Zyra e Kryeministrit

8. zasedanje Vlade

21 Prill, 2021

 

Priština, 21. april 2021.

Pod vođstvom premijera Vlade Republike Kosovo, Albin Kurti, održano je osmo zasedanje vlade, na kojem su usvojene odluke iz oblasti ustavnih i zakonskih odgovornosti.

Vlada Republike Kosovo usvojila je odluku o imenovanju direktora u Odbor direktora Centralnog javnog preduzeća, Telekoma Kosova Sh. A., u sledećem sastavu:

1. Shpetim Dobra, predsedavajući;
2. Sajmije Thaçi;
3. Mimoza Vila;
4. Florina Jerliu;
5. Agim Muqaj;
6. Remzi Ahmeti;

Upravni odbor imenovan na osnovu ove odluke izvršava dužnosti i odgovornosti u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i služi na period od tri godine.
Na današnjem sastanku odobren je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca. Izmenom se izbegavaju nedostaci i problemi koji se u praksi susreću u vezi sa vođenjem postupka, odnosno u vezi sa izricanjem suspenzije sudijama i tužiocima.

Na predlog Ministarstva pravde, odobrena je odluka o imenovanju članova Komisije za polaganje pravosudnog ispita kako sledi:

1. Albert Zogaj, predsjedavajući Komisije, ispitivač građanskog prava, zamenski član Drita Rexha;
2. Valbona Disha, član Komisije, ispitivač u krivičnom pravu (procesni materijal), zamenski član Afrim Shala;
3. Zenel Leku, član Komisije, ispitivač iz trgovinskog prava, zamenski član Edije Sezairi;
4. Halide Reka, član Komisije, ispitivač ustavnog prava, organizacije pravosuđa, osnova sistema Evropske unije i ljudskih prava, zamenski član Hajrip Krasniqi; i
5. Hajriz Hoti, član Odbora, Komisije iz zakona o radu i upravnog prava, zamenski član Nenad Lazić.

Odluka će biti prosleđena Skupštini Republike Kosovo na razmatranje i odobrenje.
Vlada je osnovala Međuministarsku radnu grupu za koordinaciju radova za sprovođenje sporazuma o “mobilnosti na poslu” potpisanog između Republike Kosovo i Republike Albanije. Radna grupa će imati sledeći sastav:

1. Predstavnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova – predsedavajući;
2. Predstavnik iz Kancelarije premijera – član;
3. Predstavnik iz Ministarstva finansija, rada i transfera; i
4. Predstavnik Ministarstva inostranih poslova i dijaspore.

Radna grupa je dužna da u roku od 30 dana identifikuje, sastavi, uskladi sve akte, anekse i zahteve koji proizlaze iz predmetnog sporazuma kako bi se sporazum u potpunosti sproveo.
Na današnjem sastanku, odlukom koju je odobrio kabinet Vlade, osnovan je Međuministarski odbor za strateške investicije za procenu, izbor, sprovođenje i nadzor strateških investicionih projekata, u sledećem sastavu:

1. Rozeta Hajdari, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine, predsedavajuća;
2. Hekuran Murati, ministar finansija, rada i transfera, član;
3. Liburn Aliu, ministar zaštite životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, član;
4. Faton Peci, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, član;
5. Artane Rizvanolli, ministar ekonomije, član;
6. Elbert Krasniqi, ministar lokalne uprave, član;
7. Gradonačelnik opštine u kojoj se vrši strateško investiranje, član;
8. Ministar ministarstva u kojem se vrši strateško investiranje, član; i
9. Sami Istrefi, državni tužilac, član.

Zavisno od obima, potreba i okolnosti, Odbor može sazivati sastanke i sa ministrom, drugim državnim telima i predstavnicima interesnih grupa.

Vlada je izmenila i dopunila odluku o merama za sprovođenje Programa ekonomskog oporavka za 2021. Prema izmeni i dopuni, ukidaju se sve tačke ove odluke za koje nisu dodeljena sredstva, posebnim odlukama. Odluka ne utiče na sprovođenje mera za koje su dodeljena sredstva i čije sprovođenje je započelo.

U obrazloženju odluke stoji da neke od definisanih mera nisu sprovedene i da nisu dodeljena sredstva za sprovođenje odgovarajućih mera, pa se shodno ovoj odluci ukidaju i nesprovedene mere.

Vlada je iz Programa ekonomskog oporavka izdvojila šest miliona evra kako bi subvencionisala kompanije za plate radnika i isplate zakupnine. To je učinjeno kako bi se podržala kategorija preduzeća koja su pretrpela značajan pad prihoda zbog nametanja mera ograničenja zaštite od pandemije COVID-19. Prema odluci, sledeća preduzeća mogu se prijaviti za subvencionisanje plata radnika:

– Sa samo gastronomskom aktivnošću;
– preduzeća sa podsektorima gastronomije, samo za osoblje koje se bavi gastronomijom;
– preduzeća koja posluju u tržnim centrima zatvorenog tipa;
– preduzeća sa teretanama i fitnes aktivnostima; i
– preduzeća sa aktivnim licenciranim linijama za međugradski prevoz putnika.

Sledeći se mogu prijaviti za subvenciju zakupnine:

– Preduzeća koja se bave samo gastronomskom aktivnošću;
– Preduzeća koja posluju u zatvorenim tržnim centrima.

Dodeljena su dodatna sredstva za isplatu naknada u sektoru zdravlja i sigurnosti za mesece april i maj 2021. godine u iznosu od pet miliona dvesta pedeset i pet hiljada petsto šezdeset i pet evra (5.255.565,00). Sredstva se dodeljuju za nadoknadu povećanog radnog angažmana u slučaju pandemije COVID-19 članova zdravstvenog sektora i pripadnika kosovske policije.

Osam miliona i petsto hiljada evra dodelila je Vlada na današnjem sastanku za pokrivanje troškova dodataka za socijalne i penzione šeme, za isplatu dodatka od 30% u odnosu na mesečni iznos za šeme socijalne pomoći i za njene korisnike
Na današnjem sastanku, Vlada Republike Kosova odobrila je način direktnog plaćanja u obliku avansa UNOPS-u, u ime Ministarstva zdravlja, za direktna plaćanja po zajmu, u iznosu od četiri miliona sto šezdeset devet hiljada šesnaest evra i šezdeset i tri centa (4.169.016,63). Ovo je drugi deo zasnovan na ratifikovanom zajmu za Sporazum između Republike Kosovo i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi sa finansiranjem hitnog anti-COVID-19 projekta za Kosovo.

Odlukom koju je Vlada odobrila na današnjem sastanku, predsednik Republike Kosovo zatražio je ovlašćenje ministra obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija za potpisivanje sporazuma o finansiranju i primeni Heras + visokog obrazovanja, istraživanja i sprovođenje Naučnog projekta sa Austrijskom razvojnom agencijom – ADA.

 

 

Last modified: 21 Prill, 2021

Comments are closed.

×