Zyra e Kryeministrit

Govor Premijera Republike Kosova na ceremoniji odavanja počasti nestalim licima

27 Prill, 2021

 

Priština, 27. aprila 2021

Nasilno nestala lica moraju biti pod institucionalnoj odgovornošću i građanskim aktivnostima. Svi oni nam nedostaju, svima nam nama nedostaju, posebno njihovim porodicama. Ali ne samo porodicama. Oni nedostaju društvu, narodu, našoj državi. Nedostaju našoj budućnosti!

Danas se obeležava 22. godišnjica masakre u Meji, što je još jedan dokaz o genocidu Srbije na Kosovu.

Genocid na Kosovu je istina Srbije kao države, ali to nije dovoljno.
Izvršioci genocida na Kosovu, bezbrojnih masakra, koji su ubijali nevine civile, nenaoružane i ne zaštićene građane, moraju da budu izvedeni pred pravdom da se optuže, osude i kazne.
Ovo je otvorena rana koja se vremenom ne zatvara. Što više vremena prolazi, bol ne jenjava, već́ se povećava.

Kao premijer Republike Kosova, zajedno sa predsednicom države i predsednikom Skupštine, obavezali smo se da ćemo učiniti sve što možemo, kako bismo bili bliski sa ovim porodicama, ali istovremeno i pomoći u postizanju pravde za pronalaženje istine.

Pokušavano je da se istina sahrani u Batajnici, Perućcu i drugim masovnim grobnicama, na poljima, u planinama, u jezerima, ali znate da se ona ponovo pojavila. Jer istina se ne može zauvek slamati i potiskivati. Ona izvlači glavu, izlazi, a ubijeni, masakrirani, sahranjeni, ekshumirani, transportovani, Albanac sahranjen s u Srbiji, koji su ponovo ekshumirani, to je ta istina koja ne ostaje ni pod vodom ni pod zemljom.

Stoga, u odnosu sa Srbijom a radi naše budućnosti i naše istorije, mi moramo da se udružimo i potražimo odgovornost tako što ćemo biti odgovorni u našim institucijama i na svakoj funkciji koju obavljamo.

Ja vam se zahvaljujem i zahvalan sam porodicama koje nikada nisu prestale sa svojim aktivnostima protestima, peticijama, po snegu, kiši, vrućini i po mrazu sa suzama u očima, čekale kosti svojih najmilijih, za koje nisu bile sigurne ako su zaista bili njihovi.
Stoga, ova vrsta bola koja je više strepnja nego tuga, mora da prestane i za to mi se obavezujemo.

Last modified: 27 Prill, 2021

Comments are closed.

×