Prema tome, veoma je važno da imamo energije i potencijala da na svim nivoima obrazovanja radimo sa najvećim kapacitetom kako bismo postigli najbolje rezultate.

rekao je premijer Haradinaj u svom uvodnom govoru.

Izražavajući zabrinutost povodom pitanja da li smo stvarno sposobni da sprovedemo kvalitetno obrazovanje, premijer Haradinaj je rekao da „ukoliko je obrazovanje dobro, da ga čuvamo da tako i ostane, a ukoliko eventualno postoje neke neregularnosti, u tom slučaju treba videti kako je moguće rešiti ih. Ukoliko za tim postoji potreba, onda treba početi od samog početka. Ovo je logika i ukoliko se slažemo sa tim, veoma sam zainteresovan da se suočimo sa stanjem u obrazovanju“, rekao je premijer ističući činjenicu da nije cilj naći krivca kao ni da se neko proglasi herojem, ali ni da se iz posla isključe jedni a uključe drugi.

Premijer je dao uverenje da nijedno delo do sada nije učinjeno nekome u inat, kada je raspuštena Agencija za akreditaciju.

Nisam video imena i možda i da je bio i neko od prisutnih za ovim stolom da bi epilog bio isti, ali to je bio prvi potez, prvi pokret, kako bi se pokrenuli u nekom pravcu

rekao je premijer Haradinaj.

Ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju, Shyqiri Bytyqi, dao je opis stanja u obrazovnom sistemu, spominjući i Strateški plan obrazovanja na Kosovu 2017-2021.

Ovom prilikom, ministar Bytyqi je rekao da treba da postoji neki redosled u delovanju ali i učesnicima, zato što je pitanje obrazovanja najvažnija nacionalna tema, prema tome i rešenje treba da bude nacionalno.

Ovom sastanku su prisustvovali i rektor javnih Univerziteta na Kosovu, predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova, akademik Nexhat Daci, upravnik za obrazovanje na opštinskom nivou, predstavnici USONK-a, direktori obrazovnih institucija i drugi stručnjaci ove oblasti.

Premijer Haradinaj je uzimajući u obzir važnost pitanja obrazovanja, rekao da će imati poseban tretman pri rešavanju i predložio da sastanci ovog tipa budu održavani svakog meseca kako bi se pronašle stagnacije ali i rešenja za probleme u obrazovnom sistemu zemlje.

Last modified: 22 Mars, 2018

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

×