Zyra e Kryeministrit

Vlada potvrđuje zalaganje za održivo upravljanje vodama

13 Mars, 2014

12. mart 2014

Na redovnom sastanku Međuministarskog saveta za vode usvojena je politika Vlade o vodama i prosleđena je Vladinom kabinetu za usvajanje.

Predvođen zamenikom premijera Bujarom Bukoshijem, među-ministarski savet za vode u okviru kancelarije premijera, je održao četvrti redovni sastanak. Ovom sastanku, su prisustvovali ministar sredine i prostornog planiranja, Dardan Gashi, zamenik ministra za ekonomski razvoj, Ramadan Hasani i zamenik ministra Ministarstva za evropske integracije, Gezim Kasapolli. Na sastanku su bili prisutni direktor Švajcarske kancelarije za saradnju, g. Markus Baechler i iz ambasade Luksemburga g. Pierre Weber.

Savet je na četvrtom sastanku usvojio Vladinu politiku o  vodi,  i odlučio  je da je podnese vladinom kabinetu za usvajanje. Takođe je Sekretarijatu Saveta predloženo da završi Strategiju za integraciju seoskih vodovodnih sistema u saradnji sa nadležnim ministarstvima i relevantnim institucijama i da je podnese Savetu na usvajanje.  

Takodje je podnet izveštaj o aktivnostima međuinstitucionalne  radne grupe za upravljanje sušom, koja je osnovana nedavno od strane Saveta, odnosno o radovima na prenošenju vode iz Gazivode u Badovac. U ovom slučaju je naglašeno da nastavljamo sa intenzivnim radom na čišćenje kanala Ibar – Lepenac i na zameni cevin   kod rudnika  Kišnica. Očekuje se da  cev bude puštena sledeće nedelje, nakon što se izvrši analiza kvaliteta.

Podnet je takođe, izvešttaj o aktiviranju bunara u Llukarima koji će smanjiti opterećenje na jezeru Battlava, kao i  u Grmiji koji će olakšati stanje na Badovcu. Istovremeno se vrše istraživanja  za pronalaženje drugih alternativnih izvora za obezbeđenje pitke vode . Poslednja kiša je malo uticala na podizanje nivoa. Takođe je odlučeno da se preduzmu strožije mere za zaštitu jezera Batlava. Savjet je pohvalio doprinos centralnih institucija opštine Priština,  Kompanije regionalnog vodovoda – Priština i kompanije Ibar – Lepenac, kao i donatorske zajednice.

Last modified: 13 Mars, 2014

Comments are closed.

×