Zyra e Kryeministrit

Premijer Mustafa je izrazio podršku Vlade kosovskim poljoprivrednika za proizvodnju mleka

8 Nëntor, 2016

Priština, 8. novembar 2016 

Premijer Kosova, Isa Mustafa je učestvovao u osnivanju Udruženja ” Kosovskih poljoprivrednika za proizvodnju mleka”.
 
Na ovom sastanku, kojem su prisustvovali zamenik premijera Ramiz Keljmendi, ministarka trgovine i industrije, Hikmete Bajrami i poslanici Muhamet Mustafa i Rustem Berisha, premijer Mustafa je izrazio posvećenost Vlade da podrži ovo udruženje u postizanju svojih ciljeva.

“Znam da imate mnogo razumne zahteve. Takođe, se suočavate sa mnogim problemima, od kojih neke možemo rešiti kao vlada i uveravam vas da ćemo vas podržati i rešiti ih. Takođe zahtevamo da za vaše izjave i zahteve sednemo zajedno i da vidimo šta Vlada može da uradi, tako da našim proizvođačima mleka svorimo mnogo bolje uslove nego što imaju, jer smo zainteresovani da imamo domaću proizvodnju, da pokrijemo tržište sa domačom proizvodnjom i to sa izvornim proizvodima, onako kao što ga vi danas ovde predstavljate. Uveravam vas da ćemo učiniti ono što možemo da uradimo i pokušamo da vas maksimalno podržimo “, rekao je premijer.

Premijer Mustafa im je ovom prilikom poželeo uspeh ne samo na domaćem tržištu, nego i na evropskom. 

“Želim uspeh i želim da uspete da pokrijete ne samo naše tržište, nego i da prodrete na regionalno i evropsko tržište”, rekao je premijer.  

Zamenik premijera Ramiza Keljmendi je pozvao poljoprivrednike da zajednički pronađu rešenja za unapređenje ove privrede.   

“Pozivam vas na to da se ova ekonomija unapredi još više, tako da vaši proizvodi budu još masovniji i kvalitetniji, ispunjavanjem zahteva ostalih kolektora i proizvođača mleka koji baziraju svoje proizvode na mleku “, rekao je zamenik premijera Keljmendi.

Ministarka trgovine i industrije, Hikmete Bajrami  je rekla da je važno osnivanje udruženja, kao jednog  mesta za artikulisanje izazova i problema sa kojim se suočavaju mlekari na najbolji način.   

“Verujem da smo mi kao vladin kabinet, počevši od premijera Mustafe, ono što nas je karakterisalo tokom svih zajedničkih uprava koje smo imali sa poljoprivrednicima, ili sa poslovnom zajednicom je da kada ste rekli da imamo problema, mi smo prihvatili da imate problema i ponudili smo da to rešimo zajedno, zato ćemo isto postupati i sa vašim udruženjem “, rekla je ministarka Bajrami.

U međuvremenu, predsednik Udruženja poljoprivrednika, Besim Kuči, je rekao da je ovo veliki dan za poljoprivrednike i za sektor mlekara na Kosovu, jer će po prvi put interesi poljoprivrednika biti zaštićeni i artikulisani od strane samih poljoprivrednika.    

“Osnivanje novog udruženja, je proisteklo kao potreba za dostojanstveno predstavljanje zahteva i potreba mleka. Mi želimo da imamo tržište, gde će minimalna cena biti garantovana. Nadamo se da ćemo sa razumevanjem i saradnjom doći do rešenja problema koji muče ovaj sektor “, rekao je Kuči

Muhamet Mustafa, predsednik Odbora za ekonomski razvoj, je naglasio podršku koju treba dati poljoprivrednicima, rekavši da su oni važni za ekonomiju i dobrobit porodica. 

Ramadan Memaj, iz Udruženja kosovskih mlekara, je rekao da više nego ikad pre poljoprivrednici imaju potrebe da se njihov glas čuje.   

“Tako veliko i brzo članstvo u novo Udruženje, ukazuje na novu svest među poljoprivrednicima i to svakako znači veoma veliko poverenje u vas, i u nas kao industriju prerade mleka u celini “, rekao je Memaj.

Vllaznim Osmani je, u ime Kluba proizvođača Kosova, istakao podršku i saradnju Kluba za udruženje poljoprivrednika.   

Na kraju je, premijer Isa Mustafa prisustvovao ceremoniji potpisivanja Memoranduma o saradnji između Udruženja mlekara Kosova i Novog Udruženje kosovskih  poljoprivrednika za proizvodnju mleka.

Last modified: 8 Nëntor, 2016

Comments are closed.

×