Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti odaje počast Spomen-obilježuje za Nestale: Oni nedostaju u našoj budućnosti

27 Prill, 2021

 

Priština, 27. aprila 2021

“Nasilno nestala lica moraju da se vide u institucionalnoj odgovornosti i građanskim aktivnostima. Oni svi nam nedostaju, nedostaju nam svima, posebno njihovim porodicama, ali ne samo porodicama, nedostaje društvu, narodu, našoj državi, nedostaju našoj budućnosti “, rekao je premijer Republike Kosovo Albin Kurti tokom odavanja počasti u Spomen-obeležju nestalim, povodom 27. aprila – Dana Nestalih.

Premijer Kurti u odavanju počasti Spomen-Obeležju zajedno sa predsednicom Kosova Vjosa Osmani, predsednikom Skupštine Glauk Konjufca, rekao je , danas se obeležava 22. godišnjica masakre u Meji, što je još jedan dokaz genocida Srbije nad Kosovom.

“Genocid na Kosovu je istina Srbije kao države, ali to nije dovoljno. Treba da se izvršioci i oni koji su naredili genocid na Kosovu, nebrojenih masakriranja i ubistava nevinih i civila, nenaoružanih i ne zaštićenih ljudi, da se izvedu pred pravdom da se optužuju, osude i kažnjavaju“, rekao je premijer Kurti. Što više vremena prolazi, bol ne jenjava već́ se povećava, dodao je.

Premijer Republike Kosova zajedno sa predsednicom države i predsednikom Skupštine, obavezali su se da će učiniti sve što mogu, kako bi bili bliski sa ovim porodicama, ali u isto vreme pomoći da se donese pravda i da se pronađe istina.

“Pokušano je da se istina sahrani u Batajnici, Perućcu i drugim masovnim grobnicama u poljima, planinama, jezerima, ali znate da se ona ponovo javila, jer istina ne može da se zauvek potiskuje. “Ona izvlači glavu, ona izlaz, a ubijani, masakrirani, sahranjeni, ekshumirani, transportovani i sahranjeni Albanac u Srbiji, ponovo su ekshumirani, to je istina koja ne ostaje ni pod vodom ni pod zemljom”, istakao je premijer Kurti.

Stoga, u odnosu sa Srbijom a radi naše budućnosti i naše istorije, Premijer Kurti rekao je da moramo da se udružimo i potražimo odgovornost tako što ćemo biti odgovorni u našim institucijama i na svakoj funkciji koju imamo.

“Ja vam se zahvaljujem, i zahvalan sam porodicama koja nikada nisu prestale sa svojim aktivnostima putem protesta, peticija, po snegu, po kiši vrućini ,po mrazu, i sa suzama u očima čekali kosti svojih najmilijih, za koje nisu bile sigurne ako su zaista bili njihovi. Prema tome, ova vrsta bola koja je više strepnja nego tuga, mora da se završi a mi smo posvećeni tome “ zaključio je svoj govor premijer Kurti.

 

Last modified: 27 Prill, 2021

Comments are closed.

×