Zyra e Kryeministrit

Četvrti sastanak Vlade Republike Kosovo

2 Prill, 2021

 

Priština, 2. april 2021.

Vlada Republike Kosovo, predvođena premijerom Albinom Kurtijem, je održala četvrti po redu sastanak na kojem je razmotrila i usvojila Odluku o davanju mišljenja u vezi sa zakonodavnom inicijativom za Nacrt zakona o dopuni i izmeni Zakona br. 03/L- 073 o opštim izborima u Republici Kosovo, čija je svrha da omogući glasanje građana Republike Kosovo u ambasadama i konzulatima Republike Kosovo.

U nastavku je čitav govor Premijera Republike Kosovo:

Dobro veče, zamenici premijera Bislimi, Gërvalla i Rexhepi,

Poštovani ministri kabineta Vlade,

Večeras smo se okupili na ovom sastanku kako bi izvršili usvajanje odluke o tački dnevnog reda, razmatranje Nacrt odluke za davanje mišljenja o zakonodavnoj inicijativi za Nacrt zakona o dopuni i izmeni Zakona br. 03/L-073 o opštim izborima u Republici Kosovo, izmenjen i dopunjen Zakonom br. 03/L-256 u skladu sa zaključkom Skupštine Republike Kosovo br. 08-P-003 od 2. aprila 2021. godine.

Vlada Republike Kosovo nakon dobijanja zaključka Skupštine Republike Kosovo br. 08-P-003 od danas, odnosno 2. 4. 2021, za davanje mišljenja u vezi sa zakonodavnom inicijativom za Nacrt zakona o dopuni i izmeni Zakona br. 03/L-073 o opštim izborima u Republici Kosovo, izmenjen i dopunjen Zakonom br. 03/L-256, u skladu sa Pravilnikom o radu Vlade i Zaključkom Skupštine Republike Kosovo, daje svoje mišljenje o zakonodavnoj inicijativi i pruža podršku ovoj inicijativi. Takođe, prema zahtevu iz Zaključka Skupštine, pripremljeno je Mišljenje o proceni uticaja na budžet i Mišljenje o usaglašenosti sa pravnim tekovinama EU-a, koji će biti dostavljeni Skupštini Republike Kosovo. Naravno, nakon usvajanja, Odluka stupa na snagu na dan objavljivanja u Službenom listu Republike Kosovo.

Ovaj Nacrt zakona o opštim izborima u Republici Kosovo nije nov. On je pokrenut u 6. zakonodavnom telu, nastavljen je u 7. zakonodavnom telu, gde je podržano njegovo usvajanje, a sada ga usvajamo u Vladi, kako bi ga prosledili dalje na usvajanje u Skupštini. Ovaj Nacrt zakona je u funkciji garantovanja biračkog prava za sve građane Kosova. Kao što znamo, omogućava glasanje sunarodnika u ambasadama i konzulatima Republike Kosovo i stvara mogućnost za lakše učešće u izbornom procesu, počevši od sledećih izbora. Stoga Vas pozivam, poštovani zamenici premijera i ministri, na usvajanje.

 

Last modified: 2 Prill, 2021

Comments are closed.

×