Zyra e Kryeministrit

3. sednica Vlade Republike Kosovo

2 Prill, 2021

 

Priština, 2. april 2021.

Vlada Republike Kosovo, kojom je rukovodio premijer Albin Kurti, održala je treću po redu sednicu na kojoj je razmotrila izveštaj o proceni pogodnosti sistema finansiranja opština za 2020. godinu i još tri druge odluke iz oblasti ustavnih i zakonskih nadležnosti Vlade.

Izveštaj predstavlja procenu Komisije za grantove o usklađenosti sistema finansiranja na opštinskom nivou tokom 2020. godine. Predstavlja rezultate procene i izazove koje je Komisija identifikovala, i nudi preporuke za dalja poboljšanja u postojećem sistemu finansiranja opština. Ove procene se zasnivaju na principima Zakona o finansijama lokalne samouprave i u skladu su sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Komisija za grantove usvojila je grantove za finansiranje opština tokom 2020. godine, kao u nastavku:

– Opšti grant u iznosu od 193,3 miliona evra;

– Specifični grant za preduniverzitetsko obrazovanje u iznosu od 205,5 miliona evra;

– Specifični grant za primarno zdravstvo u iznosu od 61,7 miliona evra;

– Finansiranje sekundarnog zdravstva u iznosu od 2,6 miliona evra;

– Finansiranje rezidencijalnih usluga u iznosu od 2,04 miliona evra;

– Finansiranje istorijskog centra Prizrena, Kulturnog centra sela Zjum i Veća Velike Hoče u iznosu od 69.048 evra;

– Dodatni grant za finansiranje glavnog grada u iznosu od 11,77 miliona evra;

– Finansiranje ugrožene zone životne sredine Obilića u iznosu od 4,2 miliona evra;

– Projekcija sopstvenih prihoda opština u iznosu od 83,1 miliona evra.

Finansiranje koje je usvojila Komisija za grantove za opštinski nivo za 2020. godinu u iznosu je od 579,76 miliona evra. Odluka o usvajanju Izveštaja obavezuje Ministarstvo finansija, rada i transfera, kao i resorna ministarstva da sprovedu preporuke proistekle iz ovog izveštaja.

Na današnjem sastanku, Vlada Kosova je posebnom odlukom usvojila zahtev za usvajanje budžeta za opštinu Mitrovica nakon usvajanja budžeta za 2021. godinu od strane Skupštine opštine Mitrovica dana 04.02.2021. godine. Odluka, zajedno sa budžetskim tabelama biće obrađena u Skupštini Republike Kosovo.

U okviru odgovornosti za sprovođenje sektorskih strategija Ministarstva unutrašnjih poslova, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla imenovan je za nacionalnog koordinatora za sprečavanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma. Na ovom zadatku, g. Sveçla će izvršavati sledeće zadatke:

– koordinaciju, praćenje i izveštavanje o sprovođenju politika, aktivnosti i akcija povezanih sa borbom protiv terorizma i protiv nasilnog ekstremizma;

– savetovanje premijera o pitanjima vezanim za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma i radikalizma;

– koordinira aktivnosti svih relevantnih institucija u pitanjima borbe protiv terorizma i mera protiv nasilnog ekstremizma;

– koordinira, prati i nadgleda sprovođenje strateških dokumenata o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma;

– prima informativne izveštaje od relevantnih institucija, u cilju izrade strateških analitičkih dokumenata vezanih za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma;

– odgovoran je i predstavlja međuinstitucionalnu i međunarodnu kontakt tačka za sva pitanja u vezi sa terorizmom i nasilnim ekstremizmom, uključujući koordinaciju lokalnih i međunarodnih organizacija, donacija i projekata;

– Koordinira sve izveštaje o odgovornostima i obavezama institucija Republike Kosovo u regionalnim i međunarodnim inicijativama vezanim za pitanja borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Mandat nacionalnog koordinatora za sprečavanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma traje do druge odluke Vlade Republike Kosovo.

Vlada Republike Kosovo je na današnjem sastanku takođe imenovala Komitet za javno-privatno partnerstvo u sledećem sastavu:

1. Hekuran Murati, Ministar ministarstva finansija, rada i transfera, predsedavajući;

2. Rozeta Hajdari, Ministarka ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, član

3. Liburn Aliu, Ministar ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, član;

4. Artane Rizvanolli, Ministarka ministarstva ekonomije, član;

5. Elbert Krasniqi, Ministar ministarstva administracije lokalne samouprave, član.

Vladin kabinet je posebnom odlukom uveo sankcije protiv četiri lica i jednog kineskog entiteta, umešanih u zloupotrebe i ozbiljna kršenja ljudskih prava u provinciji Xinjiang u Narodnoj Republici Kini, na osnovu odluke Saveta Evropske unije 2021/481 od 22.03.2021. godine.

Sankcije se sastoje od:

1. Zamrzavanja imovine u Republici Kosovo za pojedince i sankcionisani entitet;

2. Zabrana putovanja sankcionisanim licima; i

3. Zabrana za lica i entitete u Republici Kosovo da stave sredstva na raspolaganje, direktno ili indirektno, sankcionisanim licima i entitetima.

Na predlog ministarke pravde Albulena Haxhiu, usvojena je odluka da se dozvoli izbor finansijskog stručnjaka putem procedura pregovaranja, za izradu veštačenja za slučaj koji je u Međunarodnom arbitražnom sudu pokrenula kompanija „Devolli“. U obrazloženju odluke, ministarka je naglasila kratke rokove za izlaganje pred Arbitražu, a koji ne omogućavaju praćenje redovnih postupaka nabavki u izboru finansijskog stručnjaka.

 

 

Last modified: 2 Prill, 2021

Comments are closed.

×