Zyra e Kryeministrit

Premijer Isa Mustafa je učestvovao na sastanku Komisije za izradu građanskog kodeksa Republike Kosova

30 Mars, 2015

Priština , 30. mart 2015

Premijer Republike Kosovo Isa Mustafa je učestvovao na prvom sastanku Komisije za izradu Civilnog kodeksa Republike Kosovo.

U prilogu je podnet ceo govor premijera Mustafe:

Hvala, uvaženi ministre,  
Pozdravljam g. Zhbogara je danas zajedno sa nama,
predstavnike EULEX-a,
Predsednika Sudskog saveta Kosova,
Vršioca dužnosti glavnog tužioca,  
Predsednika Vrhovnog suda,
  

Svima vama, jer cenim učešće i poseban i zajednički doprinos koji dajete za ovu oblast koju smatramo veoma važnom.

Mi smo kao Vlada odlučili da formiramo tim koji će pripremiti Građanski zakonik, dokument koji smatramo veoma važnim za fazu kroz koju mi sada  prelazimo na Kosovu.

Svi mi, mislim da se slažemo da moramo stvoriti uslove da vlada zakon na Kosovu, da se primenjuje zakon i da smo dali kao osnovni princip programa Vlade koji smo ranije izradili.

Postigli smo da tokom ovog perioda od sto dana odobrimo u Vladi oko 25 zakona i da ih prosledimo Skupštini Kosova, ali smo takođe i poseban značaja posvetili i izradi Građanskog zakonika, koji će predstaviti i pružiti jedinstvenu osnovu rešavanja problema za nas ,naspram  kriterijuma i metoda koje se primenjuju u zemljama Evropske unije.

Kao Vlada podržavamo sve reforme koje se preduzimaju za reformisanje pravosudnog sistema kako bi imali nezavisni pravosudni sistem, da bi imamli efikasan i kredibilan pravosudni sistem koji garantuje vladavinu prava, garantuje zaštitu prava i sloboda građana i takođe garantuje da domaći zakoni budu u skladu sa međunarodnim pravom, koji bi trebalo da važe i za našu zemlju.

Svakako  podržavamounifikaciju građanskog zakonodavstva u smislu stvaranja zajedničkog građanskog koda koji će uključiti zakone različitih civilnih područja. Međutim, kao  vlada takođe preuzimamo na sebe, da stvorimo tehničke i druge neophodne uslove, uključujući i povećanje broja zaposlenih u sudovima i onih kojisluže sudovima kako bi se osiguralo da pravosudni sistem bude efikasan, da bude delotvoran i da budemo ponosni radom koji obavljamo.

Tako želim vam uspeh u ovom radu, želim da i mi zajedno radimo, i međunarodni zvaničnici kako bi doneli jedan kodeks  koji će biti funkcionalan i koji će biti u službi uspostavljanja pravosudnog sistema kod nas.

Hvala!
 

Last modified: 30 Mars, 2015

Comments are closed.

×